Birleşmiş Milletler'in ticaret ve kalkınma organı UNCTAD, yoksul ülkelerin deniz taşımacılığı ihtiyaçları için nasıl çok daha fazla para ödemek zorunda kaldıklarını açıkça ortaya koyan Deniz Taşımacılığı 2024 İncelemesi ile yeni yıllık deniz taşımacılığı raporunu yayınladı.

İklim değişikliği ve jeopolitik gerilimlerin yol açtığı aksaklıkların küresel ticaret ve tedarik zincirlerini önemli ölçüde risk altına soktuğu uyarısında bulunan 148 sayfalık rapor, bu durumun özellikle gelişmekte olan küçük ada devletleri (SIDS) ve en az gelişmiş ülkeler (LDCs) üzerinde ciddi etkiler yarattığını belirtiyor.

UNCTAD verilerine göre, gelişmekte olan ekonomilerdeki deniz ticaretinin dolar başına taşımacılık iş yoğunluğu (TWI), gelişmiş ekonomilerin iki katı.

Bir grup olarak gelişmekte olan ekonomilere yapılan ithalat için TWI 14.3, yani 1 dolar değerindeki malların taşınması 1 km'de 14.3 ton ya da 1.000 km'de 14.3 kg taşımaya eşdeğer bir çaba gerektiriyor. 1 dolarlık ithalat için gelişmiş ülkelerde 7.2 ton-km gerekiyor. İhracat açısından da benzer bir eğilim görülüyor.

"Kuzey Kore, Rusya'dan 1 milyon varilden fazla petrol ithal etmiş olabilir" "Kuzey Kore, Rusya'dan 1 milyon varilden fazla petrol ithal etmiş olabilir"

UNCTAD, 2024 yılında deniz ticaret hacminin %2, konteynerli ticaret hacminin ise %3,5 oranında artacağını öngörüyor. UNCTAD, 2025-2029 döneminde toplam deniz ticaretinin ortalama %2,4, konteyner ticaretinin ise %2,7 oranında büyüyeceğini tahmin ediyor. UNCTAD, bu büyümenin boksit, kömür, konteynerize mallar, tahıl, demir cevheri ve petrol gibi büyük hacimli mallara yönelik artan talepten kaynaklandığını açıkladı.

UNCTAD'a göre deniz ticareti hacmi 2022'deki daralmanın ardından 2023'te %2.4'lük bir artışla 12.3 milyar tona ulaştı.
Raporda, “Karmaşıklık, dalgalanma ve belirsizlik 2023‘te ve 2024’ün ilk yarısında denizcilik sektörünün faaliyet ortamının ayırt edici özellikleriydi” denildi.