Çin’in yeni Fujian uçak gemisi, Çin Halk Kurtuluş Ordusu (PLA) Donanması’na planlanan devrine doğru ilerleme kaydediyor. Son gelişmeler, geminin 2024 yılında seyir testlerine başlayacağını gösteriyor. Bu bağlamda geminin hedeflenen teslimatı ise 2025 yılı. Uçak gemisinin ilk deniz denemelerinin kıyıya yakın sularla sınırlı olacağı ve en az bir yıl süreceği belirtildi. Testler ilk olarak, geminin tahrik, navigasyon ve iletişim sistemlerinin kontrolüne odaklanacak.
Gemi, Çin Donanması için birçok konuda yeni teknolojiler barındırıyor. Bunlar arasında yalnızca ABD ve Fransız Donanması’nın sahip olduğu bir kabiliyet olan Elektromanyetik Uçak Fırlatma Sistemi (EMALS) yer alıyor.
Başlangıçta geleneksel buharla çalışan mancınıklarla tasarlanan Fujian, Çin Devlet Başkanı Xi Jinping’in direktifi sonrasında 2017’de tasarım değişikliğine gitti. Taşıyıcı, gelişmiş elektromanyetik fırlatma sistemlerine güç verebilen entegre bir tahrik sistemi ile donatıldı.
Çin aynı zamanda yeni uçak gemisi için ABD Donanması’nın uçak gemilerinde konuşlandırdığı F-35C savaş uçaklarına rakip olabilecek yeni nesil hayalet savaş uçakları geliştirmekte. 80.000 tonu aşan deplasmanıyla Fujian, PLA Donanması’nın Type 003 sınıfı uçak gemilerinin ilkidir. Her şey planlandığı gibi giderse uçak gemisinin 2025 yılına kadar donanma saflarına katılmasını bekliyor.
Elektromanyetik Uçak Fırlatma Sistemi (EMALS)
Elektromanyetik Uçak Fırlatma Sistemi (EMALS), donanma için geliştirilen bir tür uçak fırlatma sistemidir. Sistem, geleneksel buhar pistonu yerine lineer bir endüksiyon motoru kullanan bir mancınık vasıtasıyla uçakları fırlatır. Daha az yer kaplayan sistem, uçakları daha yüksek bir hızda fırlatabilmektedir. EMALS ilk olarak ABD Donanmasının Gerald R. Ford sınıfı uçak gemisi olan USS Gerald R. Ford gemisinde kullanılmıştır.
EMALS (Elektro-Manyetik Uçak Fırlatma Sistemi), uçağı tutan fırlatıcı ekipmanı hızlandırmak için elektromanyetik raylı tabancaya benzer bir sistem kullanır. Bu sistem, daha yumuşak bir fırlatma sağlarken, daha ağır savaş uçaklarıyla başa çıkmak için yüzde 30’a kadar daha fazla fırlatma enerjisi potansiyeli sunar. Ayrıca, buhar borularının, pompalarının, motorlarının, kontrol sistemlerinin vb. çoğuna ihtiyaç duymadığı için çok daha düşük alan ve bakım gereksinimlerine sahiptir. Yardımcı avantajlar arasında, gemide daha az personelle bakım kolaylığı için tanılama sistemlerinin dahil edilmesi yer alır.
7DENİZ