Husi militanları ilk olarak kasım ayında Gazze'deki Filistinlilerle dayanışma amacıyla bu önemli ticaret yoluna insansız hava araçları ve füzelerle saldırılar düzenlediler. Militanlar 70'den fazla saldırıda bir gemiyi ve mürettebatını ele geçirirken en az üç denizciyi de öldürdü.

Dünyanın önde gelen denizcilik örgütleri yaptıkları ortak açıklamada "Masum denizcilerin, dünyayı ısıtan, besleyen ve giydiren hayati işlerini yaparken saldırıya uğramaları içler acısı bir durumdur. Bu saldırılar derhal durdurulmalıdır. 
Bölgede nüfuz sahibi olan devletlere masum denizcilerimizi korumaları ve Kızıldeniz'deki durumun bir an önce yatıştırılması çağrısında bulunuyoruz" açıklamasında bulundu.

Kurtarma ekiplerinin çarşamba günü yaptığı açıklamaya göre, geçtiğimiz hafta Kızıldeniz'de Yemen'deki Husi militanları tarafından saldırıya uğrayan Yunanistan'a ait Tutor kömür gemisi battı.

Kaynaklara göre gemi füzelerle ve patlayıcı yüklü uzaktan kumandalı bir botla vuruldu.

Uluslararası deniz kuvvetleri Kızıldeniz'de seyretmeye devam eden gemilere ağırlıklı olarak savunma desteği sağlamak üzere konuşlandırıldı, ancak saldırılar önemli ölçüde arttı.

Sigorta sektörü kaynakları Çarşamba günü yaptıkları açıklamada Husiler tarafından saldırı amaçlı drone botlarının kullanılmasına ilişkin endişelerin de arttığını belirttiler.

Bir sektör kaynağı "Bunlara karşı savunma yapmak daha zordur ve su hattına çarptıkları için potansiyel olarak daha ölümcüldürler. Füzeler bugüne kadar çoğunlukla (gemilerde) güverte ve üst yapı hasarına neden oldu" dedi.

Pen Underwriting'in bir parçası olan deniz savaş riski ve sigorta uzmanı Vessel Protect'in operasyon müdürü Munro Anderson, mayıs ayındaki beş saldırıya kıyasla haziran ayında şu ana kadar 10 Husi saldırısı gerçekleştiğini söyledi.

Anderson sözlerine şunları da ekledi: "İnsansız bir su üstü gemisinin ilk kez başarılı bir şekilde kullanılması, zaten karmaşık olan bir ortamda ticari denizcilik için yeni bir zorluk teşkil ediyor."

Sigorta sektörü kaynakları, gemiler Kızıldeniz'de seyrederken ödenen ek savaş riski primlerinin bu yılın başlarında %1 civarındayken son günlerde gemi değerinin %0,7'sine yaklaştığını söyledi.

Fransa'nın Rusya'dan LNG ithalatı rekor seviyeye ulaştı Fransa'nın Rusya'dan LNG ithalatı rekor seviyeye ulaştı

İkinci bir geminin batması ve bundan kaynaklanacak kayıplarla birlikte oranların daha da yükseleceğini ve her sefere yüz binlerce dolar ekstra maliyet ekleneceğini de sözlerine eklediler.

Denizcilerin önde gelen sendikası Uluslararası Taşımacılık İşçileri Federasyonu Genel Sekreteri Stephen Cotton, gemilerin Güney Afrika'nın etrafından dolaşması gerektiğini ve bunun denizcileri korumanın en iyi yolu olduğunu ifade etti.

Cotton, "Ayrıca gemilerin vurulma riskini azaltacak uygun eskortları ve gemilerin deniz kuvvetleri tarafından korunmasını da memnuniyetle karşılarız" diye konuştu.