Yeni bir çalışma, yıllık okyanus sıcaklığı artışının, düzenli olarak rekor kırdığı ve daha yıkıcı küresel süper fırtınalara ve deniz yaşam alanlarının yaygın şekilde tahrip olmasına yol açtığı sonucuna vardı. Perşembe günü Science dergisinde “Okyanuslar ne kadar hızlı ısınırlar?” başlığıyla yayınlanan endişe verici yeni bir çalışmada Dünya denizlerinin artık Birleşmiş Milletler tarafından 2013 yılında tahmin edilen orandan yüzde 40 daha hızlı ısındığı gösteriliyor. Bu iklim değişikliği için korkunç etkileri olan bir bulgu, çünkü gezegen tarafından absorbe edilen aşırı ısının neredeyse tamamı sularında depolanıyor.
Araştırmacılar, dünya okyanuslarının öngörülenden çok daha hızlı ısınmasının insan kaynaklı iklim değişikliği üzerinde korkunç etkileri olduğunu gözlemliyorlar. Atmosferdeki artan sera gazları tarafından Dünya yüzeyinde barındırılan gezegensel ısının muazzam yüzdesi gezegenin okyanusları tarafından depolanmakta.
Rutgers Üniversitesi Ekoloji, Evrim ve Doğal Kaynaklar Bölümü’nde Doçent Doktor olan Malin L. Pinsky bu durumu şöyle ifade ediyor: “Okyanus o kadar fazla ısıyı absorbe etmemiş olsaydı, toprağın yüzeyi şu an olduğundan daha hızlı ısınırdı. Aslında, okyanus bizi şu anda büyük ısınmadan koruyor.”
Fakat yükselen su sıcaklıkları hâlihazırda deniz ekosistemlerini öldürüyor; deniz seviyelerini yükseltiyor ve kasırgaları daha yıkıcı hale getiriyor.
Bağımsız iklim araştırma grubu Berkeley Earth’de enerji sistemleri analisti ve çalışmanın yazarı olan Zeke Hausfather “Dünyanın okyanusları için 2018 yılı kayıtlara geçmiş en sıcak yıl olacak. Tıpkı 2017 yılı en sıcak yıl olduğu gibi ve tıpkı 2016 yılı en sıcak yıl olduğu gibi” diyor.
OKYANUSLAR ARTAN ISI İÇİN BİR TAMPON
Gezegen ısındıkça okyanuslar kritik bir tampon oluşturdu. Okyanuslar, insanların atmosfere saldığı sera gazları ile tutulan ısının 93’ünü emerek iklim değişikliğinin etkilerini yavaşlattılar.
Bilim adamları, okyanuslar ısınmaya devam ettikçe, bu etkilerin daha yıkıcı olacağını söylüyor. Rainier’e göre, 2017’deki Harvey Kasırgası ve 2018’deki Florence Kasırgası gibi çok daha güçlü fırtınalar çok daha yaygın hale gelecek ve dünyadaki kıyı şeritlerini çok daha sık su basacak.
Balık popülasyonları yüz milyonlarca insanın besin kaynağı olan mercan resifleri, artan baskı altında kalacak. Son üç yılda tüm mercan resiflerinin beşte biri zaten kaybedildi. Okyanus Koruma Grubu Baş Uzman Yardımcısı Kathryn Matthews’a göre: “Protein için büyük ölçüde balığa bel bağlayan tropik bölgelerde yaşayan insanlar çok zorlanabilirler. Sıcak okyanusların yiyecek üretme yetenekleri çok daha düşüktür, bu da onların gıda güvensizliğine daha hızlı yaklaşacakları anlamına geliyor.”
Küresel ısınmada bu kadar kritik bir rol oynadıkları için okyanuslar, iklim bilimcileri için en önemli araştırma alanlarından birini teşkil ediyor. Hausfather, ortalama okyanus sıcaklıklarının sera gazı emisyonlarının etkilerini izlemenin tutarlı bir yolu olduğunu, çünkü kısa vadeli hava durumlarından çok fazla etkilenmediklerini söylüyor. Ona göre “Okyanuslar, dünyadaki değişiklikler için sahip olduğumuz en iyi termometredir.”
Okyanuslar ısınırken, deniz seviyesi yükselir, çünkü sıcak su soğuk sudan daha fazla yer kaplar. Aslında, bugüne kadar gözlemlenen deniz seviyesi artışlarının çoğu, buzulların erimesinden değil, bu ısınmanın etkisinden kaynaklanmaktadır.
2 bin 100’e Kadar Deniz Seviyesi Yarım Metre Yükselecek
Yazarlar, karbon salınımlarını azaltmaya yönelik küresel bir eylemin olmaması nedeniyle tek başına ısınmanın, deniz seviyesinin 2100 itibariyle bir ayak (yarım metre) yükselmesine sebep olacağını söylüyor. Bu durum şiddetli kıyı taşkınlarından ve fırtına dalgalarından kaynaklanan zararları daha da arttırabilir.
Malin L. Pinsky, ısınmanın deniz yaşamı üzerindeki etkisinin de büyük sonuçlara yol açabileceğini belirtiyor: “Okyanus ısındıkça balıkları yeni yerlere sürüklüyor ve biz bunun ülkeler arasında çatışmaya neden olduğunu zaten görüyoruz. Konu, balığın çok ötesine taştı, ticaret savaşlarına dönüştü. Diplomatik anlaşmazlıklara dönüştü. Bazı durumlarda uluslararası ilişkilerde çöküşe yol açtı.”
Araştırmaya katılmayan, Oxford Üniversitesi İklim Fiziği Bölümü’nde Doçent Doktor olan Laure Zanna ise yeni araştırmanın okyanuslar hakkında bildiklerimizin çok güzel bir özeti olduğunu belirtiyor ve şöyle diyor: “Gezegeni ısıtıyoruz, ancak okyanus eşit ısınmıyor, bu yüzden farklı yerler diğerlerinden daha fazla ısınıyor. Dolayısıyla araştırmadan varılacak ilk sonuç deniz seviyesinin ısınmaya bağlı olarak farklı yerlerde farklı olacağıdır.”
*Derleyen: Dilaver Demirağ-Nesrin Aytekin Torum
https://www.nytimes.com/2019/01/10/climate/ocean-warming-climate-change.html?action=click&contentCollection=climate®ion
https://sputniknews.com/environment/201901131071430382-Ocean-Warming-Accelerating-Faster-Than-Thought/