Shandong Liman Grubu'nun, ABD ambargosu altındaki ülkelerden en büyük petrol ithalatçıları olan birçok bağımsız rafineriye ev sahipliği yapan doğu Çin eyaletindeki limanlarına ABD yaptırımlı tankerlerin uğramasını yasakladığı öğrenildi.
Kpler'den alınan gemi takip verilerine göre, eyalet geçen yıl İran, Rusya ve Venezuela'dan günde yaklaşık 1,74 milyon varil petrol ithal ederek Çin'in ithalatının yaklaşık %17'sini oluşturdu.
Yasağın uygulanması halinde, üç ülkeden gelen indirimli yaptırımlı ham petrolün ana alıcıları olan Shandong'daki bağımsız rafineriler için nakliye maliyetlerini artıracağı belirtildi.
Geçtiğimiz ay Washington, İran petrolüyle iş yapan şirketlere ve gölge filoya daha fazla yaptırım uyguladı. Göreve 20 Ocak'ta başlayacak olan seçilmiş Başkan Donald Trump'ın, ilk yönetimi sırasında yaptığı gibi İran'a yönelik yaptırımları daha da sıkılaştırması bekleniyor.
Tüccarlar, yasağın dünyanın en büyük petrol ithalatçısı ülkesi olan Çin'e yapılan ithalatı yavaşlatabileceğini söyledi.
Shandong Limanı'nın pazartesi günü yayınladığı bildiri, limanların ABD Hazine Bakanlığı tarafından yönetilen Yabancı Varlıklar Kontrol Ofisi listesinde yer alan gemilere yanaşmasını, boşaltmasını veya gemi hizmeti vermesini yasaklıyor.
Shandong Limanı, Çin'in doğu kıyısındaki Qingdao, Rizhao ve Yantai gibi yaptırım uygulanan petrolün ithalatında önemli terminaller olan büyük limanları denetliyor.
Salı günü yayınlanan ikinci bir bildiriye göre Shandong Limanı, yaptırım uygulanan petrolün büyük bir kısmı yaptırım uygulanmayan tankerlerle taşındığı için nakliye yasağının bağımsız rafineriler üzerinde sınırlı bir etkisi olmasını bekleniyor.
Bildiride, yasağın Eliza II adlı tankerin ocak ayı başında Yantai Limanı'nda boşaltım yapmasının ardından geldiği belirtildi.
Tanker takipçisi Vortexa'nın tahminlerine göre aralık ayında, her biri iki milyon varil kapasiteli sekiz çok büyük ham petrol gemisi Shandong'da çoğunlukla İran petrolü boşalttı.
Bu gemiler arasında ABD Hazinesi tarafından yaptırım uygulanan Phonix, Vigor, Quinn ve Divine da bulunuyor.
Çin: Yasaktan haberimiz yok
Öte yandan Çin Dışişleri Bakanlığı da konuya ilişkin bir açıklama yaptı. Açıklamada Çin'in Shandong Liman Grubu'nun ABD yaptırımlarına tabi gemileri doğu kıyısındaki liman ağından men etme kararından haberdar olmadığı belirtildi.
Denizcilik veri grubu Lloyd's List Intelligence'ın baş analisti Michelle Wiese Bockmann, İran, Rusya ve Venezuela petrolünü taşıyan aktif gölge filonun yaklaşık 669 tanker olduğunun tahmin edildiğini söyledi. Bu toplamın 250-300 tankerinin genellikle Rus petrolünün nakliyesinde yer aldığını ve İran'ın en büyük operatörü NITC ile Rusya'nın önde gelen tanker grubu Sovcomflot'un bu sayıya dâhil olmadığını da sözlerine ekledi.
Ekim ve aralık ayları arasında ABD Hazinesi, NITC tarafından işletilen gemiler dışında İran'ın “hayalet filosunun” bir parçasını oluşturduğunu söylediği 35 tankere yaptırım uyguladı. Washington, 2024 yılının başlarında Sovcomflot'a da ayrı yaptırımlar uygulamıştı.
Kaynak: Reuters