Uluslararası Liman İşçileri Derneği (ILA) ile terminal işletmecilerini temsil eden Birleşik Devletler Denizcilik İttifakı (USMX) arasındaki tartışmalı süreç, ILA'nın yeni bir ana sözleşme için müzakereleri kestiğini bildirmesiyle yeni bir dönemece girdi. Ekim ayında ABD'nin doğu kıyılarındaki 36 limanda yapılan 3 günlük grevin ardından görüşmeler bu hafta yeniden başladı.

Trump'ın ek vergiyle tehdit ettiği ülkeler misillemeye hazırlanıyor Trump'ın ek vergiyle tehdit ettiği ülkeler misillemeye hazırlanıyor

Sendika, 4 gün sürmesi planlanan ve sadece iki gün süren müzakerelerin ardından masadan kalktı. 

ILA tarafından 13 Kasım'da yapılan açıklamada görüşmelerin ilk bir buçuk gününün verimli geçtiği belirtildi. Açıklamada, "Ancak dün geç saatlerde, yönetimin yarı otomasyon uygulama niyetini ortaya koyması üzerine görüşmeler kesildi. Bu durum, bize ne tam ne de yarı otomasyonun masada olmayacağına dair güvence verdikleri açılış açıklamalarıyla doğrudan çelişmektedir. Odak noktalarının otomasyon değil modernizasyon olduğunu iddia ettiler" denildi.

USMX de benzer şekilde ilk görüşmelerin olumlu geçtiğini ancak bir dizi teknoloji konusunda ilerleme kaydedilemediğini açıkladı. USMX, “Ne yazık ki ILA, bazı limanlarımızda yaklaşık 20 yıldır var olan teknolojinin gelecekte kullanımını kısıtlayarak sektörümüzü geriye götürecek bir anlaşmada ısrar ediyor ve bu da ülkenin gelecekteki tedarik zinciri taleplerini karşılamak için gelişmeyi imkansız hale getiriyor” açıklamasında bulundu.

İşverenler, iş kaybına yol açacak bir otomasyon istemediklerini belirterek şunları söyledi: “İhtiyacımız olan şey, işçi güvenliğini iyileştirmek, istihdamı koruyacak ve büyütecek şekilde verimliliği artırmak, tedarik zincirlerini güçlü tutmak ve hem Amerikan işletmelerine hem de çalışanlarına mali açıdan fayda sağlayacak kapasiteyi arttırmak için gerekli olan sürekli modernizasyondur.”

Her türlü yarı-otomasyonun, işin sadece görünen yüzü olduğuna inanan ILA, “Oyunun sonu belli: Şimdi yarı otomasyon kurun ve daha sonra tam otomasyonun önünü açın" ifadelerini kullandı.

Otomasyon, yeni bir liman işçiliği ana sözleşmesi için uzun süredir devam eden müzakerelerin merkezinde yer alıyor. ILA haziran ayında yarı otomasyonun getirilmesi nedeniyle görüşmelerden çekilmiş ve mevcut sözleşmenin 30 Eylül'de sona ermesinden önce masaya dönmemişti. Sözleşmenin sona ermesi, ABD'nin Doğu ve Körfez kıyılarındaki limanlarda üç günlük bir greve yol açtı.

Grev, sendikalara destek veren Biden yönetiminin müdahalesiyle sona erdi. Sözleşmenin 6 yıllık süresi boyunca işverenlerden %62 oranında iyileştirilmiş ücret artışı ile geçici bir anlaşmaya varıldı.

Ancak anlaşma, iki tarafın 15 Ocak 2024'e kadar otomasyon da dahil olmak üzere diğer çözülmemiş konuları çözmek üzere pazarlığa geri dönmesi konusunda geçici.

Analistler, daha önce yarı otomasyon ve otomasyon konularında ilerleme kaydedilmediği göz önüne alındığında anlaşma olasılığı konusunda temkinli olduklarını ifade ederek değişen bir şey olmadığını belirttiler.

Geçici anlaşmanın bir parçası olarak ILA, sorunların önümüzdeki 15 Ocak tarihine kadar çözülememesi ve yeni bir toplu iş sözleşmesine varılamaması halinde grev hakkını saklı tutuyor.

ILA, yeni bir grevin son çare olacağını belirtti. Ancak sendika, ekim ayındaki üç günlük grevle ilgili olarak şunları söyledi: “Bu grev kararlılığımızı gösterdi ve ücretler büyük bir engel teşkil etse de, üyelerimiz sıkı çalışmaya devam ederken pazarlık masasında daha fazla ilerleme kaydedilebileceğine inandık ve hala inanıyoruz.”