DNV'ye göre, enerji kaynaklı emisyonlar uzun bir düşüşe geçmek üzere ve yüzyılın ortalarında yarı yarıya azalacak. DNV'nin tahminlerine göre, bu yarı yarıya azalma yeşil dönüşüm için bir başarı gibi görünse de, “net sıfır ”a giden yolun sadece yarısını oluşturuyor ve yüzyılın sonuna kadar iklimin yaklaşık 2.2 santigrat derece ısınmasına yol açacak. 

Emisyon platosunun arkasındaki itici gücün, güneş panelleri ve lityum-iyon pillerin maliyetindeki düşüş olduğu tahmin ediliyor. Bu fiyat düşüşü, güneş enerjisi ve pil depolama pazarlarına hakim olan Çinli üreticilere bağlanıyor. Güneş enerjisinin düşen fiyatı, kömürü sıfırdan enerji santrali pazarından çıkarıyor ve güneş enerjisi kurulumları geçen yıl yüzde 80 gibi şaşırtıcı bir oranda arttı. 

Batarya depolama çiftliklerinin maliyeti de hızla düşüyor, bu nedenle yenilenebilir enerji tesislerinin her koşulda, günün her saati güç sağlaması ekonomik olarak mümkün. Daha ucuz bataryalar da elektrikli arabaları çok daha rekabetçi hale getirdi, özellikle de sürücülerin çoğunun artık batarya tabanlı araçlar satın aldığı Çin'de. Petrol şirketi Vitol'e göre Çinli sürücüler 2025 yılına kadar benzin tüketimini zirveye çıkaracak ve hatta bu yılın sonuna kadar bu kilometre taşına ulaşabilirler. DNV, küresel binek araç satışlarının Çin'i takip edeceğini ve 2031 yılına kadar yarı yarıya elektrikli olacağını öngörüyor. 

DNV Grup Başkanı ve CEO'su Remi Eriksen, “Solar PV ve bataryalar enerji dönüşümünü yönlendiriyor ve daha önce tahmin ettiğimizden daha da hızlı büyüyor. Politika yapıcılara sadece yenilenebilir teknolojileri iki katına çıkarmak için değil, aynı zamanda pahalı ve elektriklendirilmesi zor sektörleri kesin bir kararlılıkla ele almak için cesaret vermesi gereken zorlayıcı bir yeşil temettü var” dedi.

Bu sektörler arasında, her ikisi de büyük ölçekte hidrojen bazlı yakıtlara ihtiyaç duyan gemicilik ve havacılık yer alıyor. Ancak DNV, yeşil metanol ve yeşil amonyak gibi hidrojen bazlı yakıtların yörüngesine ilişkin tahminini aşağı yönlü revize etti ve şimdi bunların 2050 yılına kadar nihai enerji talebinin yaklaşık yüzde dördünü oluşturmasını bekliyor. Karbon yakalama, aynı zaman diliminde, gemicilikten kaynaklanan tüm emisyonların tahmini yüzde 15'i de dahil olmak üzere (gemide karbon yakalama ve depolama yoluyla) küresel emisyonların yaklaşık yüzde 6'sını karşılayacak.

DNV, denizcilik gibi zorlu kullanım alanlarında daha maliyetli yeşil çözümlerin benimsenmesini hızlandırmak için IMO'da değerlendirilmekte olan bunker vergisi gibi küresel bir karbon fiyatına ihtiyaç duyulabileceğini öne sürüyor.  

2025'te 270 petrol kuyusu daha açılacak 2025'te 270 petrol kuyusu daha açılacak

DNV'den yapılan açıklamada, “Piyasa güçleri tek başına Paris Anlaşması'nın sıcaklık artışını 2°C'nin çok altında tutma hedefine ulaşamaz. Piyasalar yenilenebilir elektrik ve elektrikli araç alımını teşvik etmede genellikle etkili olsa da, diğer sektörlerdeki maliyetli ve karmaşık teknolojik önlemleri ele almada yetersiz kalmaktadır" ifadelerine yer verildi. 

Kaynak: maritime-executive.com