Küresel düzeyde özellikle taşmacılık, limanlarda tıkanıklık, tedarik zincirinde aksaklık, konteyner kıtlığı, yüksek navlun fiyatları gibi birçok soruna yol açan Covid-19 yeni varyantlarıyla etkisini sürdürmeye devam ediyor. 2022'de küresel ticaret için okyanus gemilerinin pandemi öncesi dönem gibi güvenilir zeminde olup olmayacağı konusundaki endişeler bir yana denizcilik sektörü omicron varyantının tedarik zincirlerine yeni bir darbe vurabileceği kaygısını taşıyor.
Türk denizcilik sektöründe önemli bir yere sahip Zeymarine'nin denizcilerin yaşadıkları sıkıntılara ve endişelere internet portalında yer verdi. Zeymarine'nin internet sayfasında yayınlanan makale şöyle;
"Dünya genelinde ulaşım darboğazlarındaki trafik sıkışıklığı 2022 ile birlikte devam edecek veya yeniden canlanacak. Darboğazlar devam ederse navlun maliyetleri yüksek kalmaya devam edecek. Gemilerdeki kargo sınırlı olacak ve perakendeciler ve üreticiler kronik gecikmelere katlanmak zorunda kalacak. Sonuç olarak, tedarik zincirindeki sorunlar devam edebilir. Ve deniz ağlarının konsolidasyonu hızlanarak dünya ticaretini değiştirebilir.
Avrupa'da Noel öncesi sokağa çıkma kısıtlamaları ve diğerlerinde daha fazla kısıtlama güveni sarstı. Gözlemciler Çin'e bakıyor. Çin'in 'sıfır-Covid' politikasını ikiye katlaması bekleniyor. Geçmişte, tüm şehirlerin toplu olarak kilitlenmesi, zorunlu karantinalar ve limanlarda sıkı kontroller içeriyordu. Amaç, vakaların gelmesini önlemek için gemileri ve kargoları izlemek. Çin, başta Şanghay olmak üzere en büyük 10 konteyner limanından yedisine ev sahipliği yapıyor. Ülke 'sıfır-Covid-19' politikasının ardından Pekin, Aralık ayında 13 milyonluk merkezi bir şehir olan Xi'an'ı karantinaya aldı.
Güvenlik endişesi
HongKong, ABD dahil sekiz ülkeden yolcu uçuşlarını yasakladı. Ve Ningbo şehri, yeni koronavirüs vakalarından dolayı geçtiğimiz hafta kapandı.
2022'de en önemli faktör, küresel ticaret için okyanus gemilerinin pandemi öncesi dönem gibi güvenilir zeminde olup olmayacağıdır. Diğer bir faktör, tüketim malları talebi olacaktır. Tüketici harcamalarının yaklaşık yüzde 60'ı mallara, kalanı hizmetlere gidiyor. Ancak bu oran yüzde 65'e yükseldi. Sonuç olarak, ABD ithalatı Eylül ve Ekim 2021'de 2019'un aynı aylarına göre neredeyse yüzde 20 arttı.
Konteyner taşımacılığına olan talep ise Çin'in yeni yılından önce artma eğilimi gösteriyor. Tüm fabrikalar geçici olarak kapatıldı ve ihracat düştü.
Yüksek oranların devam edeceğinin işaretleri var
Bir diğer konu da konteyner fiyatlarının pandemi öncesine göre 10 kat daha fazla artması. Nakliye maliyetleri bu yıl artmaya devam edecek. Ve yüksek piyasa oranları, yıllık navlun sözleşmelerine kilitlendi. Diğer müşteriler, korku tellallığının daha çok nakliyeciler tarafından bir pazarlık stratejisi gibi göründüğünü söylüyor. Bu yıl olası bir nakliye kaosunun ortasındalar.
Ayrıca pandemi öncesi yeni gemilere yatırım yapılmaması ve emisyon düzenlemelerinin sıkılaştırılması, mevcut yüksek oranların devam edeceğine işaret ediyor.
Dünyanın yüksek navlun oranlarıyla yaşamayı öğrenmek zorunda kalacağı beklentisi artarak, nakliye maliyetleri ve enflasyon arasındaki bağlantının tartışılmasına yol açtı. Sektör yöneticileri, maliyetler 10 ile çarpıldığında bile, tüketicinin bir ürün için ödediği fiyatın hala küçük bir kısmı olduğunu ifade ediyor. Ancak Kasım ayındaki bir BM raporu, nakliye nedeniyle küresel enflasyonda yüzde 1,5'lik bir artış öngördü.
Gemiye dönmeyi reddeden denizcilerin sayısı artıyor
Omicron varyantı, kargo limanlarında mürettebat değişikliklerini de zorlaştırıyor. Denizcilerin sadece dörtte biri aşılandı. Bu, ülkeler arasında seyahat etmek için yeni engeller yaratır. Ayrıca mürettebatın gemide tutulmasını ve hareketini kısıtlamak, gemilere dönmeyi reddeden denizcilerin sayısını arttırıyor. Bu kişiler daha yüksek ücretlerin cazibesiyle ulaşım endüstrisinin farklı sektörlerine yöneldiler. Omicron enfeksiyonları arttıkça hükümetler kısıtlamaları sıkılaştırdı ve dünyanın dört bir yanındaki lojistik şirketleri yetersiz kaldı.
Drewry'ye göre; “2022, kargo sahipleri için ciddi kesintiler, ciddi tedarik kesintileri ve aşırı maliyetlerin olduğu bir başka yıl olacak.” Sonuç olarak, Omicron varyantının mevcut operasyonel kesintiyi artırması bekleniyor. Ve pandeminin neden olduğu harcama davranışını genişletmeye hizmet ediyor. Bu, tedarik zincirleri üzerinde devam eden yüksek baskıya ve öngörülemeyen operasyonel kesintilerin devam etme olasılığına işaret ediyor. Omicron, normalleşmenin ertelenmesine yol açtı.
Ayrıca, Covid-19'un sürekli olarak mutasyona uğradığını da belirtmek gerekir. Omicron, halihazırda keşfedilmiş binlerce mutasyondan sadece biridir. Bu nedenle, gelecekte daha da fazla varyantın ortaya çıktığını görmemiz muhtemeldir. Dolayısıyla, etkileri yine ülkelerin politik tepkilerine ve tüketicilerin davranışsal tepkilerine bağlı olacaktır."
Kaynak: Zeymarine Blok
7DENİZ