Güncel

IMO: Denizcilik iş gücünün sadece yüzde 29'unu kadınlar oluşturuyor

Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO) Genel Sekreteri Arsenio Dominguez, 18 Mayıs Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada "Kadınların eğitimine ve mesleki gelişimine yatırım yaparak kadınları güçlendirebilir, yenilikçiliği teşvik edebilir ve denizcilik sektöründe herkesin yararına olacak şekilde sürdürülebilirliği destekleyebiliriz" dedi.

Abone Ol

Bu yılki Uluslararası Denizci Kadınlar Günü, kadınların dünya çapında deniz güvenliğinin sağlanmasındaki hayati rolüne odaklanırken, sektörde cinsiyete yönelik değişen tutumları da vurgulayacak.

Her yıl 18 Mayıs'ta küresel olarak kutlanan Denizcilikte Kadın Günü, denizcilik sektöründe kadınların profilini yükseltmeyi ve sektörde işe alınmalarını, istihdam edilmelerini ve istihdamlarının sürdürülmesini teşvik etmeyi amaçlıyor.  

Halihazırda, genel denizcilik iş gücünün sadece %29'u ve ulusal denizcilik makamlarının işgücünün %20'si kadınlardan oluşuyor. Kadınlar dünya genelinde denizcilerin %2'sinden daha azını oluşturuyor.  

Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO) Genel Sekreteri Arsenio Dominguez, 17 Mayıs 2024 Cuma günü düzenlenen uluslararası bir etkinlikte yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Daha fazlasını yapmalıyız ve yapacağız. Kadınların eğitimine ve mesleki gelişimine yatırım yaparak kadınları güçlendirebilir, yenilikçiliği teşvik edebilir ve denizcilik sektöründe herkesin yararına olacak şekilde sürdürülebilirliği destekleyebiliriz.”

Sektörde dijitalleşme ve otomasyonun yanı sıra yeşil teknolojinin yükselişi yeni beceriler gerektirecek ve potansiyel olarak kadınlar için yeni kariyer fırsatlarına işaret ediyor. 

Dominguez, “Değişim hem gerekli hem de yaklaşıyor. Ticaretin artması ve daha yeşil ve sürdürülebilir bir sektöre geçişle birlikte, çeşitliliği ve kapsayıcılığı geliştirme fırsatları önümüzde duruyor. Hepinizden kendi kuruluşlarınızda nasıl anlayış, farkındalık ve değişim yaratabileceğinize bakmanızı istiyorum” dedi. 

IMO'nun uzun süredir devam eden Denizcilikte Kadın programı kapsamında yürütülen çalışmaları takdirle karşıladığını ifade eden Dominguez, bu programın kadınlar için 'eğitim-görürlük-tanınma' şeklinde üç yönlü bir yaklaşım benimsediğini belirtti. 
1988 yılında başlatılan program, cinsiyet eşitliğini ve kadınların güçlendirilmesini cinsiyete özel burslar; kadınlar için üst düzey teknik eğitime erişim; denizcilik idarelerinde, limanlarda ve denizcilik eğitim enstitülerinde kariyer geliştirme fırsatlarının desteklenmesi ve özellikle gelişmekte olan ülkelerde denizcilik derneklerinde profesyonel kadınların kurulmasının kolaylaştırılması yoluyla destekliyor.  

IMO'dan yapılan açıklamada, üye devletlerinin BM 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Gündemine ve 17 Sürdürülebilir Kalkınma Hedefine (SKH), özellikle de toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamaya ve tüm kadın ve kız çocuklarını güçlendirmeye yönelik Hedef 5'e ulaşmalarına yardımcı olma konusunda kararlılıkla çalıştığı belirtildi.

7DENİZ