Röportaj

Müşteri memnuniyetinden besleniyorum

Müşterilerine 7/24 gemi acenteliği, tamir-bakım, teknik tedarik-servis ve imalat gibi hizmetler sunan Gold Marine Genel Müdürü Özge Tunç ile hem nasıl bir iş kadını olduğunu konuştuk hem de denizcilik sektöründe “kadın olmak” kavramı üzerine durduk...

Abone Ol

Müşterilerine 7/24 gemi acenteliği, tamir-bakım, teknik tedarik-servis ve imalat gibi hizmetler sunan Gold Marine Genel Müdürü Özge Tunç ile hem nasıl bir iş kadını olduğunu konuştuk hem de denizcilik sektöründe “kadın olmak” kavramı üzerine durduk. “Başarıyı, sadece iş hayatımda edindiğim maddi kazanç ya da müşteri sayısı olarak görmüyorum. Şayet, mutluluk, sağlık, aile ilişkileri, kişisel gelişim gibi alanlardan birileri eksikse çok da mutlu saymam kendimi. İstediğim hedefe ulaştığımda hissettiğim tatmin ve huzur benim için çok önemli” diyen Tunç, maddi kazançtan değil, müşteri memnuniyetinden beslendiğini vurguluyor.

Öncelikle sizi tanıyarak başlayalım… Hem biraz profesyonel iş yaşamınız hem de nasıl bir iş kadını olduğunuzu öğrenebilir miyiz?

İş hayatına 2005 yılında Sadıkoğlu Tersanesi’nde başladım. 14 sene profesyonel olarak firmalarda çalıştım. 2019 yılında Golda Marine kuruldu. İş birliği yapma, takım çalışması ve özellikle etkili iletişim kurma konularında yetenekliyim diye düşünüyorum. Ekip motive edebilen, vizyon oluşturabilen, çalışma arkadaşlarımla iyi ilişkiler kuran, empati yeteneği yüksek, değişime karşı esnek, değişen koşullara hızla adapte olabilen biriyim. Zorluklar karşında pes etmem, hedefe doğru azimle pes etmeden yürürüm. Gerektiğinde, fırsatları değerlendirmek için risk almaktan korkmam. Hayalperestim. Bol hayal kurar, gerçekleşeceğine inanıp, öyleymiş gibi çalışırım. Başarıyı, sadece iş hayatımda edindiğim maddi kazanç ya da müşteri sayısı olarak görmüyorum. Şayet, mutluluk, sağlık, aile ilişkileri, kişisel gelişim gibi alanlardan birileri eksikse çok da mutlu saymam kendimi. İstediğim hedefe ulaştığımda hissettiğim tatmin ve huzur benim için çok önemli. Maddi kazançtan değil, müşteri memnuniyetinden besleniyorum diyebilirim.

İş hayatında vazgeçemediğiniz prensipleriniz neler?

İşimde her zaman şeffaf ve adil olmaya çalışırım. İş ilişkilerimde güvenilir olmak benim için çok önemlidir. İşlerimizi zamanında ve titizlikle yapmaya özen gösteririm. Verdiğim sözleri tutar, işime ve iş arkadaşlarıma karşı sorumluluk sahibi olurum. Yeniliklere açık olmak ve sürekli olarak kendimi geliştirmek için çaba harcarım. İş hayatında müşteri odaklı olmak, müşteri memnuniyetini sağlamak ve müşteri ihtiyaçlarını karşılamak önemlidir. İş ortamında işbirliği yapmak ve takım çalışmasının önemini bilirim. Hızla değişen iş ortamlarına uyum sağlamak için esnek olmayı ve değişime açık olmayı prensip edinirim. İşimin sadece maddi kazanç sağlamakla kalmayıp, aynı zamanda insanlara ve hayvanlara fayda sağlamaya yönelik olmasına özen gösteririm. Müşteri memnuniyeti ve çalışan refahı benim için önemlidir. İşlerimi düzgün yaptıktan sonra üstüne birde ritüellerimi ekliyorum. Kendimi eleştirecek olursam, normalde mesela, çok fazla profesyonel değilim, kişisel duyguları işten ayırmak benim zorlandığım kısım. Mantığımdan çok kalbimle daha fazla hareket ediyorum.

Bugüne kadar sizi zorlayan ve vazgeçmeyi düşündüren bir durumla karşılaştınız mı?

Vazgeçiren bir durum olmadı çok şükür. İş ile aile arasındaki denge beni zorladı açıkçası. Özellikle çocuk sahibi olduktan sonra iş ve aile arasında denge kurmak zor. Çocuk bakımı, işe geri dönüş süreci ve esnek çalışma düzenleri gibi konular, iş ve aile yaşamını dengelemek için zaman yönetimi ve öncelikleri belirleme önemli gerçekten.

Genel olarak baktığınızda iş hayatında kadını nasıl değerlendiriyorsunuz?

