Liberya bayrağının armatörlere sunduğu avantajlarını ve artılarını konuştuğumuz Liberya Bayrağı İstanbul Ofisi Genel Müdürü Erhan Esinduy, “Kaliteli bir bayrakla çalışmak isteyen her armatör için en önemli şey kalite göstergesi olan beyaz bayraktır. Liberya olarak beyaz bayraktayız. Amerika'da Qualship 21 Programı dahilindeyiz. Bütün MOU’larda beyaz bayrağız. Tüm bunlar kalite seviyesinin en üstte olduğunu gösteriyor zaten. Diğer taraftan en büyük farkımız anlayış diyebilirim. Armatörü dinleyip, onu anlayıp kurallar çerçevesinde nasıl yardımcı olabiliriz, problemleri nasıl çözebiliriz gayretindeyiz. Çözüm odaklı bir bayrağız. Çok hızlı reaksiyon veriyoruz. Bütün dünyadaki stratejik ofisler de yetkili ofis olduğu için bu hız daha da artıyor” diyor.

Liberya Bayrağı İstanbul Ofisi’nin kuruluş hikayesini anlatır mısınız?

Liberya Bayrağı İstanbul Ofisi’ni 2015 senesinde açtık ancak ben şahsen denizcilik şirketlerinde çalışırken birçok bayrak ile çalışma fırsatı bulmuş, bunların içerisinde de Liberya bayrağı anlayış ve hızlı reaksiyon anlamında hep dikkatimi çekmişti. O zamanlar Türkiye’de de yoktu. Sonra Liberya ile yaklaşık bir sene yazıştık, 2015 yazına doğru da Büyük Kulüp’te yaptığımız açılışla yola çıktık. Yanılmıyorsam açıldığımız zaman da 25-30 civarında Türk sahipli Liberya bayraklı gemi vardı. Bu da Liberya’nın Türkiye’deki yapılanmasına diğer önde gelen bayraklar gibi gerekli önemi vermemesinden kaynaklı. Ancak Almanya ve Yunanistan’da bir numaraydı. Dünyada Panama’nın arkasından ise ikinci sırada geliyordu. Ofisi kurar kurmaz Liberya bayrağını tanıtmaya başladık. Tabii bayrak değişimi öyle bir çırpıda karar alınıp, gerçekleşecek bir şey değil. Hele Türkiye’de insanların alışkanlıklarını değiştirmeleri, çoğu ülkeye kıyasla çok daha zor. Zaman geçtikçe kendimizi hissettirmeye ve Türk sahipli gemileri Liberya bayrağına almaya başladık. Liberya geçen sene burada sahiplerinin de ortak olduğu kendi şirketini kurdu. Ben de genel müdürlüğünü üstleniyorum. Şu an 300’e yakın gemi, 5 milyon 742 bin grostonluk kapasiteli Türk sahipli armatöre hizmet veriyoruz. Her geçen gün de bu rakamlar artıyor çünkü yavaş yavaş insanlar aradaki farkı görmeye başladılar.

Peki nasıl bir yapılanmaya sahip?

