ABD F-35B ile ilk hava saldırısını Afganistan’da Taliban hedeflerine düzenledi. ABD Merkezi Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, USS Essex uçak gemisinden havalanan F-35B’nin saldırıda başarılı olduğunu açıkladı

 

Açıklama, ABD Merkezi Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’ndan 

ABD Deniz Piyade Kolordusu’na bağlı F-35B savaş uçağının ilk kez hava saldırısında kullanıldı. Edinilen bilgiye göre geçtiğimiz Perşembe günü Ortadoğu’ya gönderilen USS Essex uçak gemisinde konuşlu bulunan F-35B, Afganistan’da Taliban’a ait hedefleri vurdu. Bu saldırıyla kısa kalkış ve dikey iniş özelliğine sahip F-35B ilk kez savaşa katılmış oldu. ABD Merkezi Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Görev çerçevesinde F-35B, alan temizleme operasyonlarına destek amacıyla bir hava saldırısı gerçekleştirmiş olup, saldırı sahadaki komutan tarafından başarılı olarak teyit edilmiştir” denildi.

2018’in başında ABD Deniz Piyade Kolordusu tarafından kullanılacak savaş uçağının, USS Essex ve USS Wasp uçak gemilerinde konuşlandırılacağı öğrenilmişti. USS Essex ile Ortadoğu’da gerçekleştirilen operasyonlara katılacak F-35B, USS Wasp ile Kuzey Kore sahiline yola çıkmıştı. Başta Amerika olmak üzere tüm dünyayı ‘nükleer bomba’ ile tehdit eden Kim Jong-un’a gözdağı vermek için havalanacağı açıklanmıştı.

USS Essex Hint Okyanusu’nda, USS Wasp ise Doğu Çin Denizi ile Japonya Denizi arasında devriye faaliyetinde bulunuyor. USS Wasp uçak gemisinde bulunan F35B’ler son olarak ABD’nin Pasifik Okyanusu’nda düzenlediği en büyük tatbikatlardan biri olan Exercise Valiant Shield 18’e katıldı. F-35B’nin savaş yeteneklerinin tatbikatta test edildiği ve sonuçlardan memnun kalındığı ifade ediliyor.

 

F-35A’yı savaşta kullanan ilk ülke İsrail oldu


Geleneksel versiyon olarak tanımlanan F-35A’yı savaşta kullanan ilk ülke İsrail oldu. Geçtiğimiz Mayıs ayında İsrail Hava Kuvvetleri Komutanı Amikam Norkin, aralarında ABD ve Türkiye’nin de olduğu dokuz ülke tarafından geliştirilen F-35 savaş uçaklarını muharebede kullanan ilk ülkenin kendileri olduğunu açıkladı. Norkin, İsrail’de buluşan 20 ülkenin hava kuvvetleri komutanlarına “F-35’leri Orta Doğu’nun her yerinde uçuruyoruz ve iki cephede şimdiden kullandık” diyerek Beyrut üzerinde uçan bir F-35 fotoğrafını paylaştı. İsrail, Suriye’de İran kamplarına ve Lübnan’daki Hizbullah hedeflerine F-35’lerle saldırdığını açıkladı.

ABD Başkanı Trump’ın teslimatı geciktirme adımlarına rağmen, Türkiye ilk F-35’leri 21 Haziran’da teslim aldı. ABD’deki Luke Hava Üssü’nde Türk pilotlar ve bakım ekibinin eğitimleri sürüyor. Dünyanın en pahalı askeri uçak projesi olan F-35’e Türkiye 2002’de ortak oldu. Ortak 9 ülkeden biri olan Türkiye F-35’in tasarım ve parça imalatında da yer alıyor. İlk resmi uçak siparişi ise 2012’de verildi. Türk Hava Kuvvetleri için 30’u kesinleşmiş planlı 100 F-35A siparişi verildi. Türk şirketlerinin tasarım ve imalattan aldığı pay 12 milyar dolara ulaşacak.

Tek pilot ve tek motorlu, 5. nesil F-35 taarruz uçağı, hava-yer taarruz, keşif, taktik ve savunma gibi çok maksatlı görevleri düşük görünürlük özelliğiyle yapabilen avcı savaş uçağı olarak dikkati çekiyor. Üç versiyonu olan F-35’lerin A versiyonu geleneksel kalkış ve iniş yapıyor. ABD’de Harrier uçaklarının yerini alacak F-35B versiyonu uçak gemileri için geliştirildi. Çok kısa mesafede havalanan F-35B helikopter gibi dikey iniş yapabiliyor. Uçak gemileri için tasarlanan F-35C modeli ise olduğu yerden kalkıp inebiliyor.

MİDLAS, ilk füze atışını TCG İstanbul’dan yaptı MİDLAS, ilk füze atışını TCG İstanbul’dan yaptı