Bakü merkezli United Alliance Group, denizcilik alanında iş birliğinin gelişmesi ve denizcilik mevzuatıyla ilgili bilgi ve deneyimlerin paylaşımı için Türkiye’den ve Hazar’a komşu ülkelerden denizcileri Bakü 2024 Shipping Dinner’da bir araya getirdi.

Konferansın temel amacı Hazar, Akdeniz ve Karadeniz bölgelerinin deniz taşımacılığı sektöründe faaliyet gösteren gemi sahiplerini, denizcilikteki insan kaynakları ve denizcilik şirketlerinin temsilcilerini bir araya getirmek, gemi işletmelerinde, denizci personel yönetiminde insan faktörünün önemini vurgulamak, deniz güvenliği, bilgi ve deneyim paylaşımında insan kaynakları yönetimi, etkinliğe katılan yabancı deniz taşımacılığı şirketleriyle iş birliğini artırmak, gemi adamlarına uluslararası sularda iş fırsatları ve yeni istihdam yaratılmasında destek olmak ve işbirliğin geliştirilmesi olarak açıklandı.

2 gün süren etkinlikte denizcilik sektörünü ilgilendiren konular masaya yatırıldı.

Asif Mehtiyev

Konferansın açılış konuşmasını United Alliance Group Müdürü Asif Mehtiyev yaptı. Mehtiyev, konferansın amacını, denizcilik sektörü için önemini, deniz taşımacılığı alanında personel yönetimi ve güvenliği hakkında genel bilgiler verdi.

Konferansa IMO delegeleri, akademisyenler, Türkiye, Kazakistan, Gürcistan ile Hazar, Akdeniz ve Karadeniz bölgelerinden 10 ülkeden temsilciler katıldı.

Konferans kapsamında “Dijitalleşme Çağında Denizcilik Sektörü: İnsan Unsuruna Etkileri”, "Denizcilikte Karbonsuzlaştırma: Sıfır Karbonlu Denizcilik Geleceğine Doğru Bir Yolculuk”, “Deniz Güvenliği ve Deniz Çevresini Koruma Teknolojisindeki Güncel Gelişmeler ve Zorluklar” başlıklı paneller düzenlendi.

Konferansta KOSDER Başkanı Hakan Çendik, Dünya Denizcilik Üniversitesi’nden Prof. Dr. Aykut Ölçer, Juvenal Shiundu, Prof Dr. Dimitrios Dalaklis, Kapt. Hazi Nabiyev, Dr. Somiyeh Djavanroodi, Emre Üstün, Kaptan Ömer Asmalı konuşmacı olarak yer aldılar.

Konferansın ardından panelistler katılımcıların sorularını yanıtladı.

İkinci gün ise Bilgah Beach Hotel de düzenlenen gala yemeği harika bir atmosfer ve eğlenceli programı ile katılımcıların kolay kolay unutamayacağı bir gece ile sona erdi. 

Katılımcılar 7DENİZ’e konuştu

Etkinliği düzenleyen isimler ve Türkiye’den bazı katılımcılara görüşlerini sorduk.


Seymur Mirzayev 

Seymur Mirzayev: Türk denizciliğine katkımız olursa çok seviniriz

United Alliance Group’tan Seymur Mirzayev, 7DENİZ’e yaptığı açıklamada, “Bu etkinliği düzenlemekteki amacımız sektörü biraz daha tanıtmak” dedi. “Gelen konuklardan çok memnunuz” diyen Mirzayev şöyle konuştu: “Yaklaşık 10 ülkeden resmi temsilciler katıldı. Bunun yanında pek çok ülkeden denizcilik firmaları, dış ticaret işiyle uğraşan birçok firma katılım sağladı. Katılımdan memnun olduk, umuyorum buraya katılan herkes de memnun kalmıştır. Geçen yıl başladık bunu düzenlemeye ve geleneksel hale getirmek istiyoruz. Her yıl önceki yıla göre daha da ileriye taşımak, katılımcıların sayısını artırmak istiyoruz. Gelecek yıllarda etkinliği 1 hafta süreye çıkartarak buraya katılan misafirlerimizi daha fazla süreyle ağırlamak istiyoruz.”