İş hayatında kadınları değerlendirirken cinsiyet ayrımcılığı yapmadan, yetenek, deneyim ve performanslarına odaklanmak önemlidir. İşe alım süreçlerinde adil ve tarafsız olunmalıdır. İş yerlerinde kadınlar ve erkekler arasında fırsat eşitliğinin sağlanmalı. Kadınlar, aynı yetenek ve performansa sahip oldukları durumlarda erkek meslektaşlarıyla aynı fırsatlara sahip olmalıdır. Kadınlar genellikle iş hayatı ile aile yaşamı arasında denge kurmak zorunda kalırlar. Esnek çalışma modelleri, çocuk bakımı imkanları gibi destekleyici politikaların iş hayatında daha yaygın hale gelmesi, kadınların kariyerlerini sürdürmelerine yardımcı olabilir.

Başarılı kadınları örnek alır mısınız? Var mıdır sizin örnek aldığınız bir kadın…

Elbette, Başarılı kadınlar, cesaretleri, kararlılıkları ve başarılarıyla hem kadınların hem de toplumun ilham kaynaklarıdır. Özellikle iş hayatında başarılı olan kadın liderler, girişimciler, profesyoneller, benim de örnek aldığım ve takdir ettiğim kişiler var tabii ki. Prof. Dr. Türkan Saylan eğitimde fırsat eşitliği ve kadın hakları konularında yaptığı çalışmalarla Türkiye'de ve dünya genelinde büyük etki yaratmış bir isimdir. Onun kararlılığı ve cesareti, benim için büyük bir ilham kaynağıdır. İş dünyasında başarılı bir kariyere sahip olan Arzuhan Doğan Yalçındağ, sadece iş hayatında değil, aynı zamanda kültür-sanat ve eğitim alanlarında da aktif bir rol oynamaktadır. Onun liderlik tarzı ve toplumsal katkıları benim için örnek alınasıdır.

Sizce kadınlar hemcinslerini bu kadar açık ve rahat bir şekilde takdir ediyor mu?

Kadınlar arasında rekabetin ve kıskançlığın oluşmasında toplumsal ve kültürel faktörlerin etkisi büyüktür. Toplumda kadınların yarış içinde olduğu, sınırlı sayıda başarı ve güzellik algısı olduğu için rekabet yüksektir.

Birçok kadın, kendi alanlarında başarı gösteren diğer kadınları takdir eder ve onlardan ilham alır. Kadınlar arasındaki dayanışma, destek ve mentorluk ilişkileri giderek daha fazla önem kazanmaktadır. Özellikle aynı zorlukları paylaşan kadınlar arasında dayanışma ve empati yaygın bir şekilde görülebilir.

Mesela, benim de üyesi olduğum, WISTA Türkiye, denizcilik sektöründe çalışan ve çalışmak isteyen kadınları bir araya getirerek ağ oluşturmayı, iş birliği fırsatları sunmayı ve kadınların kariyer gelişimini desteklemeyi hedeflemektedir. Denizcilik sektöründeki kadın profesyoneller arasında bilgi paylaşımını teşvik etmekte, eğitim ve mentorluk programları düzenlemekte ve kadın liderliğinin gelişimini desteklemektedir.

Ülkemizde ve denizcilik sektörümüz de kadının yerini nasıl değerlendiriyorsunuz?

Denizcilik sektörü geleneksel olarak erkek egemen bir alandır ancak son yıllarda kadınların bu sektördeki varlığı artmaktadır. Ancak, hala bu sektörde kadınların sayısı erkeklerinkinden daha düşük ve kadınların üst düzey pozisyonlarda yer alması daha az yaygın. Türkiye'de denizcilik sektöründe kadınların yerini güçlendirmek için çeşitli adımlar atılmaktadır. Kadınların eğitim ve istihdam fırsatlarına erişimlerini artırmak, cinsiyet eşitliği politikalarını güçlendirmek ve kadınların liderlik pozisyonlarında yer almasını teşvik etmek bu adımlar arasındadır. Denizcilik sektöründe kadınların rolü, gemi personeli olarak veya denizcilikle ilgili hizmetlerde çalışarak başlamaktadır. Ancak, kadınların denizcilik sektöründeki liderlik pozisyonlarında daha fazla yer alması ve gemi kaptanı, mühendis veya yönetici gibi pozisyonlara yükselmesi hala daha az yaygındır.

Fırsat eşitliği konusunda denizcilik sektörü neler yapmalıdır?

Kadınlara denizcilik eğitimi ve mesleki gelişim fırsatları sunulmalıdır. Ayrıca, kadınlara gemi mürettebatı, liman işleri ve diğer denizcilik pozisyonlarında kariyer yapma fırsatları tanınmalıdır. Denizcilik şirketleri ve kuruluşları, cinsiyet eşitliğini teşvik eden işe alım politikaları benimsemelidir. Kadınların çalışma koşullarında esnek çalışma düzenleri, kreş olanakları gibi çoğu zaman kadının üzerinde olan sorumlulukların azaltılmasının önem taşıdığını düşünüyorum.

Arkanızdan gelen iş hayatındaki kadınlar için ne tavsiye edersiniz?

Denizcilik sektöründe başarılı olmanın önemli bir yolu, sektördeki diğer profesyonellerle ilişki kurmaktır, konferanslara, seminerlere ve etkinliklere katılarak networkü genişletmelisiniz. Özgüveni korumak ve kendi yeteneklerinize güvenmek, esnek olmak, dayanıklılık, stres yönetimi ve değişen durumlara hızlı bir şekilde adapte olmak önemlidir.

Kaynak: 7DENİZ DERGİSİ