Pazartesi günü şiddetli bir fırtınanın vurduğu 56 metre uzunluğundaki (184 ft) Bayesian adlı yelkenlinin birkaç dakika içinde batmasının ardından bir kişi öldü ve aralarında İngiliz teknoloji girişimcisi Mike Lynch'in de bulunduğu altı kişi hâlâ kayıp.

İklimbilimciler küresel ısınmanın, aralarında süperyatlarla denize açılan zengin bir azınlığın da bulunduğu milyonlarca turistin yaz aylarında oyun alanı olarak kullandığı denizde bu tür şiddetli ve beklenmedik fırtınaları daha sık hale getirdiğini söylüyor.

İtalya Meteoroloji Derneği Başkanı Luca Mercalli, gemi kazasından önceki günlerde Sicilya çevresindeki deniz yüzeyi sıcaklığının yaklaşık 30 santigrat derece (86 Fahrenheit), yani normalden neredeyse üç derece daha fazla olduğunu söyledi.

Mercalli Reuters'e verdiği demeçte, “Bu durum, bu fırtınalara katkıda bulunan muazzam bir enerji kaynağı yaratıyor” dedi.

Antik Romalıların Akdeniz'e verdiği isimle “Mare Nostrum ”daki (Bizim Deniz) değişiklikler, İtalya'nın başkenti yakınlarındaki sahilde Akua yelken okulunu işleten Massimo Aramu gibi deneyimli kaptanlar tarafından da fark ediliyor.

Şu anda Yunanistan çevresinde yelken açan Aramu, İtalya'nın Tiren kıyılarında Sicilya ya da İspanyol Balear adaları çevresinde seyretmekten hoşlanmadığını çünkü “genellikle çok az uyarı ile kritik durumlar” yaşandığını söyledi.

Geçtiğimiz hafta, Bayesian'ı batıran fırtınaya benzer bir fırtına İbiza ve Mallorca adalarını da içeren Balear takımadalarını vurdu ve birkaç yatı karaya vurdu.

Ege'de bin 500 yıllık gemi batığı bulundu Ege'de bin 500 yıllık gemi batığı bulundu

Atlantik'i geçen ve yelkencilik üzerine birçok kitap yazan eski bir kaptan olan Giuliano Gallo, Akdeniz'in birçok teknenin yılın belirli zamanlarında uzak durduğu bölgelere sahip olan Karayipler'e daha çok benzediğini söyleyerek, “Ancak Akdeniz'de her şey daha az tahmin edilebilir” dedi.

Akdeniz'de hava koşullarının daha düzensiz hale geldiğinin bir başka işareti de bir yıl önce Libya'da medicane adı verilen ve sıcak denizlerle beslenen Akdeniz fırtınasının tetiklediği sel felaketlerinde binlerce insanın ölmesiyle görülmüştü.

Bayesian'ın yanına demirleyen ancak zarar görmekten kurtulan bir teknenin kaptanı olan Karsten Borner, pazartesi günkü fırtınanın “çok şiddetli, çok yoğun, çok fazla su ve sanırım kasırga gibi dönen bir sistem” olduğunu söyledi.

Ayrıca yaz aylarında daha sık yaşanan yoğun sıcakların bu tür fırtınalara neden olmasında rol oynadığını belirtti.

Borner, “Su, Akdeniz için çok sıcak ve bu da bir hafta önce Balear Adaları'nda yaşadığımız gibi, iki yıl önce Korsika'da yaşadığımız gibi, kesinlikle şiddetli fırtınalara neden oluyor” dedi.