İçinde petrol ve zehirli atık bulunan iki tanker, Yemen'deki Husilerin Kızıldeniz'den geçen gemilere füze fırlattığı ve ABD'nin Husileri hedef alan füzelerinin indiği Ras Issa Limanı yakınlarında bulunuyor.
Birleşmiş Milletler, geçen yıl 121 milyon dolara mal olan bir operasyonla çürümekte olan FSO Safer adlı tankerden bir milyon varil petrolü MT Yemen adlı yeni bir tankere aktarma çabalarına öncülük etti.
BM, halen zehirli atık su ve yağlı kalıntılar içeren FSO Safer'i başka bir yerde bertaraf etmek üzere taşımayı ve MT Yemen'deki petrolü satmayı umuyordu.
Adının açıklanmaması kaydıyla konuşan bir Husi kaynak, Husiler ve Yemen'in uluslararası alanda tanınan hükümetindeki hasımlarının petrolün parasını kimin alacağı konusunda anlaşamamaları nedeniyle iki geminin de ağustos ayından bu yana hareket etmediğini söyledi. Kaynak ayrıca geminin çekilmesi konusunda da bir anlaşma olmadığını söyledi.
BM Kalkınma Programı, geminin teslimi konusunda "Yemen'deki tüm ilgili taraflarla" görüşme halinde olduğunu bildirdi.
Bir Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) sözcüsü Husileri kastederek "(UNDP) Yemen'deki fiili yetkililerden gemiye kasten zarar verme tehdidinde bulunulduğuna dair herhangi bir işaret almamıştır" dedi. Uluslararası tanınırlığa sahip Yemen hükümetinden adının açıklanmasını istemeyen bir kaynak ise Husilerin gemilerden birini serbest bırakmayı reddettiğini ve bunu pazarlık güçlerini arttırmak için kullandıklarını düşündüklerini söyledi.
1970'lerde inşa edilmiş eski bir süper tanker olan FSO Safer, 2014 yılında Yemen'de iç savaşın patlak vermesinden önce petrol için yüzer bir depolama ve boşaltma tesisine dönüştürülmüştü. Geminin çürüyen gövdesi kargosunu Kızıldeniz'e dökme tehlikesi yaratıyordu. Geçen yıl Birleşmiş Milletler, Hollanda merkezli SMIT Salvage ile anlaşarak gemideki petrolü çıkardı. Belçika'nın Euronav şirketi MT Yemen gemisini sağladı.
Bir denizcilik kaynağı, tankerdeki petrolü temizlemek için kullanılan zehirli çamur ve yıkama suyunun hala çıkarılmadığını söyledi.
Konunun hassasiyeti nedeniyle isminin açıklanmasını istemeyen kaynak, FSO Safer'de halen yaklaşık 70,000 metrik ton kalıntı bulunduğunu da sözlerine ekledi. SMIT kurtarma şirketinin ana şirketi olan Boskalis'in bir sözcüsü, petrolün çıkarılması için sözleşme yapıldığını ancak Safer gemisinin çıkarılmadığını ifade etti.
Belçikalı Euronav, BM ile yaptığı sözleşme uyarınca ağustos ayından bu yana MT Yemen'de bir mürettebat bulunduruyor.
Kaynak: Reuters