Kızıldeniz'in güney girişinde yer alan Bab el- Mendeb Boğazı, küresel deniz ticaret hacminin %15'ini oluşturan dünyanın en hayati nakliye rotalarından birini sekteye uğratan jeopolitik gerilimlerin ortasında uluslararası endişelerin odak noktası haline geldi.
Deniz taşımacılığı düzenindeki bu sarsıcı değişimin nedeni, Yemen merkezli Husi milislerinin Gazze'deki İsrail-Hamas savaşında Filistinlilerle dayanışma amacıyla Kızıldeniz'den geçen ticari gemilere saldırılar düzenlemeye başladığı Kasım 2023'e kadar uzanıyor.
Grubun hedef profili o zamandan bu yana İsrail'e bağlı gemilerin ötesine geçerek ABD ve İngiltere bağlantılı gemilerin yanı sıra İsrail limanlarına uğrama geçmişi olan şirketlerle bağlantılı gemileri de kapsayacak şekilde genişledi.
Buna karşılık, birçok nakliye şirketi Ümit Burnu çevresindeki daha uzun ve daha maliyetli rotaları tercih ederek küresel petrol ticareti akışlarını önemli ölçüde değiştirdi.
Vortexa verilerine göre, Bab el- Mendeb Boğazı üzerinden yapılan petrol ticareti, 2023 yılında kaydedilen 8,7 milyon varil/gün ile tam bir tezat oluşturacak şekilde, 2024 yılının ağustos ayına kadar günde ortalama 4,0 milyon varile (b/d) düştü. Buna karşılık, Ümit Burnu çevresinde yönlendirilen ham petrol ve petrol ürünleri hacmi 2023 yılında 6,0 milyon varil/gün iken aynı dönemde 9,2 milyon varil/gün'e yükseldi.
ABD Enerji Bilgi Ajansı, bu dar kanalların küresel enerji güvenliğinde oynadığı kritik rolün altını çizerek, “Petrolün geçici olarak bile olsa büyük bir tıkanma noktasından geçememesi, önemli arz gecikmelerine ve daha yüksek nakliye maliyetlerine yol açarak dünya enerji fiyatlarının yükselmesine neden olabilir” açıklamasında bulundu.
Devam eden güvenlik durumu ve bir milyon galon petrol taşıyan MT Sounion'un neredeyse batması da dahil olmak üzere gemilere yönelik devam eden saldırılar nedeniyle, gemilerin öngörülebilir gelecekte tipik Süveyş Kanalı rotasından büyük ölçüde kaçınmaya devam etmesi muhtemel.
Bab el-Mendeb krizi sürerken, Hürmüz Boğazı'nın dünyanın en önemli petrol geçiş noktası olmaya devam ediyor. Boğaz, 2023 yılında küresel petrol sıvıları tüketiminin yaklaşık %20'sine ve küresel sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) ticaretinin beşte birine denk gelen 20,9 milyon varil/gün petrol akışını kolaylaştırdı.
Kızıldeniz'de devam eden durum, küresel petrol tedarik zincirlerinin kırılganlığını ve bölgesel çatışmaların uluslararası enerji piyasaları üzerinde yaratabileceği derin etkiyi çarpıcı bir şekilde gözler önüne seriyor.
Dünya, İsrail'in İran'ın 1 Ekim'deki saldırısına vereceği misillemeyi beklerken ABD, gerilimin tırmanmasından ve küresel ekonomik etkilerinden korktuğu için İsrail'i İran'ın enerji sektörünü ya da nükleer tesislerini hedef almamaya çağırdı.
Kaynak: gcaptain.com