Merkezi Washington’da olan Liberya Bayrağı’nın biri İstanbul’da olmak üzere dünyada 28 tane ofisi var. Diğer bayraklardan en büyük farkı Liberya merkezi bir sistemden yönetilmemesi. Gerekli eğitim ve bilgiyi ana merkez verdikten sonra her ofis kendi müşteri kitlesine Liberya’nın verdiği tüm hizmetleri birebir sunabiliyor. Bu tabii çok büyük bir avantaj. Türkiye’de bizim kadar yetkili başka bir ülkenin bayrak ofisi yok. Biz Avrupa'da başka bir ofise bağlı değiliz, direkt merkeze bağlıyız. Yani Yunanistan'daki ofis neyse Almanya'daki ofis neyse İstanbul'daki ofis de o. Bu tabii ki zaman açısından armatöre büyük bir kazanım sunuyor. Armatör bu farkı da hissediyor çünkü biz 7/24 ulaşılabiliriz. Herhangi bir sorun karşısında ben ya da ekip arkadaşlarımız hızlı bir şekilde reaksiyon alabiliyor. Her türlü sorularına ana merkeze ihtiyaç duymadan bizlerden cevapları alabiliyorlar. Farklı bir ifadeyle ‘bir sorayım, geri döneyim’ gibi bir cevapla karşılaşmıyorlar. Dünyadaki bütün Liberya Bayraklı ofislerden farklı olarak ben hem ofisin genel müdürlüğünü yapıyorum hem teknik kısımla ilgileniyorum. Bunlara ilave olarak da aktif olarak sahada gemi denetimlerine gidiyorum. Bu tabi büyük bir avantaj çünkü şirketlere görüşmeye gittiğimde A’dan Z’ye her konu ile ilgili soruları cevaplandırabiliyorum. Şu anda dört kişilik bir ekibiz, bu ay içerisinde 2 yeni çalışma arkadaşımızın katılımıyla 6 kişi olacağız, önümüzdeki sene başı da sayımızı 8’e çıkartacağız.

Ayrıca Liberya Bayrağı İstanbul ofisi olarak sunduğumuz ve bunun da çok olumlu geri dönüşlerini aldığımız Duty Officer (nöbetçi) hizmetimiz var. Diğer bayraklardan farklı olarak bizim görevi sadece Duty Oficer’lik olan bir ekibimiz bulunuyor. Bu ekip, gemilerde olduğu gibi 7/24 vardiya şeklinde masa başında her an açık durumda ulaşılabilir ve çözüm üretmeye yetkili teknik bir ekip. Hatta video konferans ile görüntülü de arama imkanı sunan bir sistem. Bu hizmetimi birkaç ay önce başladı ve armatörlerimizden büyük beğeni topladı. Normalde her bayrakta bir Duty Officer hizmeti mevcuttur ancak bu ofiste olan kişilerin belli sürelerde nöbetçi olması ve gelen çağrıları o problemi çözebilecek kişilere/departmanlara iletmesi ile işleyen bir sistemdir. Bizim yeni kurduğumuz departman ise tamamıyla kendi başına çözüm üretebilen ve çok hızlı geri dönüş sağlayabilen bir sisteme sahiptir.

Liberya Bayrağı’nın sahip olduğu ticaret hacmi nedir?

Liberya bugün dünyanın filosunun %15’ine sahip. 5600 gemi, yaklaşık 260 milyon groston civarında bir kapasitesi var. Bu rakam içerisinde Türk sahipli gemilerin payı 5.7 milyon groston civarında. Son gelen rakamlar gösteriyor ki Liberya Bayrağı Panama Bayrağı’nın önüne geçerek dünyada birinci sıraya yükseldi. Merkezden bu sene İstanbul ofisi olarak bize verilen hedef 3 milyon groston. Geçen sene bu rakam 1 milyondu fakat gösterdiğimiz performans sonucunda 2023 için görünen o ki, 100 gemilik hedefi tutturacağız ancak groston anlamında 2 milyonun biraz üzerinde kalacağız.

Genel hatlarıyla bize Liberya bayrağının avantajlarını anlatır mısınız?

