Sektörden

Aqua 21. Denizkızı Kongresi büyük ilgiyle başladı

Aqua Chartering isim sponsorluğunda gerçekleşen 21. Ulusal Denizkızı Kongresi sektör profesyonelleri ve öğrencilerin yoğun katılımıyla gerçekleşti. Kongrede konuşan DÖDER Başkanı Kadir Işık Türkiye’nin ilk ve en büyük öğrenci derneği olan DÖDER’in 10 bin mezuna ulaştığını belirterek, “Her yıl “daha iyisini nasıl başarabiliriz?” sorusunu soran nice DÖDER üyesiyle büyüdük, güçlendik, başardık ve daima bu sorumluluğu gururla taşıdık” dedi.

Abone Ol

Denizci öğrencileri tek bir çatı altında toplayan Denizci Öğrenciler Derneği (DÖDER) tarafından organize edilen 21. Ulusal Denizkızı Kongresi yoğun katılımla gerçekleşti. Aqua Chartering isim sponsorluğunda Seven Seas Sealight Elite Hotel’de gerçekleşen kongreye Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Denizcilik Genel Müdürü Ünal Baylan, denizcilik sektöründe faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşu temsilcileri, meslek odaları temsilcileri, armatörler, gemi mühendisleri ve çeşitli üniversitelerin denizcilik bölümlerinden yüzlerce öğrenci katıldı.

 

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan 21. Denizkızı Kongresi’nin açılış konuşmasını DÖDER Yönetim Kurulu Başkanı Kadir Işık yaptı. 23 yıldır varlığını devam ettiren DÖDER’in idealist ve genç denizci öğrencilere ev sahipliği yaptığını dile getiren Işık, bu tür organizasyonların denizcilik öğrencilerine sektörle temas edebilme, eğitim ve öğretimlerden faydalanabilme, fikir alışverişinde bulunabilme, ulusal ve uluslararası öğrenci buluşmalarına katılım gösterebilme imkanı sunduğunu ev mesleğe ‘merhaba’ deme şansı yarattığını söyledi.

 

DÖDER Türkiye’nin ilk ve en büyük öğrenci derneğidir

 

DÖDER’in 53 fakülte, 16 meslek yüksekokulu ve 11 denizcilik lisesinde okuyan denizci öğrencileri kucaklayarak temsil ettiğini dile getiren Işık, “Türkiye’nin ilk ve en büyük öğrenci derneğidir. DÖDER, 1999 yılında, kurulduğu günden bu yana 10 bini aşkın mezunumuzla taçlandı. Bugüne kadar 44 farklı ülke, 62 farklı şehir, 56 farklı üniversite ve 11 farklı liseye ulaştı. Denizcilik adına bugüne kadar farklı alanlarda sayısız eğitim düzenledi. 2010 yılında İstanbul’un Avrupa kültür başkenti seçilmesiyle birlikte birçok farklı ülkeden sektörün ileri gelenlerini ve öğrencilerini ağırlayarak, her yıl düzenlediğimiz kongremizi uluslararası bir platforma taşıdık. Her yıl düzenli olarak delegasyonlar, geleneksel kahvaltılar, eğitimler, moda deniz kulübü söyleşileri ve en önemlisi de şu an bir parçası olduğumuz Ulusal Denizkızı Kongrelerimizi düzenledik. Her yıl “daha iyisini nasıl başarabiliriz?” sorusunu soran nice DÖDER üyesiyle büyüdük, güçlendik, başardık ve daima DÖDER’li olma sorumluluğunu gururla taşıdık” dedi.

 

 

DÖDER’den Marmara, Ege ve Akdeniz turnesi

 

DÖDER’in gittiği her yerde sektör büyüklerinin desteğiyle daha büyük platformlara ulaştığını aktaran Işık, “Bugün, burada bu kongreyi gerçekleştirebiliyorsak, bu yıllarca derneğimize emek vermiş tüm üyelerimizin çabaları ve sizlerin destekleri sayesindedir. Isaac Newton dediği gibi, ‘Daha uzağı görebildiysem, devlerin omuzlarında yükselmem nedeniyledir.’ Bu dönemin seçilmiş yönetim kurulu olarak devraldığımız 23. dönemde çeşitli faaliyetlerde bulunduk. Dönem başında Marmara, Ege ve Akdeniz turnesine çıktık. 5 günde 7 şehir, 23 fakülte 10 üniversiteyi ziyaret ettik. Yüzlerce DÖDER üyesiyle okullarında görüştük, tanıştık, kendimizi anlattık ve onları dinledik. Turne sonrasında arkamıza dönüp baktığımızda çok yorucu bir serüven olmasına rağmen, o kadar güzel insanlarla tanıştığımızı ve öyle güzel anılar biriktirdiğimizi gördük. Delegasyonda her sene düzenlenenden çok daha fazla öğrenciyi ağırlamak isteği duyduk ve bunun için kolları sıvadık. Yıldız Teknik Üniversitesi’nde gerçekleştirdiğimiz 1. Delegasyonumuza Türkiye’nin dört bir yanından 1350’yi aşkın öğrenci kardeşimiz katıldı… Geçmiş dönemlerde olduğu gibi bu yıl da denizciliğin farklı alanlarına değinen eğitimler organize ettik. Sosyal Zekalı Denizciler Eğitimi, Temel Sörveyörlük Eğitimi, Tersane İşleyişi Eğitimi, Acente Eğitimi gibi çok merak edilen konularda bizleri aydınlatması için sektör profesyonellerimizi ağırladık. Eğitimlerimiz, kendi alanlarında uzman olan çok kıymetli sektör profesyonellerinin birikimleri ve tecrübeleriyle aktarıldı. Eşsiz bir verimlilikle geçen bu eğitimlerimiz yüzlerce öğrenciye, bilgiye birinci elden ulaşabilme fırsatını da sunarak ilham verici ve ışık tutucu da oldu. Aldığımız muazzam geri dönüşler bizden sonraki dönemlerde de eğitimlerin devam etmesi konusunda farkindalik yaratarak, bugüne kadar eksik olan noktalara da ışık tutmuş oldu” diye konuştu.

