Vships Türkiye Genel Müdürü Efe Sipahi, “Vships Türkiye olarak, Offshore gemilerine geniş kapsamlı personel hizmetleri sunmaktayız. Gemilerin operasyonel ihtiyaçlarına uygun deneyimli personel temini, eğitimi ve yönetimi gibi hizmetler veriyoruz. Bugüne kadar farklı segmentlerde gemilere personel hizmetleri sağladık ve halihazırda projelere partner olarak destek vermeye devam ediyoruz. Bunlar; sondaj gemileri, sismik araştırma gemileri, platform destek gemileri şeklinde sıralanmakta” şeklinde konuştu.
Offshore sektöründe nitelikli iş gücünün büyük bir öneme sahip olduğunu söyleyen Sipahi, “Üniversitelerle sektör arasında iş birliği artırılmalı ve staj imkanları sağlanmalıdır. Deneyimli uzmanlar da sektördeki genç nesillere mentorluk yaparak bilgi paylaşımını artırabilir. Bugün, Türkiye Petrollerinin girişimleri sayesinde önemli projelere imza atıldı. Örneğin, ITU Nova ile BOSIET (Temel Offshore Güvenlik Göreve Başlama ve Acil Durum Eğitimi) altyapısı kuruldu. Yakın geçmişte, Piri Reis Üniversitesi ile imzalanan ön protokol ile ‘DP–Dinamik Konumlandırma’ simülatörü anlaşması imzalandı. Bunlarla birlikte, Yükseköğretim Kurulu ile Türkiye Petrolleri-Offshore Technology Center arasında imzalanan protokol kapsamında, YÖK, TP-OTC ve üniversitenin iş birliğinin bir ürünü olarak meslek yüksekokulunda "Açık Deniz Sondaj Teknolojisi Programı" açıldı ve 2022-2023 eğitim-öğretim yılında ilk kez öğrenci alımına başlandı. Bunların yanı sıra, projede çalışan çok uluslu milliyetlerin işgal ettiği pozisyonların ‘Millileştirme Projeksiyonu’ adı altında geliştirilme süreci tüm hızıyla devam ediyor” ifadelerini kullandı.
Offshore’da kısa zamanda çok yol kat ettik
Sipahi, “Türkiye, son yıllarda offshore sektörüne yatırım yapmış ve bu alanda önemli adımlar atmıştır. Bu hepimizin milletçe gurur duyması gereken bir atılım örneğidir. Ancak uluslararası arenada daha etkin bir konuma gelmek için tabi ki de zamana ihtiyaç vardır. Yapılan yatırımların sürdürülebilirliği ve stratejik planlamaların etkinliği, sektörün geleceği açısından belirleyici olacaktır. Şu ana kadar hayata geçirilen projelerin ve kat edilen yolları göz önünde bulundurduğumuzda, takdire şayan bir emek olduğunu söylemek mümkün” dedi.
Türk firmalarının offshore sektörüne hizmet verebilme kabiliyetinin giderek arttığını ifade eden Sipahi, “Yeteneklerdeki gelişmeler, uluslararası standartlara uyum ve kalifiye personel eğitimi, mevcut girişimleri doğrudan desteklemekte. İleriye yönelik olarak Ar-Ge yatırımları ve yerel tedarik zinciri oluşturma çabalarının gerekliliği bulunmakta. Oil & Gas sektöründe bu parametler hayati rol oynar ve sürekli olarak takip edilmesi ve geliştirilmesi esastır. Ayrıca, deneyimli uzmanların genç profesyonellere mentorluk yapması, sektördeki bilgi ve deneyim transferini hızlandırabilir. Bununla birlikte, sektördeki diğer firmalarla iş birliği ve bilgi paylaşımı da önemlidir” görüşünde bulundu.
Kaynak: 7DENİZ DERGİSİ