Yat sektöründe 15 yıldır hizmet veren Marin Glass, şuanda 500 metrekare kapalı, toplam 650 metrekarelik bir tesiste, yıllar içerisinde sektörde kendini kanıtlayarak büyüdü. Firma son beş yıldır fabrika ve imalat konusunda yatırım yaparak dışa bağımlılık konusunu en aza indirmek için yoğun bir çaba içerisinde.
Cam bükme fırınları ve lamine hattı ile cam konusunda uzmanlaşan Marin Glass, son zamanlarda klas kuruluşlarının bombeli camların temperli olmasındaki istekleri doğrultusunda kimyasal temperli bombeli cam tedariki konusunda Türkiye'deki durumun farkına varıp bu durumla ilgili yurt dışında bir firma ile anlaşıp kimyasal temperli bombeli cam imalatını da yapar hale geldi. Denizcilikte kullanılan tüm camları üretebildiklerini söyleyen firma sahibi Gökhan Öztürk, 'Firmamız ürün pörtföyünü genişleterek paslanmaz yat aksesuarları konusunda kendini geliştirerek otomatik sürgülü kayar kapılar, hidrolik paserella, otomatik açılır sunroof tavan sistemleri, pantograf kapılar ve tüm paslanmaz krom yat aksesuarları konusunda çözümleri sunuyor' şeklinde konuştu. Bu kadar kısa sürede bu kapasiteye ulaşmalarının büyük bir başarı olduğunu kaydeden Öztürk, ancak bazı noktalarda desteğe de ihtiyaç duyduklarını ifade etti. Gökhan Öztürk, 'Bizim burada çok ciddi yatırımlarımız olamamasına rağmen elimizden geldiğince; gerek makine, gerek bina yatırımları yaparak kendi becerimizle, kendi sermayemizle bir yere kadar gelebiliyoruz.
Bir buçuk yıldır uğraştığımız bir projemizi şu sıralar sona doğru yaklaştırdık. Ama bazı yardımlara ihtiyacımız olduğu için tıkandığımız noktalar var. Türkiye'de olmayan, şimdiye kadar yurtdışından aldığımız camı biz burada yapmaya başlayacağız. Bunun hayata geçmesi için 1-2 aylık bir süreye ihtiyacımız var. Şu anda test aşamasındayız. Bunlar için bizim bir yardıma, teşvike ihtiyacımız var. Sonuçta bizim bu yaptığımız iş kolay bir iş değil. İtalyan da, Alman da Hollandalı da bizim burada bu ürünü yapmamızı istemiyorlar. Çünkü bizim bu camı onlardan satın almamızı istiyorlar. Bugüne kadar gelen durum buydu. Biz bu işin bundan sonra da böyle olmaması için elimizden gelen bütün gayretimizle çaba sarf ediyoruz. Bu konularda bize yol göstermesi ve yardım etmesi için devletimizden bizim taleplerimize olumlu yanıt vermesini bekliyoruz' dedi. Devletin de bu konularda üzerine düşen çok şey olduğunu kaydeden Öztürk, 'Bizim en büyük sıkıntımız derdimizi anlatamamak, karşımızda bir muhatap bulamamak oldu. Bu projeyle ilgili KOSGEB başvurularımız var ama hiçbir şekilde yanıt alamıyoruz.
Bırakın fabrika yanıtını, fuar yanıtı bile alamıyoruz. Devletin söylediği 'Yurtdışında fuarlara katılan firmalara destek veriyoruz' cümlelerine baktığımızda bunun bir karşılığının olmadığını görüyoruz. Bizim amacımız bu ürünü sadece ülke içinde değil yurtdışına da taşımak. Önümüzdeki kasım ayında Hollanda'da fuara katılarak kendimizi dünyaya ispatlayıp, 'Bunu biz de yapıyoruz' diyebilmektir' şeklinde konuştu. Firma yıllar içersinde kendini kanıtlayarak büyüdü, son beş yıldır fabrika ve imalat konusunda yatırım yaparak dışa bağımlılık konusunu en aza indirmek için yoğun bir çaba içerisinde. Şuanda kapalı 500 toplamda 650 metre kare alanda cam bükme fırınları ve lamine hattı ile cam konusunda uzmanlaşan Marin Glass, son zamanlarda klas kuruluşlarının bombeli camların temperli olması konusundaki istekleri doğrultusunda kimyasal temperli cam tedarikini sağlamak için makina yatırımı yaparak class onaylı kimyasal temperli cam imalatını da başarıyla yapar hale geldi. Ölçümleme ve kalıp konusunda da kendisini geliştirerek 3D ölçümlemeye geçmiştir. Tüm class testlerini de kendi bünyesinde yapan firma her geçen gün bünyesine yenilikler katmaktadır. Denizcilikte kullanılan tüm camları üretebildiklerini söyleyen firma sahibi Gökhan Öztürk, 'Kurşun geçirmez cam dahil elektrikli cam konusunda ve birçok alanda kendimizi ıspatladık ve en iyisini yaparak dünya markası olmak istiyoruz' şeklinde konuştu.
Cengiz Tepebaş - 7DENİZ