Dünyadan

Singapur-Rotterdam rotasında emisyon artışı yüzde 70'i bulabilir

Kızıldeniz saldırıları nedeniyle rota değiştiren gemilerin artan hızları sayesinde çok daha fazla yakıt kullanılıyor. Singapur'dan Rotterdam'a gidiş-dönüş sırasında sera gazı emisyonlarının %70'e kadar artabileceği tahmin ediliyor.

Abone Ol

Bu hafta Yemen'de Husi mevzilerine karşı düzenlenen çok sayıda saldırıya rağmen gemi saldırılarında herhangi bir azalma olmadı.

Islander adlı Palau bandıralı bir genel kargo gemisi dün sabah Aden açıklarında iki füzeyle hedef alındı. Gemide yangın çıktığı ve yakınlardaki askeri desteğin gemiye yardıma geldiği bildirildi. Birleşik Krallık Deniz Ticareti Operasyonları (UKMTO) ve ABD Merkez Komutanlığı geminin hafif hasar aldığını ve Kızıldeniz'deki yolculuğuna devam edebildiğini açıkladı. 

Batılı askeri güçler son 24 saat içinde bölgede bir dizi insansız hava aracı düşürdü. 

Husi lideri Abdul Malik el Husi televizyonda yaptığı konuşmada "Kızıldeniz ve Arap Denizi, Bab-el Mendeb Boğazı ve Aden Körfezi'ndeki operasyonlar devam ediyor, tırmanıyor ve etkili oluyor" dedi. 

Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı (UNCTAD) tarafından yayınlanan yeni bir raporda, "Belirsizliğin artması ve Süveyş Kanalı'ndan kaçarak Ümit Burnu'nun etrafından dolaşmanın hem ekonomik hem de çevresel bir maliyeti var, ayrıca gelişmekte olan ekonomiler üzerinde ek bir baskı oluşturuyor" denildi.

UNCTAD, programların sürdürülebilmesi için artan gemi hızları sayesinde gemilerin çok daha fazla yakıt kullandığını ve bu nedenle Singapur'dan Rotterdam'a gidiş-dönüş esnasında sera gazı emisyonlarının %70'e kadar artabileceğini tahmin ediyor.