İsrail ve Filistin arasında yaşanan savaş binlerce sivil ve masum insanın canına mal olurken, küresel ekonomiyi de olumsuz etkiliyor. Türkiye dâhil olmak üzere Avrupa ülkelerinin Orta Doğu ve Asya’ya yaptığı ticaretin bir bölümü bu ülkeler üzerinden geçekleşiyor. Ancak oluşan kaos sebebiyle deniz taşımacılığı tamamen durmuş vaziyette. Türkiye ekonomisi de bu durumdan payına düşeni alıyor.

9 milyar dolarlık ticaret riske girdi

Türkiye’nin İsrail ve Filistin ile gerçekleştirdiği dış ticaretin toplam değeri 9 milyar dolara yaklaşıyor. Bu rakamın büyük bir kısmını İsrail’e yapılan ihracat oluşturuyor. 2022 yılında Türkiye’den İsrail’e yaklaşık 6,8 milyar dolarlık ihracat geçekleştirilirken, bu ülkeden Türkiye’ye 2,1 milyar dolarlık ithalat yapıldı. Aynı dönemde Geçen yıl Türkiye’den Filistin’e yapılan ihracat 120,3 milyon dolar olurken, bu ülkeden yapılan ithalat ise yaklaşık 11 milyon dolar olarak gerçekleşti. Şimdilerde ise bu ticari hacim sekteye uğramış durumda. Bölgeye ihracat yapan şirketler savaşın etkilerinin birkaç ay içinde görüleceğini ifade ediyor. Ayrıca lojistik şirketleri de iki ülkeye ulaşımın durduğunu belirtiyor. Yalnızca İsrail ve Filistin değil, Suriye ve Lübnan içinde aynı durum geçerli. Öte yandan deniz taşımacılığı ile Orta Doğu üzerinden Asya’ya ihracat gerçekleşiyor. Dolayısıyla ticaretteki problem iki ülke ile sınırlı kalmıyor. Bölgeye kara yolu taşımacılığı yok denecek kadar azken, bir kısım ticaret hava yolu ile yapılıyor.

Liman personeli askere çağrıldı

Finlandiya ve Almanya arasındaki denizaltı kablosu koptu Finlandiya ve Almanya arasındaki denizaltı kablosu koptu

Türk Armatörler Birliğinden yapılan açıklamada lojistik tarafında sorunların yaşandığı belirtiliyor. Ayrıca İsrail’in 80 kilometreye varan deniz güvenliği şeridi nedeniyle bölgedeki gemilerin karaya yanaşamadığı ifade ediliyor. Hayfa ve Aşdod Limanı’nda sıkıntıların başladığı belirtilirken, limanlarda çalışan işçilerin savaş sebebiyle askere çağrıldığı da söyleniyor. Savaşın büyüyerek devam etmesi durumunda Türkiye ihracatına ve lojistik sektörüne olumsuz yansıyacağının altı çiziliyor. Ayrıca bölgeye gitmek isteyen gemi sayısında yaşanan azalışın navlun fiyatlarını artıracağı ifade ediliyor.

Navlun fiyatları arttı

Yaşanan bir diğer problem de sigorta şirketlerinin risk primlerini yükseltmesi. Sektör temsilcileri, bölgeye yapılan taşımacılık faaliyetlerinde sigorta ücretlerinin arttığını belirtiyor. Sigorta şirketleri ise bunu ‘savaş riski’ sebebiyle yaptığını açıklıyor. Sektör temsilcileri konuyla ilgili yaptığı açıklamada “Aynı durum Ukrayna-Rusya savaşında da yaşandı. Poliçe fiyatları ciddi anlamda arttı. Bu da navlun fiyatlarının yükselmesine yol açıyor” dedi.

Türk gemilerine güvenlik tedbiri

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığının İsrail limanlarına uğrayacak ve bu limanların açıklarında seyir yapacak Türk bayraklı gemilerin güvenlik seviyesini İsrail-Filistin çatışması sebebiyle en üst noktaya çıkarmasının ardından kaptanlar da ek tedbirler konusunda uyarıldı. İsrail’de yaşanan gelişmeler dikkate alınarak söz konusu gemilerin güvenlik seviyesi en üst nokta olan 3’e yükseltildi.

7DENİZ