Japonya'nın Mitsui O. S. K. Lines (MOL) ve Chevron denizcilik şirketi, türünün ilk örneği olan bir girişimle, yeni gemisine rüzgar destekli bir sistem olan Wind Challenger'ı entegre edecek bir LNG taşıyıcısı seçti.

Bu ortaklık, mevcut anlaşmaya göre inşa edilecek geminin, bu tür teknolojilerle donatılmış ve optimum düzeyde yakıt verimliliği ve çevre üzerinde minimum etki için çabalayan ilk LNG taşıyıcısı olması nedeniyle büyük önem taşıyor.

Dünyanın rüzgar yardımıyla çalışan ilk LNG gemisi

Güney Kore'deki Hanwah Ocean Geoje Tersanesinde inşa edilen LNG, 174.000 metreküpe kadar taşıyabiliyor. Geminin 2026 yılına kadar erişilebilir olması bekleniyor.

Ayrıca Chevron Asia Pacific Shipping, rüzgar enerjisini yakalamak için teleskopik yelkenler kullanan yeni bir teknoloji olan Wind Challenger sistemini kullanan ilk gemi olacak.

Bu yelkenlerin geminin yakıt kullanımını ve sera gazı üretimini bir miktar azaltması ve firmayı sektördeki yeşil devrimin öncülerinden biri haline getirmesi bekleniyor.

Wind Challenger: Deniz tahrikinde ezber bozan bir gelişme

Interesting Engineering'e göre, deniz tahrikinde oyunun kurallarını değiştiren bu potansiyel, çelik üretimi, çimento ve inşaat malzemeleri üretimi, gıda işleme ve imalat gibi liman temelli diğer endüstrilerinkine rakip olabilir.

Wind Challenger'ın MOL tarafından denizcilik sektöründe karbon ayak izinin azaltılmasına yönelik artan ihtiyaca cevap vermek üzere tasarlandı. Karbon nötrlüğüne yönelik küresel eğilimin günümüz piyasalarında agresif bir trend oluşturmasıyla birlikte MOL, yenilenebilir ve temiz bir enerji kaynağı olarak rüzgâr enerjisinden yararlanmak için bu WSPP teknolojisine girişti.

Esasen bu teknoloji, gemilerin takip edecekleri en iyi yolu bulmalarını ve yakıt tüketimini artırmalarını sağlamak için rüzgar izleme ile birlikte otomatik yelken kontrolünü devreye alıyor. Yelkenler GFRP cam elyafı ile güçlendirilmiş plastik malzemeden üretiliyor, yelkenler çevredeki hava koşullarına bağlı olarak uzuyor ve aynı zamanda büzülüyor. Özellikle fırtınalar sırasında denge sağlar ve geleneksel bir gemi kadar güvenlidir, dolayısıyla geminin toplam yakıt tüketimini azaltıyor.

Rüzgar gücüyle çalışan gemilerde kanıtlanmış başarı

MOL, etkili olduğu kanıtlanmış olan Wind Challenger teknolojisini halihazırda test etti ve kullandı.

Firma iki yıl önce, Shofu Maru olarak bilinen 100, 422 DWT'luk ilk kısmen rüzgar enerjisiyle çalışan dökme yük gemisini teslim etti. Shofu Maru'nun yakıt tüketimi 18 ay boyunca ve 7 gidiş-dönüş seferinde günlük %17 oranında azaldı ve münferit sefer geçişlerinde ortalama %5-8 arasında tasarruf sağlandı. Bu aynı zamanda rüzgar destekli tahrik sisteminin denizcilik sektöründe ileriye dönük etkinliğini de kanıtlıyor.

Rüzgâr destekli tahrik sisteminin LNG taşıyıcılarına genişletilmesi

Shofu Maru ile başlayan MOL, şimdi de Wind Challenger sistemi ile donatılmış LNG taşıyıcı konsepti için ClassNK'dan Prensip Onayı (AiP) aldı. Bu yenilikçi tasarım ilk kez Chevron tarafından kiralanacak gemide kullanılacak ve LNG segmentinde rüzgâr enerjisini tanıtmayı amaçlıyor.

Wind Challenger'ın teleskopik yelkenleri, geminin stabilitesinden ödün vermeyecek ve yelkenler mevcut gemilere müdahale etmeyecek şekilde konumlandırıldı. Bu entegrasyon, LNG taşıyıcısının demirleme sisteminden yararlanan ve esas olarak gemiden kıyıya faaliyetlere müdahale etmeyen geleneksel membran tipini sürdürmesini sağlıyor.

Geliştirilmiş güvenlik ve verimlilik

Ek operasyonel güvenlik için Wind Challenger sistemi tamamen kapalı bir navigasyon köprüsü ve ön güvertede bir gözetleme istasyonu içeriyor. Bu özellikler görünürlüğü ve dengeyi artırır ve havanın sunabileceği tüm zorluklara dayanabilir.

BOTAŞ, Total ile LNG anlaşması imzaladı BOTAŞ, Total ile LNG anlaşması imzaladı

Ayrıca, yelkenlerin konumlandırılması rüzgar alanını en aza indirerek operasyonel verimliliği sürdürürken aynı zamanda geminin performansına engel olmuyor.

MOL'dan yapılan açıklamada, “Wind Challenger hem yeni inşa edilen hem de mevcut gemilere takılabilir. Su hattının altındaki mevcut enerji verimliliği cihazlarına müdahale etmez, dökme yük gemilerinden tankerlere ve LNG taşıyıcılarına kadar geniş bir yelpazedeki gemilere uygulanabilir ve birden fazla kez monte edilebilir” dedi.

Kaynak: techtimes.com

Editör: Haber Merkezi