Sektörden

Türk Armatörler Birliği'nden Ukrayna'ya 'emniyetli kanal' çağrısı

Türk Armatörler Birliği, Rusya'nın Ukrayna limanlarında mahsur kalan 67 gemi için insani koridor açabileceğini duyurması üzerine Ukrayna'nın gemilere çıkış izni vermesi ve liman önlerindeki mayınları da dikkate alarak emniyetli bir kanal oluşturması çağrısında bulundu.

Abone Ol

aea

Türk denizcilik sektörünün en köklü kuruluşlarından Türk Armatörler Birliği, Rusya'nın Ukrayna limanlarında mahsur kalan 67 gemi için insani koridor açabileceğini duyurması üzerine Ukrayna'nın da uluslararası anlamda bu çabalara destek vermesini istedi. 

 

Türk Armatörler Birliği çağrısında, Ukrayna’nın gemilere çıkış izni vermesi ve liman önlerindeki mayınları da dikkate alarak temiz emniyetli bir kanal oluşturmasını isteyerek, "Bu iki husus gerçekleşmediği halde Rusya’nın oluşturduğunu belirttiği emniyetli koridorun etkili olmayacağı değerlendirilmektedir" ifadelerine yer verildi. 

 

Türk Armatörler Birliği internet portalı üzerinden yapılan açıklamada, Rusya Savunma Bakanlığı'nın Ukrayna üzerinde baskı kurma, yabancı gemilerin serbest bırakılması ve Ukrayna limanlarından güvenli çıkış ve geçişlerinin sağlanmasına yönelik etkili önlemler alınması gerekliliğine yönelik yayınladığı bildiriye yer verilerek, mayın tehlikesi nedeniyle Nikolayev, Chernomorsk, Ochakov, Odessa ve Yuzhny limanlarını 15 ülkeden 67 yabancı geminin güvenli bir şekilde terk edemediği belirtildi.

 

Önemli olan hususun "Ukrayna’nın gemilere çıkış izni vermesi ve liman önlerindeki mayınları da dikkate alarak temiz emniyetli bir kanal oluşturmasıdır. Bu iki husus gerçekleşmediği halde Rusya’nın oluşturduğunu belirttiği emniyetli koridorun etkili olmayacağı " kaydedilen açıklamada, "Bu ancak Rusya’nın konuya ilişkin haklı bir pozisyon almasını sağlamış olacaktır. Aynı veya benzer bir yaklaşımı Ukrayna hükümetinden beklemekteyiz" denildi. 

 

Türk Armatörler Birliği açıklaması şöyle devam etti; "Ukrayna’nın savaşan taraf olarak her türlü hakkına saygılı olduğumuzu, Ukrayna vatandaşlarının maruz kaldıkları muamele ve karşılaştıkları tehdit ve tehlikeyi tam anlamıyla ve her yönüyle kınadığımızı açıkca ifade etmek isteriz. Ayrıca savaşın bir an önce sona ermesi ve her iki ülke arasında bir ateşkes imzalanarak Ukrayna halkının mağduriyetinin, hürriyet içinde ve güvenli yaşam hakkının geri elde edilmesi en büyük temennimizdir.

 

Ancak yukarıdaki konu ile ilişkili olarak bu temennimiz Ukrayna Limanlarında bulunan gemiadamlarımız ve bununla ilişkili olarak gemilerimiz için de geçerlidir. Biz bu çerçevede yabancı bayraklı gemilerin Ukrayna Limanlarında tutuluyor olmasının da hukuksal anlamda ayrıca değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Görüştüğümüz hukukçularımız bir savaş anında her ülkenin kendi hükümranlık alanında kendi tedbirlerini alabileceğini belirtiyor olsalar da 3. taraf, yani uluslararası bayraklı gemilerin limanda tutulmasının da hukuki bir zemin üzerinde durmadığını ifade ediyorlar.

 

Bu çerçevede burada bulunan ticaret gemilerindeki insan sayısının azaltılmasının istenmesi, gemilerin savaş bitene kadar çıkamayacağına yönelik bir yaklaşım sergilenmesi gemilerimiz açımızdan ziyadesiyle olumsuz sonuçlar doğurmaktadır. Bu gemilerin derhal serbest bırakılması ve limanlardan Ukraynanın imkanlarıyla ayrılmalarına izin verilmesi gereklidir. Gemi adamlarımızın bir taraftan can tehlikesi bulunurken, diğer taraftan gemilerimiz haksız bir şekilde ticari faaliyetlerinden men edilmiş bulunmaktadır. Gemiadamlarımızın ve gemilerimizin zoraki bir yaklaşımla bu limanlarda tutulması kendi açımızdan doğru değildir. Bizim asıl dile getirmek istediğimiz çelişki budur.

 

Bu çerçevede de gemiler için Ukrayna Limanlarından emniyetli rotalar açılarak gemilerin bu limanlardan ayrılması için başta Ukrayna devletinden hem de uluslararası gayret ve çabaların artırılmasını arzu etmekteyiz.

 

Ukrayna limanlarında bulunan gemilerin dörtte biri Türk Sahipli gemilerdir."

 

7DENİZ