Milli Savunma Bakanlığı’na bağlı olan ASFAT tarafından üretimi gerçekleştirilen Pakistan MİLGEM Projesi’nin dördüncü ve son gemisi PNS TARIQ; Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif ve Millî Savunma Bakan Yardımcısı Celal Sami Tüfekci’nin katıldığı törenle Karaçi Tersanesinde denize indirildi.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz törendeki konuşmasına, Pakistan’ın Hayber Pahtunhva eyaletinde koalisyon hükûmeti ortaklarından İslam Uleması Cemiyeti Partisinin kongresini hedef alan 30 Temmuz’daki terör saldırısını kınayarak başladı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz; uluslararası barış, güven ve istikrarı hedef alan terörün her türlüsünün karşısında olduklarını söyledi.

Pakistan halkının çektiği acıların ve ödediği bedelin farkındayız

Türkiye ve Pakistan’ın stratejik bir vizyonla dostluğu ve potansiyeliyle uyumlu şekilde günden güne dayanışmasını geliştirdiğinin ve derinleştirdiğinin altını çizen Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, savunma sanayisinin bu vizyonunun en önemli sacayaklarından birisini oluşturduğunu kaydetti. Yılmaz, kapsamı korvet inşasının yanı sıra denizaltıların modernizasyonu, eğitim uçakları ve helikopter satışına kadar uzanan savunma alanındaki iş birliğinin, kırılganlığı gittikçe artan küresel güvenlik ortamında daha da önemli hâle geldiğini dile getirerek şöyle konuştu:

“Pakistan, dünyanın en kritik hatlarının kesiştiği noktalardan olan Güney Asya’da stratejik bir konumda yer almaktadır. Kadim kültürü ve zenginlikleriyle tarih boyunca dünyanın göz bebeği olan bu bölge, özellikle, Kovid-19 salgınının ardından tedarik zinciri ve lojistik açısından küresel ilginin merkezine oturmuştur. Türkiye gibi Pakistan da sınırlarının hemen yanı başındaki istikrarsızlıklara bağlı olarak terörizm gibi çeşitli sınamalarla karşı karşıyadır. Pakistanlı kardeşlerimizin, aynı anda özellikle terör örgütlerinin saldırıları gibi birçok tehditle mücadele etmek zorunda olduklarını biliyoruz. Terörün her türlüsüyle 40 yıldır mücadele eden bir ülke olarak Pakistan halkının çektiği acıların ve ödediği bedelin farkındayız.”

Türkiye’nin, özellikle savunma kapasitesindeki son atılımlar sayesinde, bölgesinde önemli bir küresel aktör hâline geldiğini ve savunma sanayisindeki dış bağımlılığını, 20 yıllık kısa bir zaman dilimi içerisinde yüzde 80’den yüzde 20’lere düşürdüğünü belirten Yılmaz, 2002 yılında 62 olan savunma projesi sayısının bugün 850’yi geçtiğini, savunma projeleri bütçesinde 2002 yılındaki 5.5 milyar dolardan, ihale sürecindekiler de dâhil olmak üzere şu anda 90 milyar dolarlık hacme ulaşıldığını bildirdi. Bu bağlamda Yılmaz, savunma sanayi ihracatının 2023 yılının ilk yarısında 2.4 milyar dolara yükseldiğini, bu rakamın yıl sonunda 6 milyar dolara ulaşmasının beklendiğini anlatarak, tüm bu ilerlemeler sayesinde, Türk gemi inşa sektörünün de son 20 yılda şaha kalktığını kaydetti.

Yılmaz, ikisi Pakistan’da, diğer ikisi de Türkiye’de inşa edilen gemilerin yapım süreçlerinin birer birer tamamlandığını anlatarak 2021 yılında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, BABUR korvetinin İstanbul’daki suya indirilme törenine Pakistan Cumhurbaşkanı Arif Alvi ile katıldığını, 2022 Mayıs ayında BADR korvetinin, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın video mesaj gönderdiği bir törenle Karaçi’de suya indirildiğini, geçen yıl Kasım ayında ise KHAIBAR korvetinin, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif’in katıldıkları bir törenle İstanbul’da suya indirildiğini hatırlattı.

ULAQ SİDA’nın ilk ihracat sözleşmesi imzalandı ULAQ SİDA’nın ilk ihracat sözleşmesi imzalandı

7DENİZ