Rusya'nın devlet bütçesine petrol gelirleri, ham petrol fiyatlarının yükselmesi ve ülkenin uluslararası yaptırımlara uyum sağlaması nedeniyle mayıs ayında bir yıl öncesine göre neredeyse %50 arttı.
Bloomberg'in Maliye Bakanlığı verilerine dayanarak yaptığı hesaplamalara göre, petrolle ilgili vergiler geçen ay 632,5 milyar rubleye (7,1 milyar dolar) yükseldi. Bakanlık, toplam petrol ve gaz gelirlerinin %39 artışla 793,7 milyar rubleye yükseldiğini açıkladı.
Gelir artışı, Rusya'nın en önemli ihraç karışımı olan Ural ham petrolünün fiyatlarındaki yükselişin ardından geldi. Bakanlık mayıs ayı vergilerini, bir yıl önce 58,63 dolar olan varil başına 74,98 dolarlık Urals fiyatına göre hesapladı. Karışımın küresel Brent gösterge fiyatına olan iskontosu, Yedi Ülke Grubu'nun uyguladığı fiyat sınırlamasına rağmen daraldı.
G-7 önlemi, Rusya'yı küresel pazarda tutmaya devam ederken, batılı gemicilik ve sigorta hizmetlerine erişimi sınırlandırarak Kremlin'in Ukrayna'ya karşı savaşının finansmanında kilit rol oynayan petrodolar girişini azaltmayı amaçlıyor. Moskova, Avrupa Birliği'nin Rus petrol ithalatını yasaklaması da dahil olmak üzere kısıtlamalara, devasa bir gölge tanker filosu kullanarak ve petrolünü Asyalı müşterilere satarak uyum sağladı.
Bloomberg'in hesaplamalarına göre, petrol ve doğalgaz bütçe gelirleri Mayıs ayında aylık bazda %35'ten fazla azaldı. Bu düşüş, Rusya'nın en önemli petrol vergilerinden biri olan kâra dayalı verginin mart, nisan, temmuz ve ekim aylarında olmak üzere yılda dört kez ödenmesinden kaynaklanıyor.
Düşük beklentiler
Petrol ve doğalgaz gelirlerinin her yıl artmasına rağmen Moskova, 2024 yılı için sektörden elde edilecek toplam gelirin azaltılmasını önerdi. Ülke maliyesine ilişkin bir değişiklik taslağına göre, daha önce 11,5 trilyon ruble olarak tahmin edilen bütçenin bu yıl sektörden 10,99 trilyon ruble gelir elde etmesi bekleniyor.
Parlamentonun internet sitesinde yayınlanan değişiklik taslağına göre, hükümet 2022 yılında görülen fiyat artışlarının çoktan sona erdiğini kabul ederek bu yıl için Rus ham petrolü ve doğal gazı için daha düşük ihracat fiyatları öngörüyor.
Daha önce 71.30 dolar olarak öngörülen Rus ham petrolünün varil fiyatının bu yıl 65 dolar civarında olması bekleniyor. Gazın ortalama ihraç fiyatı, bütçe tahminlerinin mevcut versiyonuna göre yaklaşık %6 düşüşle bin metreküp başına 252.80 dolar olarak belirlendi.
Geleneksel olarak Ural gazının fiyatından daha yüksek olan küresel petrol fiyatları, yavaş talep artışı nedeniyle son dört ayın en düşük seviyesine yaklaşmış durumda. Orta Doğu'daki savaş nedeniyle ortaya çıkan risk primi de sönmüş durumda.
Pazar günü Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü ve Rusya'nın da aralarında bulunduğu ortaklarının ekim ayından itibaren kademeli olarak bir miktar üretimi yeniden başlatma kararı alması, piyasada arz fazlalığına ilişkin endişeleri artırıyor.