Liberya Bayraklı gemilerin birçok avantajı var. Kaliteli bir bayrakla çalışmak isteyen her armatör için en önemli şey kalite göstergesi olan beyaz bayraktır. Liberya olarak beyaz bayraktayız. Amerika'da Qualship 21 Programı dahilindeyiz. Bütün MOU’larda beyaz bayrağız. Tüm bunlar kalite seviyesinin en üstte olduğunu gösteriyor zaten. Diğer taraftan en büyük farkımız anlayış diyebilirim. Armatörü dinleyip, onu anlayıp kurallar çerçevesinde nasıl yardımcı olabiliriz, problemleri nasıl çözebiliriz gayretindeyiz. Çözüm odaklı bir bayrağız. Çok hızlı reaksiyon veriyoruz. Bütün dünyadaki stratejik ofisler de yetkili ofis olduğu için bu hız daha da artıyor. Örneğin, bir armatör yetkili olarak Türkiye'de bizi aradığında, saat ya da gün fark etmeksizin, yaklaşık 15-20 dakika içinde geri dönüş yapılıp problemi çözülüyor. Böyle bir şey, her armatörün, her teknik adamın arayıp da bulamadığı bir özellik. Yıllardan beri dijital ortama geçmiş bir bayrak. Elektronik sertifikayı 10 seneden fazladır yapan ilk bayrağız. Diğer bayraklar, hatta klas kuruluşları son zamanlarda geçmeye başladılar. Örneğin, jurnalin çoğunu elektronik olarak kabul eden bir bayrağız. Yağ kayıt defteri öncelikle başlamıştı ama şimdi diğer jurnalleri de elektronik olarak kabul ediyoruz. Diğer bayraklardan farklı olarak ISM ISPS MLC denet ve sertifikasyon hizmetimiz de var. Bazı gemilere bunu şart koyuyoruz, bazı gemilere de seçenek olarak sunuyoruz. Bu geminin ve işletmenin geçmiş performansıyla ilgili. Personel konusunda yine çok büyük kolaylık sağlıyoruz. Şirketler kimseyle muhatap olmadan bütün personelinin evraklarını kendileri bizim portalımıza yükleyip üç ay geçerli olan CRA’ları anında alıyorlar, daha sonra da evrakların orijinalleri ofislerine geliyor.

Armatörlerimize kaliteli hizmeti çok hızlı ve tam yetkiyle veriyoruz. Bu tabii ki armatörlerin beğenisini kazanmış durumda. Liberya bayrağının da çok tanınmasını beraberinde getirmekte. Bir armatör gemisine Liberya bayrağı çekmek istiyorsa önce bir şirket kurması gerekiyor. Şirket bu ofiste bir gün içinde kuruluyor. Bütün orijinal evraklar buradan veriliyor. Geminin siciliyle, kaydıyla ilgili, her türlü işlem buradan yapılıyor. Gemi bayrağı geçtikten sonra teknik ve operasyonel anlamda oluşan bütün istekler buraya yapılıyor. Armatör telefonu açtığında karşısında Türkçe konuşan, konusuna hakim, her türlü soruya cevap verebilen bir ekip var. İşler çok hızlı ilerliyor. Onun için gittikçe de filomuz büyüyor. Verdiğimiz hizmet kalitesini duyan veya tavsiye üzerine bize gelmek isteyen armatörler var.

Son olarak sormak isteriz Çin ile Liberya arasında karşılıklı bir anlaşmadan da kısaca bahseder misiniz?

Bu anlaşma Liberya Hükümeti ile Çin Hükümeti arasında karşılıklı yapıldı. Bu anlaşmanın koşullarından bir tanesi de Çin'e giden Liberya bayraklı gemilerden alınan tonaj ücretlerinde büyük indirimler veriliyor. Liberya bayraklı gemilerin personellerine Çin limanlarında kolaylıklar tanınıyor. Örneğin, bir capesize senede yaklaşık 108 bin dolar kar ediyor. Üç aylık bakarsak 36 bin dolar kar oluyor. Aylık 18 bin dolar. Bir ULCC tanker için bu rakam senede 158 bin dolara çıkıyor. Bunlar ciddi rakamlar. Bu her zaman armatörün yararına olmuyor. Gemi kiradaysa eğer bunu kiracı ödüyor. Gemi Liberya bayraklı olunca kiracıyla armatör pazarlık yaparken bu konu da devreye gidiyor. Belki armatör daha fazla kira alıyor. Çin limanlarına uğramayan özellikle dökme yük ve tankerde çok az gemi var. Bu da bir avantaj oluyor. Bundan dolayı bayrak değiştiren birçok armatör var.  

Amacımız primlerin milli sınırlarda kalması Amacımız primlerin milli sınırlarda kalması

Kaynak: 7DENİZ DERGİSİ

Editör: Haber Merkezi