TMMOB Gemi Mühendisleri Odası’nın (GMO) 49. Olağan Genel Kurulu 17 Şubat Cumartesi günü Piri Reis Üniversitesi Hazırlık Kampusu Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.
Genel Kurul, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı, ardından da başkanlık divanı seçimi, gündemin okunması, görüşülmesi ve kabulü ile devam etti.
Divan Kurulu’na Mustafa Özgür Üstüner, Ahmet Yalvaç, Caner Bahadır ve Samed Öztürk oy birliği ile seçildi.
Genel Kurul'a TMMOB GMO İzmir Şube Başkanı Merdan Şerefli, Antalya Şube Başkanı Mustafa Cin, TMMOB Yürütme Kurulu Üyesi Feramuz Aşkın, Türk Loydu Vakfı Başkanı Prof. Dr. Oral Erdoğan, Gemi Makineleri İşletme Mühendisleri Odası Başkanı Ahmet Yaşar Canca, İMEAK Deniz Ticaret Odası Meclis Başkanı Başaran Bayrak, Türk Uzakyol Gemi Kaptanları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Kaptan Zafer Akbulut ve Başkan Yardımcısı Özgür Doğan Güneş, TMMOB Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Zorlu, GMO 45.,46.,47. Dönem Yönetim Kurulu Başkanı ve GİSBİR Yönetim Kurulu Üyesi Salih Bostancı, Türk Loydu Vakfı yönetim kurulu üyeleri ve GMO üyeleri katıldı.
“Meslek odalarının sorumluluk ve görevleri artırılmalı”
Genel Kurul açılış konuşmasını 48. Dönem Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Hüseyinoğlu yaptı. Hüseyinoğlu konuşmasında, Erzincan İliç altın madeninde yaşanan kazayı hatırlatarak, “Mühendislik disiplininden ayrılma nedeniyle yüz binlerce insan ve hayvan zehirlenme tehlikesiyle karşı karşıya. İnsanımıza hoyrat, doğamıza hoyrat toplum ve devlet yapısı felaketler getirecektir” dedi. “İnsanı merkezine koyan, sosyal devlet ile yönetilen bir yönetim sergilemeliyiz” ifadelerini kullanan Hüseyinoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bizler, TMMOB, odamız ve sivil toplum kuruluşları olarak bu mücadeleyi sürdüreceğiz. 6 Şubat 2023 depremi göstermiştir ki rant uğruna esnetilen ya da uygulanmayan mühendislik kuralları on binlerce insanımızın ölümüne sebep olmuştur. Var olan deprem yönetmeliklerinin kontrolünde TMMOB’a bağlı mühendislik ve meslek odalarının sorumluluk ve görevleri artırılmalıdır. Denizlerde yaşanan kazalar önlenebilir kazalardır. Bakım tutumu uluslararası klas kurallarına göre yapılan, denize elverişlilik kontrolleri eksiksiz yapılan gemilerin riskli zamanlarda seyir yaptırılmaması büyük önem arz etmektedir. Geçtiğimiz günlerde yaşadığımız kazalar hem insanımıza hem denizcimize ve mesleğimize büyük kayıplar verdirmiştir. Biz GMO olarak denizci paydaşlarımızla bu konuda çalışma yapmak, kazaların önüne geçmek için buradayız ve mücadelemizi vereceğiz. 48. dönemde beraber çalıştığımız yönetim kurulumuza teşekkür ediyorum.”
Genel Kurul’da Bülent Hüseyinoğlu’ndan sonra katılımcılar da söz alarak görüşlerini dile getirdi.
Konuşmaların ardından çalışma, mali ve denetleme raporları sunuldu.
Tüm gündem başlıklarının değerlendirilmesi ve adayların okunmasıyla 49. Dönem Olağan Genel Kurul tamamlandı. Seçimler ise TMMOB Gemi Mühendisleri Odası Merkezi’nde 18 Şubat Pazar günü düzenlendi.
Listedeki delege sayısıyla oy kullanan delege sayısı arasında uçurum var
Oda’daki seçimde sandık seçmen listelerinde yazılı olan delege sayısıyla oy kullanan delege sayısı arasındaki fark dikkat çekti. Sandık seçmen listelerinde yazılı 3854 delege bulunurken oy kullanmaya gelen delege sayısı ise 121’de kaldı.