Enerji

50. yıla yeni hedeflerle “Merhaba”

Bu yıl sektörde 50. yılını kutlayan Ditaş Deniz İşletmeciliği ve Tankerciliği A.Ş’nin Genel Müdür koltuğunda oturan Hakan Karaca’ya Ditaş’ın bu yarım yüzyıllık süreçte geçtiği yolları ve gelecek ile ilgili planlarını sorduk.

Abone Ol

Ditaş Deniz İşletmeciliği ve Tankerciliği, bu yıl 50. yılını kutluyor. Bu yarım asırlık sürede Ditaş nasıl bir büyüme serüveni yaşadı?

Ditaş, 50 yıl önce ülke ihtiyacı olan ham petrol ve petrol ürünlerini taşımak üzere, önemli bir amaçla kurulmuş bir şirket. 2006 yılında özelleşerek Koç Holding bünyesine geçilmesiyle birlikte bu vizyonla, 2 gemiden oluşan filomuzu 16 gemiye kadar büyüttük. Geniş tanker filomuz ve deniz araçlarımızla Tüpraş Bağlı ortaklığı olarak, Koç Holding bünyesinde deniz işletmeciliği ve tankerciliği hizmeti sunuyoruz. 662 bin DWT kapasiteli 16 petrol ve ürün tankerimi ile Türk bayrağımızı, tüm denizlerimizde dalgalandırmaya devam ediyoruz. Tanker işletmeciliğinin yanında Türkiye’nin en büyük sanayi şirketi olan ana şirketimiz Tüpraş’a, ham petrol ve petrol ürünü yüklerinin taşınması için ulusal ve uluslararası piyasalarda uygun gemi bularak, brokerlik hizmeti sunuyoruz. İlaveten, sahibi olduğumuz römorkör (13) ve diğer deniz araçlarımız (10) ile Tüpraş Aliağa ve İzmit Rafinerisi’nin ihtiyacı olan römorkörcülük hizmetini yürütüyoruz. Ayrıca Tüpraş Aliağa ve İzmit Rafinerileri’nde Loading Master hizmeti ve Tüpraş Aliağa Rafinerisi’nde 7/24 Kılavuzluk hizmeti sunuyoruz.

Bu sene 50.yılımızı yeni büyüme hedeflerimizle kutluyoruz. Ditaş’ın adının global pazarda da daha güçlü duyulması konusunda önemli çalışmalarımız bulunuyor. 

Peki, yarım asırlık tecrübe sonraki 50 yıl için sizlere neler kattı?

Ditaş olarak bu süre boyunca, denizcilik dünyasında önemli bir rol oynadık. Petrol taşımacılığından, liman/terminal işletmeciliğine, denizcilik hizmetlerine kadar, birçok alanda önemli katkılarda bulunuyoruz. Bu başarı, sadece işletme stratejileri, teknoloji ve yatırım ile sınırlı değil, aynı zamanda şirketin bir parçası olan çalışma arkadaşlarımızın azmi ve kararlılığı sayesinde mümkün oldu. İşte bu nedenle, bu başarıyı kutlarken sadece şirketimizin hissedarlarını değil, aynı zamanda tüm çalışma arkadaşlarımızı ve emek verenleri de tebrik ediyorum.

Yarım yüzyıllık bir deneyim ve başarı, geleceği inşa etmek için de bir fırsattır. Denizcilik sektörü, sürekli değişen bir sektör ve rekabet her zamankinden daha yoğun. İnovasyon, sürdürülebilirlik ve global pazarda daha da büyümek için yeni fırsatları değerlendiriyoruz.

Önümüzdeki süreçte iş hacmimizi artırmak, filomuzu çeşitlendirerek yeni iş modelleri oluşturmak, yurt dışı ofisler açarak yeni pazarlara açılmak ve yetkinliklerimizi güçlendirerek denizcilik ile ilgili tüm çözümlerde dünyanın önde gelen denizcilik şirketlerinden biri olmayı hedefliyoruz. 

Ditaş, Intertanko’da 12 Türk üye firmadan biri. Bunun yanında şahsen de aynı birliğin konsey üyelerinden birisiniz. Bu oluşumun faaliyetlerinden ve Türk tankercileri için öneminden bahseder misiniz?

Ditaş‘ın 2023 yılında Intertanko üyesi olarak seçilmesi bizim için gurur verici bir durum. Temsilen de konsey üyesi olarak görev alıyorum. Bunun yanısıra Vetting Komitesi’nde Gözlemci Üye, Ticari Komite‘de ise Asil Üye olarak yönetici arkadaşlarımız görev alıyor.

