Güncel

Denizcilik mirası Haliç Tersanesi 568 yaşında

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) iştiraki Şehir Hatları AŞ'ye bağlı faaliyet gösteren tarihi Haliç Tersanesi 568’inci yaşına girdi.  

Abone Ol

Tersane-i Amire’den günümüze kalan, dünyanın yaşayan ve üreten en eski tersanesi unvanına sahip Haliç Tersanesi, 568. yaşına girdi. Fatih Sultan Mehmet’in hatırası, 6 asırlık geçmişi ile Türkiye'nin denizcilik mirasını gelecek nesillere taşıyan Haliç Tersanesi, üretim merkezi olarak adından söz ettirmeye devam ediyor.

Haliç Tersanesi’nin temelleri 11 Aralık 1455 yılında Fatih Sultan Mehmet tarafından atıldı. Tersanenin tüm fonksiyonları durma noktasındayken 4 yıl önce Şehir Hatları’nın çalışmalarıyla yeniden yaşayan ve üreten bir tersane konumuna kavuştu. Tersane-i Amire’den kalan ve günümüzde en uzun süredir faaliyet gösteren en eski tersane unvanına sahip tersane ayrıca 17 Ocak 1851’de kurulan ve ilk anonim şirket olan Şirket-i Hayriye’ye, günümüzdeki ismiyle Şehir Hatları’na ev sahipliği yapıyor.

Haliç Tersanesi üretim merkezi haline geldi

Şehir Hatları’ndan yapılan açıklamaya göre, tersane bir üretim merkezi haline geldi. 2019 yılında üretim kapasitesi sıfırken deniz taksiler de dâhil olmak üzere toplam 56 yeni inşa gerçekleştirerek üretim kapasitesini artırdı. Ayrıca 5 geminin inşasına daha başlandı. Üç adet tarihi kuru havuz bulunan tersanede 2019 yılının ağustos ayından 2023’ün kasım ayına kadar toplamda 354 gemiye bakım-tutum çalışması yapıldı. Tersane cirosu ise 1 milyon TL'den 160 milyon TL'nin üzerine çıkarıldı. Tersanede Şehir Hatları bünyesinde hizmet veren vapurların periyodik bakımları, üretimi ve restorasyonu yapılarak toplu deniz ulaşımının sürdürülebilirliği sağlandı. İstanbul’un sembolü olan Paşabahçe ve Kızıltoprak vapurları da Haliç Tersanesi’nde restore edilip yok olmaktan kurtarılarak İstanbullulara kazandırıldı.

7DENİZ