Aralık 2023'ten bu yana, İran destekli Husi drone ve füze saldırıları, gemileri Ümit Burnu etrafında yön değiştirmeye zorlayarak ve nakliye rotalarını uzatarak sektörde yaygın aksamalara neden oldu.

Maersk CEO'su Vincent Clerc, Kızıldeniz'deki durumun 2024'ün üçüncü çeyreğine kadar devam etmesi nedeniyle önümüzdeki birkaç ayın taşıyıcılar ve işletmeler için özellikle zorlu geçeceğini vurguladı.

Müşterileriyle çevrimiçi bir etkinlikte konuşan Clerc, Kızıldeniz ve Aden Körfezi'nde devam eden saldırılar nedeniyle lojistik ve tedarik zincirlerinin karşılaştığı zorlukları kabul etti. Maersk gemileri Ümit Burnu üzerinden Afrika'yı dolaşmaya devam ederek zaten baskı altında olan sistemi daha da zorluyor.

'Rusya, Husilere saldırıları için uydu verisi sağladı' iddiası 'Rusya, Husilere saldırıları için uydu verisi sağladı' iddiası

Clerc, “Bu zorluklarla birlikte karşı karşıyayız ve önümüze çıkan yeni koşullarla başa çıkarken birbirimize yakın durmamız gerekiyor. Bu aksaklıklar ve bunların işiniz üzerindeki etkileri Maersk'teki hiç kimse tarafından hafife alınmıyor. Üzerinizdeki baskıyı anlıyoruz” dedi.

Krizin başlamasından bu yana yaşanan “büyük etkileri” anlatan Clerc, Afrika çevresindeki daha uzun rotayı kat etmek için rotasyonların uzatılmasının, ticaret rotasına bağlı olarak iki ila üç gemi gerektirdiğini belirtti. Konteyner taşımacılığına yönelik talep güçlü kalmaya devam etse de, ek kapasitenin sınırlı olması sorunu daha da derinleştirdi.

Clerc, “Yelken açabilen ve daha önce dünyanın diğer bölgelerinde yeterince kullanılmayan tüm gemiler sorunu çözmek için yeniden konuşlandırıldı. Bu durum sorunun bir kısmını hafifletmiş olsa da, Maersk de dahil olmak üzere sektör genelinde önemli zorluklar devam ediyor. Eksik pozisyonlar veya normalden farklı boyutlarda gemiler görmeyi bekliyoruz, bu da talebi karşılama kapasitemizi azaltıyor” diye konuştu.

Asya'nın ihracatı, bölgenin özellikle Çin'in önemli bir küresel ihracatçı olması nedeniyle ithalattan daha fazla etkileniyor. Kızıldeniz'deki aksaklıklar sadece Süveyş Kanalı üzerinden Uzak Doğu-Avrupa rotalarını etkilemekle kalmadı, tüm okyanus ağına yayıldı. Örneğin Okyanusya ağı, yükleri Maersk'in küresel ağına bağlamak için hayati önem taşıyan Güneydoğu Asya merkezlerinde gecikmelere ve darboğazlara yol açan tıkanıklıklarla karşı karşıya.

Maersk'in güncellemesinde, ek konteynerlerin güvence altına alınması ve kapasite artırımlarının araştırılması gibi önemli yatırımlar ve devam eden operasyonel düzenlemeler yoluyla aksaklıkları en aza indirmeye çalıştığı belirtildi. Şirket, arzı iş talebiyle uyumlu hale getirmek için ağını ve tedarik stratejilerini ayarlayarak kesintilerin devam etmesine hazırlanıyor.

Önemli aksaklıklara rağmen Maersk, Asya'dan Kuzey Amerika ve Avrupa'ya yapılan güçlü ihracatın etkisiyle küresel kargo talebinin güçlü seyretmeye devam ettiğini bildirdi. Uzak Doğu'dan Kuzey Avrupa'ya, Akdeniz'e, ABD'ye, Güney Amerika'ya, Batı Orta Asya'ya, Afrika'ya ve Okyanusya'ya uzanan çeşitli rotalarda kapasite sıkışıklığı devam ediyor. Asya içi güzergâhlarda, özellikle Çin'den kaynaklanan ekipman sıkıntısı tedarik zinciri verimsizliklerini daha da kötüleştiriyor. 
Yaklaşan Pasifik tayfun sezonu ek riskler oluşturuyor.

Maersk CEO'su, “Çin'deki ihracat konteynerlerine yönelik talep, Maersk gibi taşıyıcılar için, artan nakliye maliyetlerini göz önünde bulundurarak, Çin'e dönen boş konteynerler için sınırlı gemi kapasitesine mi yoksa diğer varış noktalarına giden yüklü konteynerlere mi öncelik verileceğine karar verme konusunda zor bir denge yaratıyor. Bu karar tedarik zinciri verimsizliğine daha da katkıda bulunuyor” ifadelerini kullandı.

Editör: Haber Merkezi