Türk Deniz Eğitim Vakfı (TÜDEV) Seçimli Olağan Genel Kurulu gerçekleşti. TÜDEV Deniz Eğitim Merkezi Konferans Salonu’nda düzenlenen toplantı, divan heyetinin seçimi, ardından saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.

Toplantı TÜDEV Mütevelli Heyeti Başkanı Tamer Kıran’ın 2022 yılı faaliyet raporunu okumasıyla devam etti. Konuşmasına 11 ili etkileyen ve binlerce insanın yaşamını yitirmesine yol açan deprem felaketinin üzerinden bir ayı aşkın bir zaman geçmesine rağmen acısının hala derinden hissedildiğini belirterek başlayan Tamer Kıran, hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yaralılara ise acil şifa diledi. 2022 yılının Deniz Ticaret Odası için yoğun bir gündemle geçtiğini belirten Kıran, Odanın hem 40. Yılının kutlandığını hem de seçimlerinin yapıldığını belirterek, “Şubelerimiz dahil olmak üzere 2022-2026 döneminde görev yapacak yeni yönetim kurulları meclis ve meslek komiteleri üyelerini seçtik” dedi.

TÜDEV Yönetim Kurulu olarak göreve başladıklarından bu yana yoğun mesai harcadıklarını dile getiren Kıran, bu süre içinde gerçekleştirdikleri yedi yönetim kurulu toplantısının yanında vakfın idari ve mali yapılanma çalışmalarını da aksatmadan sürdürdüklerini ifade etti.

TÜDEV’in kendi eğitim merkezlerini kurmak adına açılan kursların zaman içerisinde çeşitli nedenlerle kapatıldığını aktaran Kıran, “Her ne kadar vakfımızın kurs faaliyetleri sona erse de Vakıf Senedi’nde yazan amaçlar doğrultusunda başta Piri Reis Üniversitesi olmak üzere diğer denizcilik fakülteleri ve mesleki liselere yardımlar devam ediyor. Buralardaki öğrencilere yurt içi ve yurt dışı burs desteğinde bulunuyoruz ve devam edeceğiz” dedi.

Piri Reis Üniversitesi büyük ilgi görüyor

Konuşmasına Piri Reis Üniversitesi ile ilgili değerlendirmeleriyle devam eden Kıran, öğrencilerin ilgisinin her geçen gün arttığına işaret ederek, “2022-23 Akademik Yılında 1534 kontenjana karşılık 1473 kayıt yapılarak yüzde 96 kayıtlanma oranı yakalandı. Eğitim gören öğrenci sayımız 5995’tir. Yüksek burs oranı ile üniversitemizi tercih eden öğrencilere çeşitli indirimler uygulanıyor.  2023-24 Akademik yılı öğrenim ücretlerinin nasıl belirleneceği mütevelli heyetimizin karar vermesi gereken en zor konulardan biridir. 2022-23 yılında yaptığımız bütçeyi tekrar revize etmek durumunda kaldık. Çünkü fiyat artışları bütçemizde bir sapmaya yol açtı. Dolayısıyla revize mecburiyeti doğdu. Bu nedenle en önemli ve sıkıntılı konularımızdan biri olacak. Üniversitemizde 203 tam zamanlı akademisyen, 85 ders saatli ücretli akademisyen ve 140 idari personel görev yapıyor. 2022 yılında toplam 110 bilimsel toplantı, 162 yayın ve 36 proje hayata geçirildi. 2,5 milyon TL AR-GE bütçesi olarak ayrıldı” dedi.

Piri Reis’in mali durumu nasıl?

Piri Reis Üniversitesi’nin mali yapısına ilişkin de konuşan Kıran, şu ifadelere yer verdi; “Öğrenci vadeli öğrenim ücretleri alacaklarımız, 30 milyon 581 bin TL. Katar Eğitim Projesi kapsamında ziraat bankası hesabında 990 bin Euro ve Katar Eğitim Projesinin toplam bedeli olan 55 milyon Euro’dan tahsil ettiğimiz 44 milyon Euro düştükten sonra 11 milyon Euro alacağımız var. Diğer taraftan banka kredi borçları 6 milyon 373 bin TL, 3 milyon 767 bin dolar ve 7 milyon 921 bin Euro olmak üzere kur ve pariteleri de hesapladığımızda yaklaşık 12 milyon 575 bin dolardır. Faiziyle birlikte toplamda 13 milyon 155 dolar borcumuz var.”