Uluslararası Bağımsız Tanker Armatörleri Birliği olan Intertanko uzun yıllardır, tanker piyasasında çok önemli bir yere ve söze sahip ve giderek de güçleniyor. Biz de tüm değer önerilerimize ve deneyimlerimize istinaden katkılarımızı sunmak için çalışmaya devam ediyoruz.

Ditaş özellikle kadın istihdamı konusunda çalışmalar yürüten firmalarımızdan bir tanesi. Bu amaçla hayata geçirdiğiniz Kadın Denizci Gelişim Programı bünyesinde neler yaptınız?

Kadınların gemilerde etkin olarak iş yaşamına katılmasını amaçlayan “Stajyerlikten Zabitanlığa” mottosuyla başlattığımız “Kadın Denizci Gelişim Programı” ile sektörde bir dönüşüm sağlamayı ve kadın denizci sayısının artırılmasına katkıda bulunmayı hedefliyoruz.

Programımız, staj, istihdam ve burs olmak üzere üç aşamadan oluşuyor. Bu amaca yönelik olarak, kadınlara sunulan staj ve istihdam fırsatlarının yanı sıra, toplumsal alanda öncü bir konuma sahip olan Vehbi Koç Vakfı ile iş birliği yaparak Kadın Denizci Başarı Bursu programını başlattık. 2022 yılında başlatılan programımızın ikinci yılındayız. Bu yıl toplam 20 kadın öğrencimize burs imkânı sağlıyoruz, 2024 Ekim ayı itibariyle bu sayıyı 30’a çıkarmayı ve bu sayının her geçen yıl artarak devam etmesini hedefliyoruz. Ditaş bursundan faydalanan öğrencilerimiz, eğitimleri sırasında Ditaş gemilerinde staj yapma ve mezun olduktan sonra istihdam fırsatlarından öncelikli olarak yararlanma imkânına sahip oluyorlar.

Bursun yanı sıra, gemilerimizde kadın zabitan ve stajyerlerimize istihdam önceliği imkanı sağlıyoruz. Şu an genel müdürlük ofisimizde 40, gemilerimizde görev yapan 11 kadın çalışma arkadaşımız bulunuyor. Gemilerimizdeki kadın çalışanlarımızın uzun seyir sırasında konforlu ve mutlu görev yapması için İnsan Kaynakları ekiplerimiz özel projeler yürütüyor.  

Hemen akabinde DÖDER’deki çalışmalarınızdan ve genç denizcilere sunduğunuz katkılardan da bahsetmek isteriz…

DÖDER Türkiye’nin en büyük denizci öğrenciler topluluğu, yaptıkları çalışmalar oldukça başarılı ve her geçen yıl daha da profesyonel yürütüyorlar. 1999 yılında ilk fikri ortaya koyduktan sonra ve projelendirerek çalışmaya başladık ve arkadaşlarımla bu öğrenci birliğini kurduk. İlk ismi Türkiye Ulusal Denizci Öğrenciler Birliği olan kurumumuz, 25 yılda büyüdü ve ülkenin en önemli öğrenci organizasyonu haline geldi. Yani henüz üniversite yıllarında geliştirmek ilk hedefimiz oldu. 

Her yıl düzenlenen Ulusal Denizkızı Kongresi’nde Türkiye’nin önde gelen denizcilik şirketlerini, alanında uzman isimleri, öğrencilerle buluşturuyorlar. Biz de Ditaş olarak her sene Denizkızı Kongresi’ne Sponsor olmaktan mutluluk duyuyoruz. Sadece DÖDER değil, İstanbul Üniversitesi, İTÜ, YTÜ başta olmak üzere birçok üniversitenin denizcilik fakültesi ile iş birliği halindeyiz. Kariyer günlerine, mezuniyet törenlerine katılıyoruz, etkinliklerine sponsor oluyoruz, konuşmalar yapıp yol gösterici olmaya çalışıyoruz, sektörün geleceği olacak genç denizcileri desteklemeyi çok önemsiyoruz.

Bununla birlikte hem bir dönemdir İMEAK DTO Meclisi’ nde Ditaş Denizcilik adına Meclis Üyeliğini sürdürüyor, hem de üç dönemdir İstanbul Üniversitesi Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Mezunları Derneği (DUİM-MED) Başkanlığı yapıyorum.

Kaynak: 7DENİZ DERGİSİ