DESAN-ÖZATA ortaklığındaki Akaryakıt Tankeri Projesi kapmasında ilk akarayakıt tankeri denize indirildi. Proje kapmasında 4 adet akaryakıt tankeri üretilecek. Proje kapsamında gemiler %80 yerlilik oranıyla üretilecek.
Prof. Dr. İsmail DEMİR tarafından açıklandığı üzere Türk Donanması envanterine katılmak üzere liman içi denizlerde akaryakıt ikmali görevi için 4 adet akaryakıt gemisinin sözleşmeleri 2021’de yapıldı. 4 siparişin 2 tanesi opsiyonel statüdedir.
İsmail DEMİR’in açıklamasında: “DESAN-ÖZATA İş Ortaklığı ile Akaryakıt Gemisi Projesi Sözleşmesi imzaladık. Projeyle, Deniz Kuvvetleri Komutanlığımız, milli tasarıma sahip, yerlilik oranı %80’e ulaşacak 4 gemiyle liman içi denizlerimizde akaryakıt ikmali görevini daha etkin icra edecek. Hayırlı olsun.” ifadelerine yer verilmişti.
Akaryakıt Gemisi Özellikleri:
Maksimum Seyir Sürati: 15 Knots
Seyir Siası: 500 Deniz Mili
Lojistik destek olmadan en az 3 gün denizde kalabilir.
Aynı anda 2 gemiye akaryakıt ikmali
En az 35 ton kapasiteli içme suyu sarnıcı.
Proje gemilerinin Hücumbotların görev bölgelerinde ikmal sağlayabileceğini söyleyebiliriz. Bu görev için 2 ikmal gemimiz mevcut. Yine de TCG Alb. Hakkı Burak, TCG Yzb. İhsan Tolunay gibi gemiler de bu maksatlı kullanılabiliyor. İkmal gemileri görev güçlerinin liman ziyareti yapmadan; yakıt, su, yiyecek, yedek parça, mühimmat, tıbbi yardım, elektrik vb. ihtiyaçlarını denizde seyir esnasında karşılayabilmeyi sağlar. Bu sayede görev kuvvetleri görev bölgelerinde daha uzun süre görevlerini icra edebilmektedir.(Defenceturk)
7DENİZ