Azerbaycan bayraklı toplamda 1 milyon DWT’lik 600 civarında gemi olduğunu dile getiren Mirzayev, “Hazar Denizi’nde, Azerbaycan’da kendi bayrağımızdaki gemiler yüzüyor. Son zamanlarda hem filonun gençleştirilmesi hem de sayının artırılması için devlet denizcilik şirketi, 3 tane aframax ve1 adet handysize gemisi aldı. Bunun yanında Hazar Denizi kıyısında tersaneler var. Orada bulunan Bakü Shipyard’da tanker, ropax ve offshore olmak üzere birçok çeşitte yeni nesil gemiler inşa ediliyor. Aynı zamanda devlet şirketine ait başka bir tersanede de muhtelif özelliklerde pek çok gemi inşa ediliyor. Yani filonun yenilenmesi için yoğun bir çalışma yürütülüyor” dedi.

Gelemeyenlere mesaj

Katılımcıların etkinlikten ve ev sahipliğinden memnun kalmasını ümit ettiğini vurgulayan Mirzayev, “Gelmeyenlere de sesleniyorum, bir dahaki sefere mutlaka gelsinler. Kardeş ülkeden Türkiye’den gelen konuklarımızı Azerbaycan’da ağırlamak istiyoruz. Biz bir millet iki devletiz. Türk denizciliğine az da olsa bir katkımız olursa çok seviniriz” diye konuştu.

Erkan Erecek

Erkan Erecek: Seneye daha iyi olacak

Etkinliği düzenleyen şirketlerden biri olan GN Denizcilik İnsan Kaynakları Müdürü Erkan Erecek de 7DENİZ’e yaptığı açıklamada“Geçtiğimiz yıl bu toplantının birincisini yapmıştık. Seneye daha da gelişmiş olarak devam edecek. Çok önemli konuklarımız vardı. Denizciliği yakından ilgilendiren geniş konulardan bahsedildi. Zaman darlığı nedeniyle çok detaylandıramadık. Seneye daha iyi olacak” dedi.

Etkinliğin 26 Haziran Dünya Denizciler Günü kapsamında yapıldığını vurgulayan Erecek, 28 Haziran’da İstanbul’da yapılacak olan Bosphorus Ship Brokers Dinner’ı hatırlatarak “Denizcilik sektörünü ilgilendiren büyük bir toplantı olacağı için onla çakışmak istemedik. Seneye planlayacağız. Konu geliştirme konusunda seneye daha iyisi olacaktır. 2.senemizdeyiz. United Alliance önderliğinde her sene gelişerek bu işi uzun yıllar yapacağız. Çok yoğun bir iki gün geçirdik. Seneye daha geniş bir katılım olacaktır” ifadelerini kullandı.

Asadullah Süleymanov

Asadullah Süleymanov:  Türkiye’deki üniversitelerle bir işbirliği sağlanmalı

Azerbaycan Devlet Deniz Akademisi Eğitim Şube Müdürü Asadullah Süleymanov da yaptığı açıklamada, Azerbaycan’daki denizciliğin 3 yüzyıllık bir geçmişi olduğunu belirterek, “Bizim denizcilik akademisi 1881 yılında kurulmuş. O dönemde farklı sınıflar mevcuttu. O dönemlerden 1996 yılına kadar birçok çalışma yürütülmüş. 1996 yılında Deniz Akademisi kuruldu. Ondan sonra bizim üniversitemizde, navigasyon, gemi makineleri, gemi inşa ve gemi makine elektrik bölümleri oluşturuldu. O yıldan sonra üniversite düzeyinde eğitim verilmeye başlandı. Bizden mezun olan denizcilerimiz dünyanın her yerinde çalışabiliyorlar” dedi.

