Türk bayraklı yük gemisi Kafkametler’in geçtiğimiz yıl 19 Kasım’da şiddetli fırtına nedeniyle Zonguldak’ın Karadeniz Ereğli ilçesinde askeri mendireğe çarparak batmasının üzerinden 100 gün geçti.
Bu süre içinde gemideki 12 mürettebatın yalnızca 5’inin cansız bedenlerine ulaşılabildi.
Batık geminin enkazının tam bir ay sonra görüntülenebildiği faciada, kaptan Cemal Turan, 3'üncü kaptan Berke Çamurtaş, başmühendis Veli Özel, 2'nci makinist Göksel Özel, usta gemici Satılmış Uslu, gemici Mustafa Nacar ve yağcı Ömer Hebip'i arama çalışmaları ise devam ediyor. Arama çalışmalarını Sahil Güvenlik Bot Komutanlığı, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü, AFAD ve deniz polisi ile diğer kurumların ekipleri sürdürüyor.
“Bu kazalara hazır değiliz”
Kıyı Emniyeti’nde kurtarma gemisi kaptanı olarak 36 yıl görev yapan, İTÜ Denizcilik Fakültesi Öğretim Üyesi Ömer Asmalı, facianın ardından 7DENİZ’e yaptığı açıklamada bu tip kazaların daha önce de yaşandığını belirterek, “Hava kötüydü denebilir ancak gemi ve personel yönetiminin analiz edilmesi lazım. Denetleme nasıl yapılmıştır? Bu gemiler 35 yaşın üzerinde, eski gemiler. İlgili makamların irdelemesi lazım” demişti. Kaptan Asmalı, facianın yaşandığı tarihteki hava şartlarında ancak havadan müdahale yapılabileceğini, denizden müdahalenin çok zor olduğunu kaydetmişti.
“İmkanlar dâhilinde yapılması gerekenler yapıldı ama bu kazalara yeterince hazırlıklı değiliz” diyen Kaptan Asmalı, “Kazaların tekerrür etmemesi için önlem alınması gerekir. Türkiye Cumhuriyeti çok daha fazlasını yapacak kabiliyete sahiptir” diye konuşmuştu.
Kafkametler’den Batuhan A’ya…
Kafkametler gemisinin kayıp denizcilerini arama çalışmaları devam ederken 15 Şubat’ta Türkiye bir gemi faciasıyla daha sarsıldı. Bin 250 ton mermer tozu yüklü olan Batuhan A gemisi Marmara Denizi'nin açıklarında içindeki 6 mürettebatıyla birlikte battı. 2 mürettebatının cansız bedenine ulaşılan geminin kayıp 4 mürettebatı ise 12 gündür aranıyor.
Kafkametler gibi Batuhan A gemisinin mürettebatının ailelerinin de bekleyişi sürüyor. Batuhan A’nın ikinci kaptanı Hasan Mehmet Uyanık'ın oğlu Abdullah Uyanık'a yola çıkmadan önce "Batacak bu gemi" dediği ortaya çıktı. Abdullah Uyanık, “Gemi çok eskiydi. Bu geminin ve benzerlerinin hurdaya ayrılması gerekiyor” ifadelerini kullandı.
Yaşlı gemiler ağırlıklı
Son dönemde yaşanan gemi kazaları, gemilerde çalışan mürettebatın can güvenliği konusunu bir kez daha gündeme getirdi.
Ulaştırma Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’nun CHP Genel Başkan Yardımcısı Ulaş Karasu’nun soru önergesine verdiği yanıt Türkiye Deniz Ticaret Filosunda bulunan ve Gemi Sicili ve TUGS’a kayıtlı gemi/deniz taşıtlarının yaşlı olduğunu ortaya koydu. Avrupa’da 12 yaş ve üzeri gemiler yaşlı sayılırken, Türkiye’de 150 groston ve üzerinde toplam 2 bin 149 adet gemi/deniz aracı bulunuyor. Bu gemi ve deniz araçlarının sadece 268’i 0-5 yaş aralığında. 307 gemi ise 6-10 yaş aralığında bulunuyor. Geri kalan bin 574 gemi ise 11-31 ve üzeri yaş aralığında.
Kafkametler de denetlenmiş
Ulaştırma Bakanı Uraloğlu, 100 gündür 7 mürettebatı hala bulunamayan Kafkametler gemisinin de batışından yaklaşık iki ay önce denetime tabi tutulduğunu, ancak herhangi bir eksiklik/uygunsuzluk tespit edilmediğini bildirdi.
8 yılda 3 bin 223 deniz aracı kazası
Öte yandan yaşanan olaylarla birlikte daha önce yaşanan gemi kazaları da gündeme geldi.
Denizcilik Genel Müdürlüğü'nün 2016 yılından itibaren Deniz Kaza Bilgi Sistemi'nden (DKBS) derlediği verilere göre Türkiye'de 2016-2023 yıllarında 3 bin 223 deniz aracı kazası meydana geldi. Bu kazalarda 677 kişi ölü bulundu, 390 kişi kayboldu, 24 bin 975 kişi ise sağ kurtarıldı.
7DENİZ