Sektörden

Muhammer Arslantürk: Kılavuzluk Kanunu'nun olmaması büyük eksiklik

TKKD Yönetim Kurulu Başkanı Muhammer Arslantürk, Meslek Şehitlerini Anma Töreni'nde yaptığı konuşmada, bu senenin temasının “Gemi İnsanı Transferi” olduğunu belirterek “Bu tür kazaların bir daha yaşanmaması adına kamuoyunun dikkatini çekmeyi hedefliyoruz” dedi.

Abone Ol

Türk Kılavuz Kaptanlar Derneği (TKKD), 15'inci Kılavuz Kaptanlar Haftası etkinlikleri kapsamında 20 Mayıs Pazartesi günü Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü’nün (KEGM) Beylerbeyi yerleşkesinde Meslek Şehitlerini Anma Töreni düzenledi.

Törene Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Bakan Yardımcısı Durmuş Ünüvar, Emniyet Genel Müdürü Mustafa Bankaoğlu, İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran, Türk Armatörler Birliği Başkanı Cihan Ergenç, Türk Kılavuz Kaptanlar Derneği Başkanı Muhammer Arslantürk, denizcilik camiası ve meslek şehitleri kılavuz kaptanların aileleri katıldı.

Törende konuşan Türk Kılavuz Kaptanlar Derneği (TKKD) Yönetim Kurulu Başkanı Muhammer Arslantürk, bu sene 15’incisi düzenlenen Kılavuz Kaptanlar Haftası’nın başlangıcının Meslek Şehitlerini Anma Töreni olduğunu belirterek, Kılavuz Kaptanlar Haftası'nın oluşturulmasının temelinde 25 Aralık 2007’de meslek şehidi Kaptan Lütfü Berk anısına düzenlenen panel ile 27 Aralık 2008’de ‘Kılavuz Kaptanlar Meslek Şehitlerini Anma Günü ve Geleneksel 2. Kılavuzluk Paneli’ olduğunu hatırlattı.

"Bu senenin teması: Gemi İnsanı Transferi"

“Türk Kılavuz Kaptanlar Derneği olarak şehit olan meslektaşlarımızı her yıl anmaktan ve Kılavuz Kaptanlar Haftası’nı hazırlamaktan onur duyuyoruz” diyen Arslantürk, “Ebediyete intikal etmiş sevgili Cevdet Çubukçu, Sevgili Vahit İğneci, Sevgili Lütfü Berk, Sevgili Fahrettin Aksu, Sevgili Levent Ruhi, Sevgili Behzat Özgür, Sevgili Atilla Karhan, Sevgili Cafer Kıribrahim ve Sevgili Oğuz Kök’ü saygı, sevgi ve minnet ile anarken, kıymetli meslektaşlarımızın Kılavuz Kaptanlar Haftası’nı kutluyoruz” diye konuştu.

Bu senenin temasının “Gemi İnsanı Transferi” olduğunu belirten Arslantürk, “Bu tür kazaların bir daha yaşanmaması adına kamuoyunun dikkatini çekmeyi hedefliyoruz” dedi.

Türk Kılavuz Kaptanlar Derneği Başkanı Arslantürk sözlerini şöyle sürdürdü:

“Derneğimiz, kılavuzluğun ruhani evi olan İstanbul Boğazı ile Çanakkale Boğazı’nda ve ülkemizin dünyaya açılan mavi kapıları tüm limanlarımızda görünmez kahramanlar olarak nitelendirdiğimiz aktif çalışan ve emekli olmuş tüm kılavuz kaptanları ulusal ve uluslararası düzeyde temsil eden yegâne sivil toplum kuruluşudur.

Türk Kılavuz Kaptanlar Derneği olarak, artık gelenekselleştirdiğimiz Kılavuz Kaptanlar Haftası’nın etkin bir şekilde kutlanmasındaki amacımız, kılavuzluk hizmetlerinin can, mal, seyir ve çevre güvenliğine katkılarının kamuoyuna tanıtılarak, meslektaşlarımızın yeri gelip kendi canlarının kaybını bile göze alacak seviyede verdikleri hizmetin kamu yararı gözetilerek kamusal hizmet olduğunun vurgulanmasıdır.

