Dünyadan

ABD: Çin gemi inşasında haksız hakimiyet kurdu

ABD'de süren bir ticaret soruşturmasında, ABD yönetimi Çin'in küresel denizcilik, lojistik ve gemi inşa sektörlerine hakim olmak için adil olmayan politikalar ve uygulamalar kullandığı sonucuna varıldı.

Abone Ol

Aylardır süren ticaret soruşturmasına göre, ABD Başkanı Joe Biden'ın yönetimi, Çin'in küresel denizcilik, lojistik ve gemi inşa sektörlerine hakim olmak için adil olmayan politikalar ve uygulamalar kullandığı sonucuna vardı.

ABD Ticaret Temsilcisi (USTR) Katherine Tai, Birleşik Çelik İşçileri ve diğer dört ABD sendikasının talebi üzerine, ABD'nin “haksız” veya “makul olmayan” eylemlerde bulunan veya ABD ticaretine yük getiren yabancı ülkeleri cezalandırmasına olanak tanıyan 1974 tarihli Ticaret Yasası'nın 301. bölümü uyarınca Nisan 2024'te soruşturmayı başlattı.

Reuters'ın kaynaklarına dayandırdığı habere göre, Çin'in gemi inşa ve denizcilik sektörüne avantaj sağlamak için mali destek, yabancı firmalara yönelik engeller, zorla teknoloji transferi ve fikri mülkiyet hırsızlığı ve tedarik politikaları kullanarak gemi inşa ve denizcilik sektörünü hakimiyet altına almayı hedeflediği sonucuna varıldı.

Raporda Pekin'in ayrıca “Çin'in denizcilik, gemi inşa ve lojistik sektörlerindeki işgücü maliyetlerini ciddi ve yapay bir şekilde baskıladığını” ifade edildi.

Soruşturma, Çin'in 150 milyar dolarlık küresel gemi inşa sektöründeki payının, büyük ölçüde devlet sübvansiyonlarının yardımıyla 2000 yılında %5 civarındayken 2023'te %50'nin üzerine çıktığını, bir zamanlar baskın olan ABD'li gemi yapımcılarının payının ise %1'in altına düştüğünü gösteren verilere atıfta bulunuyor. Diğer en büyük gemi yapımcıları ise Güney Kore ve Japonya.

Kaynaklar, USTR'nin bulgularını bu hafta içinde, Demokrat Biden'ın 20 Ocak'ta görevinden ayrılmasından günler önce açıklayacağını söyledi.

Rapor, ABD ve diğer Batılı güçlerin Çin'in agresif sanayi politikalarına ve çelik gibi emtiaların aşırı üretimine yönelik sert eleştirilerinin hemen ardından ortaya çıktı ve ABD'nin gemi inşasını düzeltme ihtiyacı konusunda nadir görülen iki partili anlaşmayı yansıtıyor. Buna karşın Çin herhangi bir yanlış yaptığıi ddiasını reddediyor.

Tai'nin ofisi geçtiğimiz ay, Çin'den gelen ve otomobillerden çamaşır makinelerine ve telekomünikasyon cihazlarına kadar gündelik eşyalara güç veren çiplere daha fazla ABD tarifesi getirebilecek eski Çin yapımı “eski” yarı iletkenlere yönelik bir son dakika ticaret soruşturmasını duyurdu.

Uzmanlar, bir zamanlar canlı olan ABD gemi inşa ve denizcilik endüstrisinin yeniden inşasının on yıllar alacağı ve on milyarlarca dolara mal olacağı konusunda hemfikir. Tek başına gümrük tarifelerinin yeterli olmayacağını belirtiyorlar.

Rapor, “Çin'in hakimiyet için denizcilik, lojistik ve gemi inşa sektörlerini hedef alması, bu sektörlerdeki ABD endüstrilerinin yeniden canlandırılmasının önündeki en büyük engeldir” sonucuna varıyor.

Çin mallarına uygulanan gümrük vergilerini %60'a çıkaracağını söyleyen Trump, geçen hafta radyo sunucusu Hugh Hewitt'e ABD'nin “ büyük zarar gördüğünü ” ve rotasını değiştirmesi gerektiğini söyleyerek ticari ve askeri gemi inşasına hakim olma hamlelerini eleştirdi.

Hewitt ayrıca ABD ordusunun ihtiyaç duyduğu donanma gemilerinin inşası için ABD'nin müttefiklerine başvurmak zorunda kalabileceğini de öne sürdü.

Trump'ın yeni ulusal güvenlik danışmanı Mike Waltz da konuyla yakından ilgilenmiş ve Kongre'den istifa etmeden önce Demokrat Senatör Mark Kelly ile birlikte ABD gemi inşa sanayisini yeniden canlandırmak için iki partili bir yasa tasarısı hazırlamıştı. Waltz, “Özellikle Çin'e çok fazla bağımlıyız. Yedek kapasitemiz yok. Çok az gemi inşa kapasitemiz var ve bir süper güç için bu tamamen kabul edilemez” dedi.

ABD'de 1980'lerin başında 300'ün üzerinde olan kamu ve özel tersane sayısı bugün sadece 20'ye düşmüş durumda. Uzmanlar sivil ve askeri gemiler için talebin güçlü olduğunu ve artığını söylüyor.

Kaynak: Reuters