Dynamar danışmanlık şirketine göre, Çin limanları bu yılın ocak ve mart ayları arasında 76,73 milyon teu elleçleme yaparak bir önceki yılın aynı dönemine göre %10'luk bir artış kaydetti. İlk on liman, %2'lik bir kayıp yaşayan Xiamen hariç, güçlü bir büyüme kaydetti. İlk 10 liman Çin'deki konteyner trafiğinin neredeyse dörtte üçünü taşıyor.
En fazla büyüyen limanlar, ülkenin güney kıyısında yer alan Beihai, Fangcheng ve Qingzhou limanlarını bir araya getiren Beibu Körfezi (+%20) ve Shenzhen (+%16) oldu.
Sıralamada dördüncü olan Shenzhen, mart ayına kadar 7,1 milyon teu elleçledi ve %11 büyüyerek çeyreği 7,3 milyon teu ile kapatan sıralamadaki üçüncü Qingdao'yu geçme yolunda ilerliyor. Dünyanın en büyük ve en verimli limanı olan Şanghay dokuz puanlık artışla 12,4 milyon teu'ya ulaşırken, Çin'in en büyük ikinci ve dünyanın en büyük üçüncü limanı olan Ningbo %12'lik artışla 9,1 milyon teu'ya ulaştı.
Çin deniz trafiğindeki büyüme sadece konteynerli mallarla sınırlı değil. Yunan denizcilik brokeri Xclusiv'in verilerine göre, Asya devinden yapılan hammadde ithalatı da yılın ilk dört ayında artış gösterdi. En fazla artış gösteren emtia kömür oldu. Çin alımlarını %13 artırarak 16 milyon tona çıkardı. Tahıl (5,3 milyon ton), demir cevheri (41,1 milyon) ve bakır (933 milyon) 2023'ün ilk dört ayına kıyasla sırasıyla %9,3, %7,2 ve %6,9 artış kaydetti. Fransız broker Brs'ye göre, Ocak ve Nisan 2024 arasında kömür sevkiyatları 161 milyon tona ulaştı ve bir önceki yıla göre %13 arttı.
Bu rakamların olumlu işaretlerine rağmen, ülkenin GSYH'sinin 2024 yılında yüzde 4,6 ve 2025 yılında yüzde 4,1 oranında büyüyeceğini öngören son Uluslararası Para Fonu (IMF) raporuna göre Çin'in büyüme beklentileri belirsizliğini koruyor.