İMEAK Deniz Ticaret Odası’nın (DTO) kasım ayı olağan meclis toplantısı ve Müşterek Meslek Komiteleri toplantısı Sapanca’da yapılıyor.
DTO’nun kasım ayı olağan meclis toplantısı Meclis Başkanı Başaran Bayrak başkanlığında, Sapanca Elite Grand Hotel’de meclis üyeleri ve Müşterek Meslek Komiteleri üyelerinin de katılımıyla gerçekleşti. Toplantıda gündem maddelerine ek olarak Deniz Ticaret Odası’nın İDO’dan hisse alımının gündeme alınması da oy birliği ile kabul edildi.
Oda’nın ekim ayı faaliyetlerinin yer aldığı video sunumun izlenmesinin ardından İMEAK DTO Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran bir konuşma yaptı.
Tamer Kıran konuşmasına TUSAŞ’taki terör saldırısında hayatını kaybedenleri anarak başladı. Hayatını kaybedenler için baş sağlığı, yaralananlar için acil şifalar dilediğini söyleyen Kıran şöyle konuştu: “Yerli ve milli savunma sanayimizin son dönemde elde ettiği başarılar Türkiye’yi dünyayı söz sahibi ülke konumuna yükseltmişken gerçekleştirilen bu saldırıyı manidar bulduğumu belirtmek istiyorum. Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün dış politikamızın da temel dayanağı olan ‘Yurtta sulh cihanda sulh’ ilkesine sıkı sıkıya bağlıyız. Ancak bulunduğumuz coğrafya başta olmak üzere dünya hızla büyük bir savaş ortamına giderken barışı korumanın mutlak şartının da ibretlik ‘Hazır ol cenge eğer ister isen sulh-ü salâh’ sözünden geçtiğini de aklımızdan çıkarmamamız gerektiğini düşünüyorum. Ülke olarak istiklalimizi ve istikbalimizi korumak için güçlü bir savunma sanayine mecbur olduğumuzu bir kez daha vurgulamak istiyorum.”
Tamer Kıran
"Ocak-ekim aylarında yeni bir rekora imza atıldı"
Küresel deniz ticaretinin konteyner taşımacılığının desteğiyle 2024 yılının kabul edilebilir seviyelerde geçtiğini kaydeden DTO Başkanı şunları söyledi: “Kızıldeniz’de ticari gemilerin karşı karşıya kaldığı güvenlik sorunu nedeniyle yaşanan aksaklıklar sonucunda küresel deniz ticaretinin bu yıl ton/mil cinsinden yüzde 6 oranında büyüyerek 2010’dan beri en hızlı büyümeyi gerçekleştirmesi bekleniyor. Kızıldeniz’deki durum belirsizliğini korurken 2025 yılında durumun normale dönmesi halinde küresel deniz yolu ticareti hacmi ton/mil cinsinden gerileyip ton bazında yıllık 1,9’luk büyüme göstermesi öngörülmekte.
Bir yandan Kızıldeniz’deki olumsuzluklar diğer yandan yeşil dönüşüm regülasyonları gemi talebindeki artışı desteklemeye devam ediyor.
Ocak-ekim aylarında 136,1 milyon DWT kapasiteli bin 910 adet gemilik yeni inşa sözleşmesi yapılarak yeni bir rekora imza atıldı. Son veriler her 2 ticari gemiden birinin inşasının Çin tersanelerinde gerçekleştiğini, Çin’in hâlihazırda dünyanın en büyük gemi inşa ülkesi olmaya devam ettiğini gösteriyor. Yeni inşa gemi fiyatlarında yılbaşından beri %7,7’lik artış oldu.”
Tamer Kıran konuşmasında, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ’in 31 Ekim’de Resmî Gazete’de yayımlandığını, tebliğdeki değişikliklerin KDV Kanunu’nda belirtilen deniz araçlarının imal ve teslimi ile liman hizmetlerinde istisna kapsamına ilişkin düzenlemeler olduğunu ifade etti.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığınca hazırlanan ‘Kılavuzluk ve Römorkörcülük Hizmetleri Hakkında Yönetmelik Taslağı’nın yayınlandığını ve Oda’nın görüşlerini de bakanlığa gönderdiklerini belirten DTO Başkanı Kıran görüşlerinin dikkate alınmasını talep ettiklerini dile getirdi.
