8 milyar dolarlık bir yatırım planına sahip olan Panama Kanal İdaresi, 2023'ün sonları ile 2024'ün başları arasında gemileri ABD ile Asya arasında alternatif rotalar izlemeye zorlayan şiddetli kuraklığın ardından bir su koruma stratejisi uygulamaya koyuyor.

Kanal şefi Ricaurte Vasquez , Houston Uluslararası Denizcilik Konferansı'nda yaptığı açıklamada, bunun bir parçası olarak, nakliyecileri kargoları birleştirmeye teşvik ettiğini, böylece gemilerin, özellikle de konteyner gemilerinin geçişi için daha az su kullanıldığını söyledi.

Vasquez ayrıca kanalın batı yakasındaki arazilerini Panama'nın kargo transfer kapasitesini artırmak için kullanmayı planladığını, bu sayede nakliyecilerin konteynerleri boşaltabileceğini, demiryolu, kamyon ya da gemiyle taşıyabileceğini ve daha sonra gemilere yeniden yükleyebileceğini söyledi.

Vasquez, bunun kanalın mevcut 8,3 milyon konteynerden 2045 yılına kadar yılda en az 5 milyon konteyner daha taşımasına olanak sağlayacağını söyledi. Konteyner gemileri kanalın en önemli iş kolunu oluşturuyor.

Kanalın 2016 yılında üçüncü bir kilit setiyle genişletilmesi, su yolunun dökme yük gemilerinden çok konteyner gemilerine odaklanmasını sağladı. Ancak Vasquez, ekim ayında kanalın dökme yük gemilerinin geri dönüşünü görmeye başladığını ifade etti.

Sahillere vuran 'zehirli' siyah topların gizemi çözüldü Sahillere vuran 'zehirli' siyah topların gizemi çözüldü

Kanal geçtiğimiz ay, yeni bir uzun vadeli slot rezervasyon sistemi aracılığıyla, en büyük kilitlerinin geçiş kapasitesinin yaklaşık %40'ını gelecek yıl için tahsis etti. Konteyner gemileri ve sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) gemileri en fazla slotu aldı.

Vasquez, kuraklıkla ilgili kısıtlamaların kaldırılmasına rağmen kanaldan geçen LNG gemilerinin sayısının normalden düşük kaldığını söyledi.

ABD'li LNG üreticileri, Avrupa'da ABD LNG'sine yönelik güçlü talep ve alternatif güzergahlardaki rekabetçi navlun maliyetleri nedeniyle hala kanaldan kaçınıyor. Ancak Asya'nın LNG talebinin önümüzdeki yıl toparlanmasının beklendiğini ve bunun da kanala olan ihtiyacı artırabileceğini söylediler.

Bununla birlikte kanal, 2. kez ABD Başkanı olarak seçilen Donald Trump'ın Çin mallarına yönelik yüksek gümrük vergisi önerisini hayata geçirmesi halinde Çin ile ABD arasında yeni bir ticaret savaşı çıkmasından endişe duyuyor. Vasquez, böyle bir senaryonun özellikle LNG ticaretinde çarpıklıklara yol açabileceğini söyledi.

"Enerji ürünleri müşteri tabanımızda ve kâr tabanımızda önemli bir unsur haline geldi" diyen Vasquez, kanalın birçok ABD emtiası için dağıtım merkezi görevi gören Houston Limanı ile iş fırsatlarını araştırdığını da belirtti.

Kaynak: Reuters

Editör: Haber Merkezi