"Kılavuzluk Hizmetleri Emniyetine İlişkin Yönerge yürürlüğe konuldu"

Dolayısı ile kamu yararı gözetilerek icra ettiğimiz mesleğimizin, tüm dünyada olduğu gibi rekabetten uzak tutulmasını ve hizmet kalitesinin devamı için meslektaşlarımıza herhangi bir baskı hissettirilmemesini önemsiyoruz. Mesleğimiz icrasının oluşumlarında bu prensip düşünülerek hareket edilmesinde fayda görüyor ve dernek olarak bu hususta hassas olduğumuzu ifade ediyoruz.

 Üyesi olduğumuz Avrupa Kılavuz Kaptanlar Birliği 7-8 Mayıs tarihlerinde 58. genel toplantısını yaptı ve biz de dernek olarak bu toplantıda hazır bulunduk. Toplantının ana başlığı “Pilots for safety, Safety for Pilots” idi. Ama ülkem adına onur ve gurur ile şunu ifade etmek isterim ki “Safety for Pilots” sözüne karşılık bakanlığımız 26 Nisan tarihinde ‘Kılavuzluk Hizmetleri Emniyetine İlişkin Yönerge’yi yürürlüğe koydu. Ulusal ve uluslararası bir ilk olan böylesine önemli mevzuatı yayınladıkları ve transfer kazalarının önlenmesini önemsediklerini gördüğümüz başta Sayın Bakanımız Abdulkadir Uraloğlu üzere, bakan yardımcımız Sayın Durmuş Ünüvar’a, Denizcilik Genel Müdürü Sayın Ünal Baylan’a ve emeği geçen herkese teşekkür ederiz. İlgili yönerge gereği transfer bot personeline verilmesi istenen Kılavuz Kaptan Transfer Eğitimi’ni vermeye dernek olarak hazır olduğumuzu da ifade etmek isterim.

Meslek Şehitlerini Anma Törenini ülkemizin en köklü ve en büyük teşkilatı olan KEGM yerleşkesinde yapmamıza müsaade ettikleri ve mesleğimize ve meslektaşlarımıza vermiş olduğu önem ve katkılarından ötürü KEGM Genel Müdürümüz Sayın Mustafa Bankaoğlu’na da ayrıca teşekkür etmek istiyorum.

Çevrenin gemiden, geminin de çevreden korunması amacıyla, karşılaşılabilecek bütün olumsuzluklara rağmen can, mal ve çevre emniyetinin sağlanması adına, üst düzeyde kılavuzluk hizmeti kalitesinin devam ettirilebilmesi için meslektaşlarımız ve sektör paydaşlarımız tarafından üzerine düşünülmesini önemsediğimiz insan faktörü hususunun unutulmamasıdır.”

TKKD'nin 4 hedefi

“Bilindiği üzere, emniyet kültürü denizcilik sektörünün ortak paydasıdır. Kılavuzluk mesleği açısından emniyet kültürünün etkileşimde bulunulan insan, gemi, liman ve deniz çevresi dikkate alındığında vazgeçilemez ve esas unsur olduğu aşikârdır. Bu etkileşim alanının merkezinde ise kılavuz kaptan bulunmaktadır” diyen Arslantürk, şunları kaydetti:

“Derneğimiz 56 yıllık geçmişinde olduğu gibi gelecekte de kamu ve meslektaşlarımızın yararına olan çalışmalarını sürdürmeye devam edecektir”, bu bağlamda yönetim kurulu olarak hedeflerimiz,

-Çarmıh kazalarının önüne geçmek için, öncelikle ülkemizde ve sonrası uluslararası alanda ‘Kılavuz Kaptan Transfer Eğitimi ve Sertifikalandırılması’ çalışmaları için idaremiz ile işbirliğini sürdürmek,

-Gelişmiş ülkelerde olduğu gibi ülkemizde büyük eksikliğini hissettiğimiz ‘Kılavuzluk Kanunu’nun çıkarılması,

-Meslektaşlarımızın, başta bayrağımızın temsilini ve kıyı/boğazların, gemilerin ve mürettebatın sorumluluğunu çeşitli teşkilatların çatısı altında eş ölçüde üstlenirken bunun karşılığını da eş ve eşit ölçüde alabileceği bir standardın oluşturulması için idaremiz ile birlikte çalışmak,

-Turizm elçisi olduklarına inandığımız, çalışma alanlarının uluslararası olması ve ülkemize hatırı sayılır döviz girdisi sağlayan meslektaşlarıma yeşil pasaport verilmesini ve yıpranma haklarının iadesini gündemde tutmaktır."

7DENİZ