Bakü 2024 Shipping Dinner’ın ikinci kez düzenlendiğini ifade eden Süleymanov şöyle konuştu: “Bizi mutlu eden iki devlet bir milletiz, bu etkinliği düzenleyenler de bizden mezun olan denizcilerimizdir. Bu da bizi ayrıca mutlu ediyor. Gerçekten bu etkinlik Türkiye ile diğer alanlarda olduğu gibi denizcilik alanında da ilerlemeye katkı sağlayacaktır. Çok isterdim ki, bizim Deniz Akademisi ile Türkiye’deki denizcilik eğitimi veren üniversitelerle bir işbirliği sağlansın. Hem öğrencilerimizin hem de hocalarımızın değişim programları olsun. Gelecekte onun faydasını görürüz. Türkiye konumu itibarıyla hem Avrupa’ya hem de dünyaya açık durumda. Biz de Hazar Denizi’ndeyiz. Bizim öğrencilerimiz ancak Hazar Denizi’nde tecrübeliler. İstiyoruz ki Türkiye ile yapılacak işbirliğiyle başka denizleri de tanımış olurlar, hem de başka firmalarda da çalışma imkânı bulurlar. Bunu ben çok isterim. İki gündür burada çalışıyorum. Bu işbirliği genişletilmeli. Burada olan insanlarımızın hemen hemen hepsi bizim öğrencilerimizden oluşuyor. Denizcilik etkisiyle ilişkilerimizi genişletmeliyiz.”

Sevgül Gasimzade

Sevgül Gasimzade: Etkinliği kardeş ülkelerde planlamayı da düşünebiliriz

United Alliance Group Kurumsal İletişim Müdürü Sevgül Gasimzade de konferansa ilişkin bilgi verdi. Bakü Shipping Dinner etkinliğinin beklentinin üstünde olmasını planladıklarını söyleyen Gasimzade hedeflerine ulaştıklarını kaydetti. “Gelecek yıllarda da amacımıza ulaşacağız” diyen United Alliance Group Kurumsal İletişim Müdürü şöyle konuştu: “Amacımız Akdeniz, Karadeniz, Hazar Denizi bölgesinde denizcilik sektöründe faaliyet gösteren gemi adamlarını, gemicilerini, işadamlarını denizcilik insan kaynakların bir araya toplayarak gemilerde insan faktörünü ön plana çıkarmaktır. Etkinliğe katılan yabancı gemicilik şirketlerine ve denizcilere iş imkânları konusunda katkısı olması için çalışıyoruz. Bu 2. yıl ama geleneksel olarak her yıl düzenlenmeyi planlıyoruz.

Her yıl konferansları düzenliyorsak gelecekte üst seviyesine de çıkmaya çalışacağız. Bu yıl mevzularımız karbonsuzlaştırma, çevre, insan faktörüydü. Gelecek konular deniz taşımacılığını ilgilendiren konularda konferanslar düzenlemeyi düşünüyoruz. Kardeş ülkelerde planlamayı da düşünebiliriz.”

Hazar Denizi gemiciliğinin 244 gemisi bulunduğunu belirten Gasimzade, “Her geçen yıl sayı artıyor. 15 havzada gemiler faaliyet gösteriyorlar. Kendi tersanelerinde de birçok gemi faaliyetini sürdürüyor. Hem tanker gemileri hem de kuru yük gemileri faaliyette” diye konuştu.

Aykut Ölçer

Prof. Dr. Aykut Ölçer: Türk birliği Türkiye’nin geleceği açısından çok önemli

“Denizcilikte Karbonsuzlaştırma: Sıfır Karbonlu Denizcilik Geleceğine Doğru Bir Yolculuk” başlıklı sunum yapan Dünya Denizcilik Üniversitesi’nden Prof. Dr. Aykut Ölçer konferansın Türk-Azerbaycan ilişkileri açısından gurur verici olduğunu söyledi. “Burada öğrendiklerimizin hem bize hem Azerbaycan hem bölgeye faydası olabilir. Böyle bölgesel konferansların global anlamda da etkisi var” diyen Ölçer şunları kaydetti:  “Türk birliği Türkiye’nin geleceği açısından çok önemli. Türkiye çok büyük bir devlet ama Türk birliğini kullanarak kendi refahımızı da artırabiliriz. Deneyimlerinden yararlanmalıyız. Karadeniz, Doğu Akdeniz’deki aramalarımızda birliğin faydası olabilir. Bizim 60 milyar dolar açığımız var o da enerjiden geliyor.  Kapatabilirsek daha fazla hastanemiz daha fazla üniversitemiz olacak. Sadece Azerbaycan’la değil Türk birliği olarak çalışmalıyız. Kazakistan’daki doğal kaynaklar bizde yok. Bizde de çok kalifiye eleman var. Bunu Türk birliği içinde yapmak çok faydalı olacaktır. Gemi sökmeli miyiz? Bizim gemi dizaynı yapmamız lazım. Denizcilikle ilgili ülke olarak çok ön planda değiliz ama önemli katkımız var. Römorkörler ve mega yatlarda adımız biliniyor.”