"Ülkemizi daha aydınlık yarınlara taşımalıyız"
Pazar günü cumhuriyetin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün vefatının 86. yıl dönümünde saygıyla yâd edeceklerini ifade eden Kıran, “Gazi Mustafa Kemal Atatürk büyük bir komutan, tüm dünyada barışı sağlayan güçlü bir lider, eşsiz bir dehaydı. Türkiye Cumhuriyeti’ni miras bırakan Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün fikir ve düşüncelerini kendimize kılavuz edinerek, bu eşsiz ülkenin her geçen gün daha da gelişmesi, ilerlemesi için elimizden gelen gayreti göstermeli, ülkemizi daha aydınlık yarınlara taşımalıyız” dedi.
Metehan Demir
"Trump’ın derdi yeni ticaret kapıları açmak"
Tamer Kıran’ın ardından gazeteci Metehan Demir “Son Gelişmeler Işığında Bölgesel Riskler” başlıklı bir sunum gerçekleştirdi. Rusya-Ukrayna savaşında kazananın ABD olduğunu söyleyen Demir, ABD’nin Ukrayna’yı uydusu yaptığını, savaşın Rusya’yı da zayıflattığını vurguladı.
Gazze’de savaşın biteceğini öngörmediğini söyleyen Demir, Gazze’de yaşananların 2. kez başkan seçilen ABD Başkanı Donald Trump’ın umurunda olmadığını belirterek “Trump’ın derdi Rusya’yı ayarlamak, orada yeni ticaret kapıları açmak, Güney Kore’yi korkutmak, Rusya’yı sıkıştırmak ve ilerisi için hazırlık yapmak” diye konuştu.
Erhan Aslanoğlu
"Ekonomi politikalarının kurgusunda değişikliğe ihtiyaç var"
Metehan Demir’in ardından DTO Ekonomi Danışmanı Prof. Dr. Erhan Aslanoğlu da “Türkiye ve Dünya Ekonomisi; Göstergeler ve Gelişmeler” konulu sunum gerçekleştirdi. Aslanoğlu, Trump’ın yeniden başkan seçilmesiyle ilgili olarak, “Rusya- Ukrayna meselesi yatışacak ama İsrail-Gazze mahalli yatışacak gibi değil. 20 Ocak’tan sonra ilk 3 ayda jeopolitik gelişmelerin nasıl şekilleneceği ortaya çıkar. Sonuç olarak belirsizliğin daha arttığı bir dünya anlamına gelecek. Bu da piyasaların dalgalanması demek” diye konuştu.
IMF’nin ekonomik görünüm raporuna da değinen Aslanoğlu, “Öncü göstergelere göre büyüme hızında Avrupa beklendiği gibi gitmiyor ama ABD beklenenden iyi gidiyor. Bu Avrupa’nın faiz indirimi konusunda daha çok çaba içinde olacağını gösteriyor. En fazla zayıflayacak yerlerden biri Rusya olarak görülüyor ama Trump sonrası bu tahmin biraz yukarı revize edilecektir. Yaptırımların azalması Rusya’yı biraz toparlatır. Çin tarihinin en düşük büyüme oranında. Hindistan en iyi büyüyenlerden” şeklinde konuştu.
Aslanoğlu Türkiye ekonomisine ilişkin ise “Türkiye 2,5 büyüdü, sanayinin 1,5-2 büyümesi gerekirdi ama olmadı. Türkiye’de şu anda uygulanan ekonomi politikalarının kurgusunda değişikliğe ihtiyaç var.
Merkez Bankası muhtemelen gelecek yılbaşından itibaren faiz indirecek. Bu faizler hızlı inmemek zorunda” ifadelerini kullandı.
Konuşmaların ardından 2024 yılı ek ödenek teklifi de gündeme geldi. Ek ödenek teklifi oy birliği ile kabul edildi.
7DENİZ