Kalkınma yolu projesini Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan iki hafta önce açıkladıktan sonra ülkelerle görüşmelere başlandı ve çalışmalar devam ediyor.
Konuyla ilgili birçok kez yazı kaleme alan, brifingler veren, Rize ve Hopa da ilgililere bilgiler sunan Demiryolu Yapım Dairesi Eski Başkanı inşaat mühendisi Mustafa Babal, yeni bir yazı kaleme aldı.
Mustafa Babal özetle şu ifadelere yer verdi:
Çin- Avrupa arasında tarihi ipek yolunda, nakliye(navlun) ticaret hacmi 350 milyar dolardır. Ancak İpekyolu üzerinde bulunan Doğu Karadeniz’in bu ticaretteki payı maalesef sıfırdır.
Doğu Karadeniz ve Limanları, Çin-Avrupa ulaşım arterinde Orta Koridor denen güzergâh üzerindedir, ancak önemi anlaşılamamıştır ve nakliye/lojistik ticaretinde pasta payını alamamıştır!
Doğu Karadeniz’de ve limanlarında demiryolu bağlantısı olmaması bunun en önemli nedenidir.
Lojistikte, Doğu Karadeniz ve limanları, Çin-Avrupa ulaşım arterinde bu yeni projenin gerçekleşmesi halinde Avrupa’nın ortasındadır ve olması gereken payını alabilecektir.
Doğu Karadeniz’i ve limanlarını Çin-Avrupa ulaşım arterine bağlamak için ilk yapılacak iş, Batum’da mevcut olan, Çin’den ve Türk devletlerinden gelen demiryolunu, Sarp’a yani ülkemize 18 km demiryolu ile bağlamak olmalıdır.
Batum- Sarp arası sadece 18 km’dir. (Yaklaşık yapım maliyeti 180 milyon ABD doları)
Böylece limanlarımız, Avrupa şehir limanlarına Karadeniz ve Tuna Nehri ile bağlanmış olacaktır.
Devamında, ülkemize bağlanan demiryolu hattı, Hopa, Rize Lojistik Merkezine ve oradan da Trabzon- Erzincan- Diyarbakır demiryoluna bağlanmalıdır.
Bu Proje ile Doğu Karadeniz ve limanları, Çin-Avrupa ulaşım arteri olan Orta Koridor’da yerini alacak, 350 milyar dolarlık ticaret hacmine ortak olacak, Doğu Karadeniz başta olmak üzere ülkemiz, ekonomik olarak yeni bir ivme kazanacaktır
Doğu Karadeniz için sıradaki en önemli altyapı projesi Batum-Sarp demiryolu projesidir.”