Güncel

Yeşil denizcilik koridorları 'fizibilite duvarı' ile karşı karşıya

Sıfıra Ulaşma Koalisyonu ve Küresel Denizcilik Forumu'nun 36 sayfalık yeni raporuna göre, yeşil koridorlar dünyanın okyanus ve denizlerini giderek daha fazla sarıyor, ancak bir “fizibilite duvarı” ile karşı karşıyalar.

Abone Ol

Sıfıra Ulaşma Koalisyonu ve Küresel Denizcilik Forumu tarafından yayınlanan en son “Yeşil Denizcilik Koridorları 2024 Yıllık İlerleme Raporu ”na göre, denizcilik sektörünün yeşil koridorlar aracılığıyla sıfır emisyonlu deniz taşımacılığına yönelik iddialı çabası ivme kazanıyor ancak kritik zorluklarla karşı karşıya.

Sıfır emisyonlu gemiciliğin kamu ve özel sektör tarafından desteklendiği belirli ticaret rotaları olarak tanımlanan yeşil gemicilik koridorları, 2023 yılında toplam 62'ye ulaşarak küresel çapta girişimlerde %40'lık kayda değer bir artış gösterdi. Bu genişleme, denizcilik sektörünün çevresel etkisinde devrim yaratma potansiyellerinin giderek daha fazla kabul gördüğünü gösteriyor.

Bu ilerlemeye rağmen rapor, hükümetlerin sürdürülebilir enerji kaynaklarına geçişle ilgili yüksek maliyetleri ele almaması halinde ilerlemeyi durdurabilecek yaklaşan bir “fizibilite duvarı” konusunda uyarıyor. Yakıt maliyetleri arasında köprü kuracak ulusal politikaların eksikliği, bu önemli yeşil koridorların gelişimini engellemekle tehdit eden başlıca engel olarak ortaya çıktı.

Küresel Denizcilik Forumu Karbonsuzlaştırma Direktörü Jesse Fahnestock durumun aciliyetini şu sözlerle vurguladı: “Yeşil denizcilik koridorları sıfır emisyonlu denizciliğin hızlandırılmasında önemli bir rol oynamaktadır. Bu yıl bir avuç gelişmiş koridor hız kazandı, ancak ilerlemenin devam etmesi kaçınılmaz değil. Eğer endüstri ve ulusal hükümetler yeni yakıtlarla ilgili maliyet ve riskleri paylaşmak için ortak bir çaba gösterirlerse, bu öncü koridorlar birlikte 2030'dan önce sıfır emisyonlu gemicilik için bir atılım yaratabilirler.”

Rapor, sektörün 2030 yılına kadar sıfır emisyonlu yakıtların tüm yakıtların %5'ini oluşturması hedefine ulaşmada yeşil koridorların kritik rolünün altını çiziyor. Bu hedef, sürdürülebilir denizcilik teknolojileri ve altyapısında katlanarak büyümeyi sağlamak için çok önemli bir eşik olarak kabul ediliyor. Bu hedefe ulaşılamaması, tüm denizcilik sektörünün 2050 net sıfır hedefini tehlikeye atabilir ve tüm sektörlerde küresel ticaret ve emisyon azaltımı için geniş kapsamlı sonuçlar doğurabilir.

Yeşil koridorların geliştirilmesi, hükümetlerin hidrojen ekonomilerini geliştirmeleri için eşsiz bir fırsat sunuyor. Rapor, sadece 6 öncü girişimin 2030 yılına kadar yılda iki milyon tondan fazla hidrojen bazlı yakıta ihtiyaç duyabileceğini ortaya koyuyor. Bu önemli talep, hem ulusal hidrojen üretimini hem de denizcilik sektörünün karbonsuzlaştırma çabalarını hızlandırabilir.

Rapor, zorlukların üstesinden gelmek ve yeşil koridorların başarısının devamını sağlamak için birkaç temel tavsiyenin ana hatlarını çiziyor.
Bunlar arasında operasyonel maliyet açığını kapatmak için devlet desteği, yakıt tedariki için yenilikçi ticari anlaşmalar, esnek yönetişim yaklaşımları, Küresel Güney için politika ve finans çözümlerinin araştırılması ve Clydebank Deklarasyonu hedeflerini karşılamak için mevcut girişimlere odaklanmış destek yer alıyor.

Denizcilik sektörü bir kavşak noktasında dururken, yeşil koridorların başarısı denizcilikte karbonsuzlaştırma çabalarının kaderini belirleyebilir.

Doğru destek ve politikalar uygulandığında, bu girişimler küresel denizcilik için sürdürülebilir bir geleceğe doğru bir rota çizme potansiyeline sahip olarak, çevresel yönetim ve ekonomik ilerlemenin gerçekten de el ele gidebileceğini gösteriyor.

Kaynak: gcaptain.com