Yan Sanayi

Kendi yedek parçasını üretecek

YAF Diesel Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Kanıcı, ülkemizin yedek parça üretiminde ve yan sanayide yetersiz olduğunu söyleyerek bu konuyu çözmek için önümüzdeki dönemde tamir ve bakımda gerekli olan yedek parçaları üretme girişimleri olacağını söyledi.

Abone Ol

Deneyimli mühendis kadrosu ve teknik ekibi ile tamir hizmeti de veren Türkiye’nin önemli bir markası olan Yaf Diesel, 2008 yılından beri ana makine, dizel jeneratör, turbocharger, gear box parçaları ikmali ve tamiri alanında Tuzla Tersaneler mevkiinde hizmet veriyor. Sektörün öncü firmalarından biri olan Yaf Diesel, Çin Şangay’da ve Kore Busan`daki ofislerinin yanı sıra, BSKY Ballast Water Treatment System, NPR Japan segmanlarının ve Japan Daido yataklarının Türkiye bayiliğini de yapıyor.

 

Yaf Diesel Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı olan Yusuf Kanıcı, geçtiğimiz haftalarda bir Rus işletmeciyle yaptığı 40 gemilik anlaşmanın detaylarından ve içeriğinden söz ederek, “Anlaşma yaptığımız Rus firması hali hazırda bizim müşterimizdi. Türkiye temsilciliğini yaptığımız BSKY Ballast Water Treatment (BWT) sisteminden bahsettiğimizde sistemi öğrenmek istediler. Sunum yaptık. İlk olarak 1 gemileri için deneme amaçlı sistemi satın aldılar. Birinci gemiden sonra 2. ve 3. gemiye de taktık. 3. geminin montajını tamamladıktan sonra tüm filo için bir anlaşma yapmak istediler. Aslında tüm filo 46 gemiden oluşuyor fakat iç denizde çalıştığı için 3 geminin BWT sistemine ihtiyacı yok. Kalan 40 gemi için de BWT sistemi anlaşması imzaladık. Filodaki gemilerden 16’sı nehir gemisi kalan 24 gemi kuru yük gemileridir” şeklinde konuştu.

“Anlaşma yaptığımız firmanın referansı işimize yaradı”

 

Yaptıkları bu anlaşma sonrasında Rusya’daki diğer firmaların Yaf Diesel’e ve ülkemizin yan sanayisine bakışında ne gibi değişiklikler olduğunu sorduğumuz Kanıcı, “Biz Rus firmaları ile 3-4 yıldır yedek parça ve tamir için çalışıyoruz zaten. Anlaşma imzaladığımız LINTER LLC firması da Rusya’da denizcilik sektöründe güçlü ve söz sahibi bir firma. Bu firmayı referans göstererek birçok firmaya BWT sistemleri sunumları yapma fırsatı bulduk. Hali hazırda birçok Rus firması ile anlaşmalar ve görüşmeler devam ediyor. Bizim için iyi bir referans oldu fakat BWT sistemleri ülkemizde üretilmediği için ülkemize olan bakış açılarını değiştirmiyor. Maalesef üç tarafı denizlerle çevrili ülkemizde henüz BWT sistemleri üreticisi bir firma henüz çıkmadı” dedi.

“Kendi yedek parçamızı üreteceğiz”

Tamir ve yedek parça konusunda ülkemizin dünyadaki konumundan, avantaj ve dezavantajlarından da bahseden Kanıcı, “Tamirde özellikle tersanecilik sektöründe ülkemiz Avrupa ve Rusya’da önemli bir konumda. Gerek tecrübeli oluşumuz, gerekse tamir ve gemi inşada iyi oluşumuz ve maliyetlerin düşük olması armatörleri ülkemize özellikle tamir konusunda teşvik eden ve kendine çeken özelliklerden birkaçıdır fakat yedek parça için aynı şeyi söyleyemeyeceğim. Çünkü ülkemizde yedek parça üretimi gerek OEM gerekse yan sanayi olarak yok denecek kadar azdır. Bizim bu konuda birtakım çalışmalarımız var. Bu sene sonuna kadar yedek parça üretimi ile ilgili yeni bir firma, yeni bir fabrika kurmuş olacağız. Şuanda bu konu ile ilgili çalışmalarımız devam etmekte” şeklinde konuştu.

Birkaç yıl önce Gipsaş Sanayi Sitesi’nde açtıkları tamir atölyesindeki çalışmalarından ve kapasitelerinden de söz eden Kanıcı, “3 yıl önce açmış olduğumuz tamir atölyemizle halen hizmet vermeye devam ediyoruz. Makine, jeneratör, özellikle şanzıman, overhaul işlerini yapıyoruz. Aynı anda 3 geminin hem jeneratör hem de şanzımanını tamir edebilecek kapasitede bir atölye. Yeni ekipmanlar ve yeni test cihazları almayı ve hatta turbo charger tamiratı gibi atölyemizin kapasitesini ciddi bir şekilde arttırmaya yönelik çalışmalarımız olacak” ifadelerini kullandı.

 

“2020 yılı bizim için iyi geçti”

 

2020 yılını da değerlendiren Kanıcı, “2020 yılının ilk ayları ülkemiz ve hatta tüm dünya için büyük bir tehdit olan korona virüsün etkisiyle geçti. Pandemi dönemi boyunca çalışmalarımıza Mayıs ayına kadar evden devam etmek zorunda kaldık. Birçok firma çalışmayı durdurdu veya yavaşlattı. Gemilerin birçoğunun beklemesi, sonunu bilmediğimiz ve nereye doğru gideceğini öngöremediğimiz sıkıntılı bir süreç oldu. İlk aylar zordu. Duruma alışmaya ve ayak uydurmaya çalıştık fakat mayıs ayından sonra gemilerin de yavaş yavaş hareketlenmesi ve fabrikaların üretime başlaması ile sektör canlanmaya başladı. Tuzla yan sanayi ve Tuzla tersaneleri şuanda eski formunu yeniden kazandı. Tüm tedbirler alınarak hizmete devam ediliyor” dedi.

“Çin ve Kore’deki şubelerimiz avantajımız oldu”

 

Kanıcı “Bu yıl bizim için ticari olarak çok kötü geçmedi hatta iyi geçtiğini bile söyleyebilirim. Birtakım zorlukları oldu. Özellikle ilk aylar duruma adapte olup yeni çözüm yolları üretmeye çalıştık ve üstesinden geldiğimizi düşünüyorum. Bunu Çin ve Kore’deki ofislerimizin yardımı ile gerçekleştirdik. Pandemi sürecinden önce Çin’de uzun bir tatil vardı ve biz bu tatil öncesi zaten Çin ve Kore’deki stoklarımızı güncellemiştik. Bu yüzden fabrikaların üretime ara verdiği süre boyunca Çin, Kore ve Türkiye depolarımızdaki stoklar ile elimizden geldiğince yedek parça ihtiyacı olan armatörlere ve gelen taleplere hızlı bir şekilde cevap verdik” ifadelerini kullandı.

KAYNAK: 7DENİZ DERGİSİ