Sektörden

WİSTA Türkiye, uluslararası konferansa ev sahipliği yapacak

WİSTA Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Suzan Atasoy, 19 Nisan’da İstanbul’da "Hepı̇mı̇z denı̇zcı̇lı̇ğe bağlıyız" temasıyla düzenlenecek konferansın detaylarını 7DENİZ’e anlattı.

Abone Ol

WİSTA Türkiye, 19 Nisan’da uluslararası bir konferansa ev sahipliği yapacak. Konferans kapsamında düzenlenecek panellere dünyanın alanında yetkin isimleri konuşmacı olarak katılacak. 

WİSTA Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Suzan Atasoy, konferansa ilişkin detayları 7DENİZ’e anlattı.

Atasoy, geçtiğimiz yıl Türkiye’den 12 kişilik bir heyetle Uruguay’daki WİSTA International Konferansı’na katıldıklarını belirterek, konferansın Türkiye’de yapılmasına ilişkin süreci, “Konferans sırasında WİSTA International’ın her sene ara dönemlerde belli bir ülkede yaptığı toplantı oluyordu. Biz de buna talip olduk, ‘gelin bizim ülkemizde yapın’ dedik” sözleriyle aktardı.


Suzan Atasoy

"Yetkin kadınları Türk denizcilik sektörüne tanıtalım istedik"

“Kıtalar arasında Türkiye’yi öne çıkartmaya çalışmak bizim için değerliydi” diyen Atasoy şunları söyledi:

“Denizcilik sektöründe çalışan kadınlar adına 55 ülkeden 4 bin 500 üyeli bir dernekte Türkiye’yi biraz parlatmak istedik. Talip olduk, onlar da kabul ettiler. Konferans 19 Nisan’da yapılacak. Yönetim kurulunun toplantısı da 18’inde. Hem onları ağırlayalım hem de bu kadar yetkin kadınları bir konferansla da Türk denizcilik sektörüne tanıtalım, networklerimizi kuvvetlendirelim istedik. Kendimiz açısından da fayda sağlamaya çalıştık. WİSTA’yı kendi aramızda toplantı yapıp kapatmak yerine sektöre açıp konferansla taçlandırmamız, önemli konuları konuşmamız gerektiğini düşündük.”

"İşin tam göbeğindeyiz"

Konferans kapsamında 4 ana başlıkta 4 oturum planlandığını ifade eden WİSTA Türkiye Başkanı, “Sektörün içinde var olmaya çalışan, ticaret yapmaya çalışan bir grubumuz var. Bununla birlikte avukatlarımız, sigortacılarımız, WİSTA üyeleri de sektörün değişik alanlarındalar. Hepimiz birbirimize aynı soruyu soracağımıza son konular hakkında son bilenleri çağırmak ve tartışmak, bilmiyorsak da öğrenmek bizim için kıymetliydi. Bunun hiç yapılmadığını gördük. Bizim için fırsattı. P&I’ından, hukukçusundan, deniz ticaretiyle uğraşanından bu regülasyonları hazırlayanlara kadar çok iyi, bilgin panelistlerimiz var. Benzer bir kısmına Uruguay’da da değinilmişti. Bizden çok uzak olduğu için derinlemesine inilmeden geçilmişti. Biz Türkiye olarak bu işin tam göbeğindeyiz” diye konuştu.

Birbirine zincirleme şekilde bağlı sorulara yanıt aranacak

2. panelin karbonla ilgili olduğunu belirten Atasoy, “Bunun ticarete etkisi nasıl olacak? Büyük kurumlar bile ‘bekleyip göreceğiz’ diyorlar. Biz AB ülkesi değiliz. Bizim ticaretimizi nasıl etkileyecek, bize nasıl yükümlülükler getirecek? Vergi ödemelerinden bahsediliyor. Bunların Türkiye’ye etkilere ne olacak, ticaretimiz nasıl kısıtlanacak, seyir sahalarımız nerelere kadar gerilemek zorunda kalacak?” sorularına yanıt aranacağını kaydetti. 

Konuların birbirine zincirleme şekilde bağlı olduğunun altını çizen Atasoy, “Karbon dediğinizde gemiler ortaya çıkıyor. Yeni yapım gemiler nasıl olacak, teknoloji nasıl kullanılacak? Biz teknoloji kısmını da şöyle düşündük: Limanda, gemide, inşada teknoloji… Bunları yapabilecek insanların da eğitim sorunu ortaya çıkıyor. Okullarımızda öğretilenler ile denize çıkanlar, gemi inşa veya limanda çalışan nasıl bir teknolojiyi takip edecek?" diye konuştu.

"İstanbul merkez haline geldi"

Atasoy sözlerini şöyle sürdürdü:
“Diğer konumuz da Rusya-Ukrayna savaşı, Arap ülkelerindeki savaşlar diyoruz. Coğrafi olarak burada olduğumuz için otomatik olarak Türkiye’deki avukatlar ve kulüp temsilcileriyle İstanbul bir nevi arabuluculuk merkezi haline geldi. Adı konulmasa bile burada çok yetkin kulüp temsilcileri, avukatlar var. Türkiye olarak ‘niye faydalanmayalım’ diyoruz.

Amacımız misafirlerimizin, panelistlerimizin, katılanların fikir alışverişi içinde olması. İstiyoruz ki herkesle paylaşalım, öğrenelim, soralım, networkümüzü güçlendirelim. Panelistlerimizin taze bilgilerinden biz de faydalanalım. Sorup soruşturacağımıza ayağımıza kadar gelen bu değerli kişileri bizzat dinleyerek öğrenmemiz gerek.”

19 Nisan'da gerçekleşecek konferansın programı şöyle:


 

7DENİZ