2025 yılının ilk çeyreğinde hizmete alınması planlanan gemi, ülkenin doğu kıyısındaki tek çok amaçlı denizcilik tesisi ve bölgenin en büyük demirleme ve yakıt ikmali merkezi olan Füceyre Limanı'nda konumlanacak.
750 metreküplük yakıt ikmali gemisi, elektrik enerjisine yedek olarak dizel jeneratörleri barındıracak şekilde tasarlandı. Mavnanın geleneksel bir bacası olmayacak ve tasarruf edilen güverte alanı oldukça büyük bir bataryayı barındıracak. Şirkete göre jeneratörler çalıştırıldıkları takdirde baca gazlarını su altında tahliye edecek ve böylece atmosfere sera gazı salınımı azaltılacak.
Bu yenilikçi tasarımın ve geminin güç aktarma organlarının, özellikle geleneksel dizel tahrik sistemiyle karşılaştırıldığında karbon emisyonlarını önemli ölçüde azaltması bekleniyor. İyi planlanmış operasyonlarla karbon emisyonunun yüzde 50'den fazla azaltılması bekleniyor.
Tristar Group CEO'su Eugene Mayne, Akdeniz Tersanesi'nin sahibi Metin Akbaşoğlu ile Dubai'de imzalanan sözleşme sırasında, "Yıllardır aşina olduğumuz ve bizim için verimli olan bir ortamda yeşil teknolojiye öncülük etmek için yeni bir fırsat yaratıyoruz" dedi.
Mayne, "Küresel denizcilik sektörünün önde gelen bir oyuncusu olarak Tristar'ın mümkün olan herhangi bir karbondan arındırma yolunda ilk adımları atmaya ve sektörel değişim yaratmaya istekli olması zorunludur" diye ekledi.
"Liman altyapısı kıyı operasyonlarında elektrikli mavnaların kullanımını destekleyecek şekilde gelişmeye devam ederken, bu cesur adımın yerel denizcilik sektörünü de aynı yönde teşvik edeceğini umuyoruz."
Hibrit yakıt mavnası, alan ve kapasite açısından Türkiye'nin ve Doğu Akdeniz'in en büyük tersanesi olan Adana'daki Akdeniz Tersanesi'nde inşa edilecek.
Gemi, Füceyre Limanı açıklarında demirleyen gemilere depo ve malzeme sağlayacak.