 

DÖDER Teknofest’te yarışacak

 

Konuşmasının devamında DÖDER komisyonlarına da teşekkür eden Işık, şöyle devam etti: “Başta e-dergi, medya ve sosyal sorumluluk komisyonlarımıza, özverili çalışmaları için teşekkür ederken, 23. dönemde bünyemize katmış olduğumuz ARGE komisyonumuzu da başarılı çalışmalarında dolayı tebrik ediyorum. Bu yıl kurulan Ar-Ge komisyonu bünyesinde tamamen denizci öğrenciler tarafından hazırlanan raporlarlara değinilmesi amaçlandı. Komisyon çalışmalarında, öğrenciler tarafından yazılan makaleler, teknik incelemeler ve en önemlisi de bu yıl yapılacak ROV çalışmalarıdır. Bu çalışmalarla birlikte ilk defa ROV üretimine geçip teknofest yarışmasında derneğimizi temsil edeceğiz.”

 

Işık, Aqua 21. Denizkızı Kongresi’ne sponsor olan, katılan ve destek veren herkese teşekkür ederek konuşmasını sonlandırdı. Işık’a konuşmasının ardından teşekkür plaketi takdim edildi.

 

Aysu Gürgan: DÖDER ile gurur duyulmalı

 

DÖDER Başkanı Kadir Işık’ın ardından Aqua Chartering Yönetim Kurulu Başkanı Melike Aysu Gürgan sözü aldı. Konuşmasına katılımcılara teşekkür ederek başlayan Gürgan, “Bugün aslında gelecekteki meslektaşlarımızın misafirleriyiz” dedi. DÖDER Yönetim Kurulu’na gece-gündüz demeden muazzam bir emekle hazırladıkları Aqua 21. Denizkızı Kongresi’nde denizcilik camiasını ağırladıkları için teşekkürler ederek devam eden Gürgan, “Benim DÖDER ile ve Denizkızı Kongresi ile yolumun kesişmesi 2019 senesine denk gelir. Konuşmacı olarak katıldığım bir etkinlikte hayatımda hiç etkilenmediğim kadar etkilendim. Denizci öğrenciler tarafından 21 senedir düzenlenen kongre, aksamadan, bu kadar büyük bir özen içerisinde, devamlılığını sürdürüyor. Aramızda henüz 21 yaşında olmayan denizci kardeşlerimizin olduğunu düşünürsek, bu kıymetli geleneğin ve devamlılığı olan organizasyonun ne kadar büyük bir çatı olduğunu ve ne kadar gurur duymamız gerektiğini daha iyi anlayacaksınız” dedi.

 

 

DÖDER’li denizci öğrenciler diğerlerine oranla 10 kat daha başarılı

 

2019’dan sonra DÖDER ile kurduğu gönül bağının her sene biraz daha sağlamlaştığını dile getiren Gürgan, şöyle devam etti: “Bu sene kongreye adımın verilmesini mümkün kılan DÖDER’e çok teşekkür ediyorum. Çünkü bu sizlerle kurduğum gönül bağının bir nişanesi olarak hayatımın en gurur verici başarısı olarak kendi tarihime geçti. Bu sene daha fazla sektör profesyoneli ile denizci öğrencinin katıldığı bir yıl oldu. Buradan sponsorlarımıza tek tek teşekkür etmek istiyorum. İyi ki DÖDER’i görüyorsunuz. Neden DÖDER bu kadar kıymetli. Neden bu derneğe emek harcanması gerektiğini hep anlatıyorum. Çünkü DÖDER, bu yolculuğa başladığınız gün ile bitirdiğiniz gün, aynı insan olmanızı mümkün kılmayan, bambaşka bir büyüme serüvenini destekleyen ve bunu en doğru şekilde, en doğru rehberlikle, başlayıp, bitirip yönetebileceğiniz fabrika gibi. Türk denizci öğrencilerin DÖDER çatısı altında toplanmasını ve bu organizasyonda yer almasını çok destekliyorum. Ve DÖDER çatısı altından çıkmış olan bir öğrencinin sektörde bir başka öğrenciye kıyasla en az 10 kat daha başarılı olduğunu kendi tecrübemden biliyorum. Ve bununla da gurur duyuyorum.”

