Son Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK)ʹnda alınan ve Başbakan Binali Yıldırımʹın açıkladığı kararların hayata geçirilmesini sağlayacak kanuni düzenleme Türkiye Büyük Millet Meclisiʹse sunuldu. 30 maddeden oluşan ˮEmekli Sandığı Kanun ve Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısıˮ; yatırımın, üretimin, istihdamın önünün açacak bir dizi değişiklik içeriyor.
30 YIL ÜZERİ HİZMETE FARK İKRAMİYESİ
Düzenlemeyle devlet memurluğunda 30 yıldan fazla hizmet veren emeklilere fark ikramiyesi getiriliyor. 30 yılı aşan her tam hizmet yılı için görevlerinden ayrıldıkları tarihteki emekli keseneğine esas aylık üzerinden ikramiye tahakkuk ettirilecek. Düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bir yıl içerisinde başvuranlara 3 ay içerisinde 7 bin 500 liraya kadar olan kısmı ödenecek. Eğer bundan fazla ise alacağı kalan kısmı ise kanuni faizi ile birlikte bir yıl sonra başvurduğu tarihte alacak.
FABRİKA YATIRIMINDA KDV İADESİ
İlk kez geçtiğimiz günlerde Yeni Şafakʹın ʹFabrika yatırımının KDVʹsi iade edilecekʹ haberinde de yer alan imalat sanayiinde yatırım teşvik belgesi kapsamındaki inşaat işlerinde KDV indirimi hızlandırılıyor. Bu çerçevede asgari 50 milyon lira ve üzeri yatırımlardaki inşaat işlerinde 2017 yılında ortaya çıkan KDV, yılın altı aylık dönemlerinde iade edilememişse, izleyen yılın 6 aylık dönemlerinde iade edilecek. 50 milyon liraya kadar olan yatırımlarda ise 2017 yılında ortaya çıkan KDV aynı yıl içinde iadesi edilecek.
İMALATÇIYA İNDİRİMLİ KURUMLAR VERGİSİ
Yatırım teşvik belgeli imalat sanayiinde ve sadece 2017ʹde gerçekleştirecekleri yatırım harcamalarında uygulanan indirimli kurumlar vergisi oranlarının yüzdelik dilimi de artırılıyor. Yatırımcının maliyetini azaltacak düzenlemi için Bakanlar Kuruluʹna indirimli kurumlar vergisi oranlarını daha da artırma yetkisi veriliyor. 5520 sayılı düzenlemenin 32/A maddesindeki yatırım tutarı 50 milyon liranın altında olanlara yüzde 55 oranındaki indirimli kurumlar vergisi yüzde70ʹe, 50 milyon liranın üzerindeki yatırımda yüzde 65 olan indirimli kurumlar vergisi oranının da yüzde 80ʹe yükseltilmesi yetkisi getiriliyor. Yüzde 90 olarak uygulanacak yatırımlardaki indirimli kurumlar vergisi oranı ise Bakanlar Kurulu tarafından yüzde 100ʹe çıkarılabilecek.
TÜRK SİCİLİNE BAĞLANAN GEMİYE VERGİ İSTİSNASI
Denizcilik sektörünün gelişmesi için yabancı bayraklı gemi ve yatların Türk bayrağına geçmesi de teşvik ediliyor. Türk uluslararası gemi siciline kayıtlı gemi ve yatlardan elde edilen kazançlardan vergi, resim, harç alınmayacak. Bağlama kütüğüne kaydedilen gemi, deniz ve iç su araçlarında yıllık vize harcı kaldırılacak. Yurtdışında bulunan yat, kotra, tekne ve gezinti gemilerinin Türkiyeʹdeki gerçek veya tüzel kişilere bedelsiz intikalinde yurda ithaldeki vergi, resim ve harç istisnası getiriliyor.
ÇEKTE KARA LİSTEDEN ʹBEYAZʹA DÖNÜŞ ŞANSI
Düzenleme ile karşılıksız çek, protestolu senet, kredi kartı ve diğer kredi borçlarını zamanında ödeyemedikleri için Bankalar Birliği nezdindeki risk merkezine bildirilerek ʹkara listeye girenʹ kişilere yeni bir imkan getiriliyor. Bu durumdaki kişiler düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 6 ay içerisinde borcunun tamamını ödemesi veya yeniden yapılandırması halinde geçmiş ödeme performanslarına ilişkin olumsuz kayıtları silinerek yeni bir ʹbeyaz sayfaʹ açılmasına imkan getiriliyor.
30 maddeden oluşan kanun tasarısında neler var?
* Yatırım yapana KDV iadesi ve kurumlar vergisi indirimi
* Fabrika inşaatına aynı yıl KDV iadesi
* 30 yıl üzeri hizmetli emekli memura ikramiye
* Kurumlar vergisi daha da indirilebilecek
* Çekten ʹkaraʹ listede olana, ʹbeyaz sayfaʹ şansı
* Türk bayraklı gemilere vergi harcı istisnası
7DENİZ