Yan Sanayi

Dünya devleri ile rekabet eden Konomar!

"Sektörümüzde 23 yıllık bir bilgi ve birikime sahibiz bu tecrübeyi edinirken bizi tanıyan ve inanan müşterilerimizin desteği ile koyduğumuz hedeflere kısa sürede eriştik."

Abone Ol

“Sektörümüzde 23 yıllık bir bilgi ve birikime sahibiz bu tecrübeyi edinirken bizi tanıyan ve inanan müşterilerimizin desteği ile koyduğumuz hedeflere kısa sürede eriştik. Bu noktadan sonra hedefimiz müşteri portföyümüzü daha da genişletmek ve kendi alanımızda dünya çapında bir marka olmaktır” diyen Konomar Gemi Elektrik Ve Elektronik Ltd. Şti Genel Müdürü Mutlu Yelten, bizlere şirketin son zamanlardaki çalışmalarından ve hedeflerinden bahsetti.  

Konomar’ın son dönemdeki yatırımlarından bahseder misiniz?

 

2016 Kasım ayında faaliyete geçen firmamız ile 4. yılımıza girmiş bulunmaktayız. Başladığımız günden bugüne geldiğimiz süreçte 20 personel ile 4 farklı ülkede faaliyetlerimize devam etmekteyiz. Sıfırdan başlayan bir firma olarak sağlam bir temel üzerinde büyümek gayesi ile yatırımlarımızı her yıl arttırmaktayız. Bu yatırımlar içerisinde en önemlisi yeni şirket merkezimizin inşası oldu. Önümüzdeki 10 yıllık ihtiyaçlarımızı karşılayacak şekilde tasarladığımız 400m2 kapalı alana sahip yeni binamıza Nisan 2019 itibari ile taşındık. Müşterilerimizin yedek parça taleplerine hızlı karşılık verebilmek için yurtiçi ve yurtdışı serbest bölgemizdeki depolarımızdaki stoklarımızı genişlettik ve araç eksiklerimizi tamamladık. Son olarak nitelikli personel istihdamı konusunda çalışmalarımızı tamamlayarak hizmet kalitemizi üst seviyelere taşıdık.

 

Yoğunlaştığınız projeler neler?

 

İçerisinde yer aldığımız projelerin 90’ı özel amaçlı ve hibrit projelerdir. Geçtiğimiz 3 yıl içerisinde Fransa merkezli LDA firması için SOV (Service Operation Vessel) olarak tabir ettiğimiz açık deniz görev gemisi Wind of Change’i, Norveç merkezli Fyord1 firması için Tustna ve Grip isimli Elektik hibrit feribotları ve Romanya merkezli Histria Shipmanagement firması için 40.000 Dwt Imo II Oil Chemical Tanker projelerini başarılı bir şekilde teslim ettik.

Şu anda hangi projelere devam etmektesiniz?

 

Hali hazırda üzerinde çalıştığımız Norveç merkezli iki firmaya 2 adet Açık deniz balıkçı gemisi, 1adet hibrit Ropax ve 1 adet Imo II Oil Chemical Tanker projerini 2020 yılı içerisinde teslim edeceğiz. Sipariş defterimizde mevcut 2 adet SOV, 4 adet açık deniz Balıkçı gemisi, 1 adet Tanker ve 1 adet Ropax projesi olmak üzere toplam 8 projeyi 2021 ve 2022 yıllarında teslim etmeyi planlamaktayız. Önümüzdeki 2 yıl içerisinde yurtiçi ve yurtdışında yapılması planlanan 6 farklı proje için ise görüşmelerimiz devam etmektedir.

 

En büyük gururumuz paydaşı olduğumuz projelerin dünyada ilk ve ödüllü projeler olmasıdır. Örneğin Cemre Tersanesinde inşa edilen NB57 (Wind of Change) ve NB67 (Wind of Hope) projeleri Dünyanın ilk Hibrit DPII SOV projeleridir ve tasarım ödüllüdür. Bunun yanı sıra yine Cemre Tersanesinde inşa edilen ve birkaç ay içerisinde teslim edeceğimiz NB64 (Libas) projesi dünyanın ilk LNG Hibrit Trawler projesidir ve tasarım ödüllüdür.

Peki, sektörde nasıl konumlanıyorsunuz?