Ölçer sunumuna ilişkin de şunları ifade etti: “Karbonsuzlaştırma kolay bir iş değil. Kesinlikle teknoloji olmak zorunda ama insan kısmı olacak, regülasyon olacak, ekonomik tarafı olacak. Bunlar teknolojiyi desteklemek zorunda. O zaman karbonsuzlaştırmayı konuşabiliriz. Karbon olmayan yakıtlar şu an ön plana çıkarılıyor. Teoride doğru ama pratikte büyük zorlukları var. Mesela altyapı... Amonyakla hidrojenin hacim yoğunlukları fosil yakıtla çok farklı. Teknolojik hazırlık seviyesi diyoruz. Seviye 5-7 arası. Bize 8-9 arasındaki teknolojiler lazım ki denizciler uygulayabilsinler.  

100 gemiden 10 tanesi enerji verimliliğinde aktif. Teknolojiyi bulana kadar enerji verimliliğini mutlaka eğitmemiz lazım. Karbonsuz yakıtların olgunlaşana kadar enerji verimliliği üzerine konuşmamız lazım. Bunun diğer elemanlarla desteklenmesi lazım. Tatile gitmemizden yemek yememize tamamen farklı yaşamalıyız artık.”

Hakan Çendik

Hakan Çendik: Bugüne kadar böyle bir etkinlik olmaması kayıp

Bakü’deki etkinliğe katılan Koster Armatörleri ve İşletmecileri Derneği (KOSDER) Başkanı Hakan Çendik ise “Ülkeler arasında siyaseten yönetim anlamında iş birlikleri artmışken sektörlerin de iş birliği yapmasını değerli buluyorum” dedi. KOSDER olarak bir sunum hazırladıklarını belirten Çendik, “Gemi adamı yetiştirme konusundaki konulara vurgu yaptık. Sunumlar, karbonsuzlaştırma, gemi adamları, çevreci gemiler, personelin yeni regülasyonlara uyumları ve ihtiyaçlar konusunda nasıl bir yol haritası çizileceği çerçevesinde oldu. Umarım bu etkinlik devam eder. Bunun benzerini Türkiye’de de yapabiliriz.

Katılımcıların büyük çoğunluğu Türkiye’den geldi. İki kardeş ülkenin bugüne kadar böyle bir etkinlikte bulunmaması kayıp. Umarım devamı gelir. İki denizcilik ülkesi sonuçta. İki ülkenin sektörünün yakınlaşmasının artmasını diliyorum” diye konuştu.


Nadir Özsoy

Nadir Özsoy: Personel konusundaki ön yargı iletişimle çözülebilir

KOSDER Yönetim Kurulu Üyesi Nadir Özsoy, konferansa ilişkin olarak “Türk denizciliği açısından, Azerbaycan’la olan ilişkilerimizi daha yakından görmemiz açısından daha faydalı oldu” dedi. “Kafamızda Azerbaycan personeliyle ilgili ön yargılar vardı. Burada yapılan açıklamalarda, şirketlerle görüşmelerimizde bunların iletişimle kolay çözülebileceğini öğrendik” diyen Özsoy sözlerini şöyle sürdürdü: “Gemi personelinin eğitimlerinin aslında Türkiye ve Azerbaycan standartlarının çok da farklı olmadığını, personel tercihlerimizde sadece kişileri değerlendirmemiz gerektiğini anladım. Teknik konulardaki açıklamaları doyurucu buldum. Biz insan kaynakları kısmıyla ilgileniyoruz. Türk armatörler geçmişteki kötü tecrübeler nedeniyle Azerbaycan personeli konusunda çekingen davranıyor. Belki personeli iyi seçemedik ve önyargı oluştu.  Türk armatörlerin bir sonraki konferansa katılmaları iki ülke arasındaki şirketleri de yakınlaştıracak, bu da Türk denizciliğine katkıda bulunacaktır. Bir sonraki konferansın Türkiye’de yapılması Azerbaycanlı  yatırımcıların Türkiye’ye gelmeleri gerekir. Birçok ortak iş yapılabilir.”





Temmuzda gemi fiyatlarının düşmesi bekleniyor Temmuzda gemi fiyatlarının düşmesi bekleniyor

7DENİZ

Editör: Haber Merkezi