TÜDEV’in denizcilik eğitimine desteği devam edecek

Vakıf Senedi ile yapılan değişikliğin ilk kez bu seçimde uygulanacağına dikkat çeken Kıran, “TÜDEV yönetim kurulunun oluşturulmasında DTO’nun teklif ettiği üye sayısı 3’ten 6’ya çıkarılıp, 9 asıl üyeden 6’sının DTO tarafından aktif meclis üyeleri arasından belirlenmesi sağlanmış olacak. Bu seçim pusulasında DTO tarafından bildirilen 6 kişinin yanında diğer asil ve yedek üyelerin DTO meclis üyelerinden olduğunu göreceksiniz. TÜDEV’in saygıdeğer üyeleri cumhuriyetin 100’üncü yılına ulaşmanın gurur ve mutluluğunu yaşarken Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün işaret ettiği muasır medeniyetler arasında yerimizi alabilmek ve denizciliği Türkün büyük milli ülküsü olarak görüp ona az zamanda başarabilmek en büyük hedefimizdir. Bu hedefe ulaşmak için büyük bir motivasyonla çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Üniversitemiz bunun en önemli kanıtıdır. TÜDEV’in de denizcilik eğitimine desteğinin her alanda devam edeceğini ve ‘Denizci millet, denizci ülke’ hedefine ulaşmak için gençliğe ve eğitime desteğini sürdüreceğini belirtiyorum.

Tamer Kıran’ın konuşmasından sonra toplantının diğer gündem maddeleri olan denetim kurulu 2022 yılı raporunun okunup onaylanması, yönetim ve denetim kurullarının 2022 yılı faaliyetleri ibra edilmesi ve 2023 bütçesinin okunup onaylanması gündemleri ile devam etti.

Türk Loydu, IACS üyeliğiyle küresel sektörde güçleniyor Türk Loydu, IACS üyeliğiyle küresel sektörde güçleniyor

Gündem maddelerinin ardından yönetim ve denetim kurulu asıl ve yedek üyelerin seçime geçildi. 65 asaleten ve 18 vekaleten olmak üzere 83 kişinin oy kullandığı seçimde 77 geçerli oy sayıldı. 6 oyun geçersiz kabul edildiği seçimde seçilen isimler şöyle;

Yeni dönem Yönetim Kurulu Asıl Üyeleri

Tamer Kıran, Ümit Sandıkçı, Ahmet Can Bozkurt

Vakıf Senedi Madde 9-B gereğince İMEAK DTO'nun bildirdiği Asıl Üyeler

Zeynep Pınar Kalkavan Sesel, Cihat Yavuz Güler, Adem Kocadağ, Mustafa Aslan, Serdar Akdemir, Teoman Mustafa Akyol

Yönetim Kurulu Yedek Üyeler

Bilgehan Bayramoğlu, Ziyaeddin Bayrakta, Yunus Daniel Biren

Vakıf Senedi Madde 9-B gereğince İMEAK DTO’nun bildirdiği Yedek Üyeler

Burak Atasoy, Hüseyin Mengi, Selahattin Cem Burçkin, Murat Gün, Nuri Mert Can, Deniz Ergin

Denetim Kurulu Asil Üyeler

Mehmet Sadi İnce, Ahmet Aygün Özgen, Şükrü Fazıl Uzun

Denetim Kurulu Yedek Üyeler

Tolga Tomba, Korkut Umur, Orbay Şimşek

Dilek ve temenniler bölümünde yeniden söz alan Tamer Kıran, seçimin hayırlı olmasını dileyerek, “Elimizden gelenin en iyisini yapıp bütün kurumlarımız tarafından övgüyle söz edilen, güzelliklerle isminden bahsedilen, fitne fesattan uzak, sevgi, dostluk ve kardeşliğin, birlikte olmanın getirdiği mutlulukla yürüyen kurumlar haline getirmek için elimizden geleni yapacağız” diye konuştu.

7DENİZ