 

Bizi rakiplerimizden ayıran iki büyük fark bulunmaktadır. Birincisi yukarıda bahsettiğim özel tasarım projelerde elde ettiğimiz tecrübeden ötürü müşterilerimiz tarafından tercih sebebi olmamız diğeri ise Konomar olarak rakiplerimizin aksine sadece Türkiye’de değil birçok farklı ülkede bulunan tersanelerde proje yapmamızdır. Kendi alanımızda dünya devleri ile rekabet etmekteyiz. Bu adımı atmamızdaki en büyük etken gemi elektriği alanında sektörümüzün köklü ve öncü firması olan Elkon ile yaptığımız iş ortaklığımızdır. Elkon Genel Müdürü Ertuğ Yaşar ve İş Geliştirme Müdürü Abdullah Tunç önderliğinde geliştirdiğimiz iş modeli ile yurtdışındaki tersanelerdeki projelerin elektrik ve elektronik olmak üzere ihtiyaçlarının tamamının karşılanmasına yönelik tek paket verilmesi şeklindeki çalışmamız başarılı olmuştur. Bu çalışma ile birçok proje için kontrat imzaladık ve geçen yaz itibari ile teslim etmeye başladık.

 

Bu çalışmanın diğer önemli tarafı ise gemi inşa sektöründeki ihracatın sadece tersaneler kanalı ile değil bu tarz iş modelleri ile yerli firmalarımızın kendi alanlarında mühendislik, sistem entegratörlüğü gibi hizmetleri ihraç etmelerinin örneği olarak hem ülke ekonomimize hem de ihracat rakamlarına önemli katkısı olmuştur.

Birazda hedeflerinizden bahsedelim mi?

 

Hedefimiz; gemi inşa sanayine teknoloji üretmektir. İş disiplini yüksek; zorlu pazar koşullarında rekabeti yönetebilme becerisine sahip mühendis ekibiyle çalışmaktayız. Sektörün en deneyimli isimleri, uluslararası alanda geliştirdiği inovasyonla ödül kazananlar, otomasyon alanında yenilikçi liderler ve proje deneyimi açısından güçlü mühendisler Elkon’u global arenada bilinen bir oyuncu kılmaktadır.

 

Bu çalışma modeline gerek Elkon gerekse Konomar olarak özel ihtimam göstermekteyiz çünkü küreselleşen dünyada bu işi yapan devlerle rekabet etmemiz için yerli ve milli markalarımızı ön plana çıkarıp bizimde bu işleri yapabildiğimizi göstermemiz gerekmektedir. Bunun en güzel yolu güçlerimizi ve yeteneklerimizi birleştirmekten geçmektedir.

 

Sektörümüzde 23 yıllık bir bilgi ve birikime sahibiz bu tecrübeyi edinirken bizi tanıyan ve inanan müşterilerimizin desteği ile koyduğumuz hedeflere kısa sürede eriştik. Bu noktadan sonra hedefimiz müşteri portföyümüzü daha da genişletmek ve kendi alanımızda dünya çapında bir marka olmaktır. Konomar olarak yaptığımız çalışmalar ile koyduğumuz hedeflere büyüyerek emin adımlarla ilerlemeye devam ediyoruz.

Son olarak malum dünyanın nerdeyse tamamı salgınla mücadele ediyor. Sizin bu konudaki düşünceleriniz neler? 

 

Virüs sebebi ile Çin’deki fabrikaların neredeyse yarısı kapandı, üretim bitme noktasına geldi. Bu sadece buradan ithal edilecek hammadde konusunda değil, boş konteynerlerin dünyaya dağılması konusunda da sıkıntı yaratıyor. Hem hammadde getiren gemilerin limanlardan ayrılmasında, hem de boş konteynerlerde sorunlar var. Baltık Kuru Yük Endeksi düşük seviyelerine gerilemiş durumda, konteyner endeksi de geriledi. İhracatımız genelde katma değeri çok yüksek ürünlerden oluşmadığından dolayı navlunun birim maliyetlerimizdeki payı yüksek kalıyor.  Bu detaylar deniz taşımacılığı tarafında negatif bir görünüm oluşturmaktadır. Virüsün Çin’de kontrol altına alınması insanlardaki ülke kötü imajını ve korkuyu orta vadede geçirmeyecektir. Ve bunun neticesinde yeni inşa pazarı ve tersaneler açısından olumlu olacağını düşünüyorum. Konu virüsle ilgili ülkemizin gösterdiği erken reaksiyonların ve tedbirlerin ne kadar önemli olduğunu diğer ülkelere bakınca daha net anlıyoruz. Alınan tedbirler ile yurtiçindeki Kobilerin ve esnafın zararı olacaktır ancak açıklanan destek paketi ve devamı ile bu zor günleri de aşacağımıza inancımız tamdır.

Kaynak: 7DENİZ DERGİSİ Mart-Nisan Sayısı