Deniz Ticareti

Rota değiştiren gemiler Afrika limanlarının yetersizliği ile boğuşuyor

Kızıldeniz’deki Husi saldırıları nedeniyle yüzlerce gemi rota değiştirirken Afrika limanları da bürokrasi ve trafik sıkışıklığıyla mücadele ediyor.

Abone Ol

Şirketler ve analistler, Afrika limanlarının bürokrasi, tıkanıklık ve kötü tesislerle mücadele etmesi nedeniyle, Kızıldeniz'e yönelik Husi saldırılarından kaçınmak için Ümit Burnu’nu dolaşan nakliye şirketlerinin, nerede yakıt ikmali yapılacağı ve yeniden stoklanacağı konusunda zorlu seçimlerle karşı karşıya olduğunu söylüyor.

Yüzlerce büyük gemi, Yemenli Husilerin petrol fiyatlarını ve navlun oranlarını yükselten drone ve füze saldırılarından kaçmak için, 10-14 günlük bir seyahat süresi ekleyen daha uzun bir rota olan Afrika'nın güney ucuna yöneliyor.

Husilerin saldırıları, Avrupa ile Asya arasındaki en kısa nakliye yolu olan ve küresel trafiğin yaklaşık altıda birini oluşturan Süveyş Kanalı üzerinden yapılan uluslararası ticareti sekteye uğrattı.

Afrika limanları trafiği kaldıramayacak kadar donanımsız

Mayıs ayında yayınlanan Dünya Bankası 2022 endeksine göre, elleçlenen konteyner hacmi bakımından Afrika'nın en büyüklerinden biri olan Durban'ın yanı sıra Cape Town ve Ngqura limanları da dâhil olmak üzere Güney Afrika'nın başlıca limanları küresel olarak en kötü performans gösteren limanlar arasında yer alıyor.

Lojistik ve tedarik zinciri danışmanı Alessio Lencioni Reuters'e verdiği demeçte, "Durban şu anki haliyle bile Afrika'nın en gelişmiş ve en büyük limanı, dolayısıyla kıta etrafında dolaşan gemilerin ikmal için yanaşma seçenekleri çok sınırlı" dedi.

Lencioni, Cape rotası üzerindeki Kenya'daki Mombasa ve Tanzanya'daki Darüsselam gibi diğer büyük Afrika derin su limanlarının önümüzdeki birkaç hafta boyunca beklenen trafiği kaldıramayacak kadar donanımsız olduğunu söyledi.

Maersk, Cape civarından geçen gemilerin mümkün olduğu kadar başlangıç ​​veya varış noktasında yakıt ikmali yapmaya çalışacağını söyledi.

Bir sözcü, "Yolda yakıt ikmali yapılmasına ihtiyaç duyulması durumunda, Walvis Bay (Namibya) veya Port Louis (Mauritius) en iyi seçenekler olmak üzere duruma göre karar verilecektir" dedi.

Yakıtlar daha hızlı tükenecek

Nakliyeciler, 'Fırtına Burnu'nda ve kasırga eğilimli Mozambik Kanalı'nda yaygın olan açık denizlerdeki sert hava koşullarının, gemilerin yakıtlarını daha hızlı tüketebileceği anlamına geldiğini ve bu durumun yakıt ikmal hizmetlerini hayati hale getirdiğini söyledi.

Enerji tüccarı Trafigura'nın bir birimi olan TFG Marine'in sözcüsü, "Singapur'da artık daha uzun yolculuklara çıkacak gemilere daha büyük yakıt hacimleri sağlıyoruz" dedi.

Eylül ayında, Güney Afrika ulusal gelir servisi, Gümrük ve Tüketim Yasası'nı ihlal ettikleri şüphesiyle Algoa Körfezi'nde yakıt ikmali yapan beş gemiyi tutukladı. BP, Trafigura ve Mercuria'nın tümü, denetimler devam ederken uzaklaştırma cezasına çarptırıldı.

Güney Afrika'nın ilk gemiden gemiye açık deniz yakıt ikmali 2016 yılında Algoa Körfezi'nde başladığından bu yana, yakıt hacimlerinde ve bunu kullanan gemilerde keskin bir artış oldu.

Algoa Körfezi'nde faaliyet gösteren TFG Marine iştiraki Heron Marine'in sözcüsü, şirketin yakıt ikmali gereksinimlerini yönetmek için müşterilerle birlikte çalıştığını söyledi. 

Analistler, daha fazla deniz yakıtına ihtiyaç duyulacağı beklentisiyle ithalatın aralık ayında yaklaşık 230 kilotona yükselmesinin beklendiğini söylüyor.