 

Nazlı Selek: WİSTA olarak her tür desteğe vereceğiz

 

Her sene Denizkızı Kongresine destek olduklarını ve olmaya cevap edeceklerini belirten WİSTA Türkiye Başkanı Nazlı Selek, iletişimin önemine işaret ederek öğrencilere, “İletişimi kaybetmeyin. Kendinizi samimi bir şekilde, dürüstçe ifade edin. Bakış açınızı gösterin. Çünkü sizin bakış açısınız yeni bir bakış açısı. Çok yeni, çok taze. Yani bize de yol gösterecek. Bu anlamda karşılıklı birbirimizi anlayabiliriz diye düşünüyorum. WİSTA olarak her tür desteği vereceğimizi buradan da belirteyim” dedi.

 

 

Feramuz Aşkın: 400 milyar dolarlık bir sektörden bahsediyoruz

 

Gemi Makineleri İşletme Mühendisleri Odası Başkanı ve TMMOB Yönetim Kurulu Üyesi Feramuz Aşkın ise konuşmasına kongrenin isim sponsoru Aqua Chartering’in Kurucusu Aysu Gürgan’a teşekkür ederek başladı. Denizcilik mesleğinin sevmeden yapılamayacak bir meslek olduğuna işaret eden Aşkın, Atatürk’ün denizciliğe ilişkin özlü sözüne değinerek, “Denizcilik denilince ulaştırma olması bekleniyor. Ama sektör çok geniş, çok büyük bir potansiyele ve ekonomiye sahip. 400 milyar dolarlık bir sektörden bahsediyoruz” dedi.

 

Oral Erdoğan: Denizcilik, Türkiye’nin olmazsa olmaz iki sektöründen biri

 

Piri Reis Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Oral Erdoğan ise yaptığı konuşmada gençlere her alanda elden geldiği kadar destek verilmesi gerektiğinin altını çizdi. Denizcilik alanında yüzlerce, binlerce gencin yetiştiğini kaydeden Erdoğan, “Bakanlık son yıllarda çok ciddi bir denizci kadrolaşmayı sağlamayı başardı. Temennim sektörde de profesyonel olarak aynı olayın gerçekleşmesidir. Denizcilik konusunda şunu bilmek lazım. Türkiye’nin olmazsa olmaz iki sektöründen birisi. Bunlardan biri denizcilik bir diğeri de tarım” diye konuştu.

 

21. Denizkızı Kongresi’ne İMEAK DTO Başkanı Tamer Kıran video mesaj gönderdi. Mesajında Türk denizciliğinin gelişmesi ve dünya ile rekabet edebilmesi için hep birlikte canla, başla çalışılması gerektiğini belirten Kıran, “21. yüzyılda denizcilikle ilgili gelişmelere, eğitim, inovasyon ve teknolojik gelişmelerin yön vereceği düşünüldüğünde öğrencilere önemli görevler düşüyor. Teknolojik gelişmeleri yerinden takip ederek, okullarda alının teorik-pratik bilgi birikimi sürekli güncelleyerek, çağın getirdiği değişimlerin gerisinde kalmadan, hatta yenilikçi fikirlerle sadece teknolojiyi takip eden değil, yön veren anlayışla Türk denizciliğini daha iyi yerlere taşıyacağınıza inanıyoruz” dedi.

 

 

Kongre’de, Yıldız Teknik Üniversitesi Gemi İnşaatı ve Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hüseyin Yılmaz, Ordu Fatsa Deniz Bilimleri Dekanı Prof. Dr. Özkan Uğurlu, TMMOB Gemi Mühendisleri Odası 48. Dönem Yönetim Kurulu Üyesi Faruk Sarı, Türk Uzakyol Kaptanları Derneği Genel Sekreteri Özgür Doğan Güneş, Karadeniz Teknik Üniversitesi Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Mezunları Derneği Başkanı Kaptan Ahmet Avcı, Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Mezunları Derneği Başkanı Orçun Erbayraktar, 21. Dönem DÖDER Başkanı Onur Yıldız, 22. Dönem DÖDER Başkanı Ali Fatih Yazar birer konuşma yaptı.

 

Konuşmacılara konuşmalarının ardından plaket takdim edilen kongreye Türk Loydu Başkanı Cem Melikoğlu ve Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörü Tamer Yılmaz video mesaj gönderdi.

 

 

 

7DENİZ - ÖZEL