Gemi Brokerleri Derneği Başkanı Pınar Kalkavan Sesel, mesleğin katalizör konumuna dikkat çekti. Türkiye'de yeterince tanınmasa da, genç ve çok donanımlı bir neslin başını çektiği çığ gibi büyüyen bir sektör var: Brokerlik. Kısaca 'taşıyan ile taşıtan veya alıcı ile satıcı arasındaki bağlantıyı kuran kişi' olarak tanımlayacağımız bu meslek grubunun temsilcileri bazen öyle işlere imza atıyorlar ki, tam 'tüm kapılar kapandı' dediğiniz anda müzakerenin yeniden yürümesini sağlayabiliyorlar.

Firmaların ticaretine direkt katkıda bulunacak bir meslek grubunun mensupları olduklarını ifade eden Gemi Brokerleri Derneği Başkanı Z. Pınar Kalkavan Sesel, 'Bir tüccar; ister armatör, isterse de kiracı olsun araştırmalı ve işini ehline vermeli. Taraflara yön verebilecek sağduyu, teknik ve ticari bilgiye sahip brokerlerin desteğiyle, firmalar bizle birlikte büyüyecekler. Bir armatörün kiracıyla direkt konuşması bazı riskler içerebilir. Ben de hem gemi işletmeciliği, hem de brokerlik yapıyorum fakat gemiyi işletirken araya bir broker koymayı tercih ederim. Çünkü broker aynı zamanda tampon konumundadır. Müzakereler çıkmaza girmiş bile olsa broker gerektiğinde şimşekleri üzerine çekerek işi kurtarmanızı sağlayabilir. Taraflar arasındaki uzun soluklu olabilecek bir ticari ilişki anlık duygularla ziyan edilebilir ve broker tarafların ticarete devam ederek birbirlerini tanımalarına olanak sağlar' diye konuştu.

Türk brokerliğinin dünya standartlarında icra edildiğini ifade eden Kalkavan, Türk armatör ve kiracılarının, Türk brokerlere öncelik ve destek vererek sektörün gelişimine katkı sağlamaları gerektiğine dikkat çekti. Kalkvan sözlerini şöyle sürdürdü: '2008 öncesi hataları absorbe edecek toleranslar vardı, navlun piyasası yüksekti. Yanlış bir şey yapsanız telafi edilebiliyordu. Ama şu an bu telafi marjı yok. Bin dolarlık bile bir açık verildiğinde dahi ciddi problem çıkabiliyor. Kontrat hukukunun ucu bucağı yoktur. Yeni bir segment canlanmaya başladı: Tekniği iyi bilen firmalar danışmanlık yapmaya başladı. Aslında brokerin faaliyet kollarından biri de taraflara danışmanlık yapmaktır. Ama armatör de, kiracı da işini bildiğini düşününce danışmanlık müessesesine de ihtiyaç olmamış. Bizim ticari filomuz koster ağırlıklıydı. Fakat, artık büyük tonaj var. Ve büyük tonajla birlikte birçok teknik bilgiye de sahip olmak zorundasınız.'

KÜÇÜK BİR İFADE SİZİ KURTARIR DA, BATIRIR DA

Brokerler, meslek icabı deniz hukuku, finans, coğrafya, denizcilik vb. gibi değerli donanımlara sahipler. Müzakere ve bağlantı süreçlerinde risk faktörünü minimize edebilirken, yeterli donanıma sahip olmayan bir broker temsil ettiği tarafı ciddi risklere ve zarara sokabilir. Araç kiralama, sağlık sigortası poliçeleri gibi benzer sözleşmeleri okurken bile analiz ettiklerini ifade eden Kalkavan, 'Eğer bu işi yapmak istiyorsanız, tüm incelikleri layıkıyla yerine getireceksiniz' açıklamasını yaptı.

MARITIME WEEK İÇİN ÇALIŞIYORLAR

Gemi Brokerleri Derneği'nin önüne Türkiye ibaresini eklemek için başvurduklarını ve süreci tamamlamak için adım adım tüm kriterleri yerine getirmek için çalıştıklarını söyleyen Gemi Brokerleri Derneği Başkanı, 'Eğitimler veriyoruz, üniversitelerle ortak eğitim projeleri üzerinde çalışıyoruz, sosyal sorumluluk projelerimiz oluyor. Sektörün gelişmesine katkıda bulunacak seminerler veriyoruz. En önemlisi tüm uluslararası denizcilik camiasını ağırladığımız bir yemek organizasyonu yapıyoruz. İlk etkinliğimizi 1.300 kişinin katılımıyla gerçekleştirdik. Önümüzdeki dönemde bu organizasyonu daha da büyütüp, sektörün tamamını kucaklayan bir yapıya dönüştürme arzusundayız. Maritime Week ya da başka bir adla kabotaj bayramı ile birleşen bir tarihte çok büyük bir organizasyona imza atmak için çalışmalar yapıyoruz. Bu hafta boyunca seminerler, konferanslar, çalıştaylar düzenlemeyi, ardından da büyük bir yemek organizasyonuyla haftayı tamamlamayı içeren bir yapı üzerinde çalışıyoruz. Henüz ne zaman start vereceğimizi bilemiyorum ama DTO'nun da desteğiyle bu çalışmaları hızlandırabileceğimize inanıyorum. Yunanistan, bu yıl yapacağı Hellenic Ship Broker organizasyonunu ekonomik nedenlerle iptal etti. Belki, biz seneye böyle bir organizasyonla camiamızın karşısına çıkarız' ifadelerini kullandı.

Selçuk ONUR - 7DENİZ

Editör: TE Bilisim