Karadeniz Ereğli açıklarında mendireğe çarparak batan Türk bayraklı Kafkametler gemisinin 12 mürettebatından 5’inin cansız bedenine ulaşıldı. 7 mürettebatı arama çalışmaları ise sürüyor.
19 Kasım’dan beri Türkiye’nin gündemindeki gemi faciası akıllara Türk denizcilik tarihinde yer tutan diğer deniz kazalarını getirdi.
İşte Türkiye tarihinin akılda kalan en büyük deniz kazaları…
1890-Ertuğrul Fırkateyni
Ertuğrul Fırkatyeni, Sultan Abdülaziz döneminde yaptırıldı. 79 metre boyunda, 15,5 metre genişliğindeki fırkateyn 19 Ekim 1863’te denize indirildi. İkinci Abdülhamid tarafından Japonya'ya gönderilen Ertuğrul Fırkateyni dönüş yolunda Oşima Adası açıklarında kayalıklara çarparak battı. Kazada mürettebatın 526'sı hayatını kaybederken, 69 kişi Japon balıkçılar tarafından kurtarıldı.
1942-SS Kurtuluş Kuru Yük Gemisi
2. Dünya Savaşı’nda Nazi Almanyası işgali altında bulunan Yunanistan’a insani yardım gönderen kuru yük gemisi SS Kurtuluş, 21 Şubat 1942 sabahı Marmara Adası yakınlarında kayalıklara çarparak battı. Kazada can kaybı meydana gelmezken, batığın karşısındaki burun Kurtuluş Burnu olarak adlandırıldı.
1953-TCG Dumlupınar
TCG Dumlupınar, Türk Donanması’na 1950-1953 yılları arasında hizmet etti. Gemi 4 Nisan 1954’te gece su üstünde seyrederken Nara Burnu açıklarında Naboland adlı İsveç yük gemisiyle çarpıştı. Akdeniz’deki NATO Blue Sea tatbikatından dönen gemide 86 mürettebat bulunuyordu. TCG Dumlupınar’ın kurtarılması için 72 saat çalışıldı. Seyir nöbeti için denizaltının üstünde giden 5 askerin denize düşerek hayatta kaldığı facia, Akdeniz'deki en büyük denizaltı facialardan biri olarak kayıtlara geçti. 81 Türk denizcisinin şehit olduğu facianın ardından 4 Nisan tarihi "Deniz Şehitlerini Anma Günü" ilan edildi.
1957-MV İzmir
Türkiye Denizcilik İşletmeleri’ne (TDİ) ait MV İzmir lüks yolcu gemisi İzmir Körfezi'nde ABD bandıralı Howell Lukes şilebi ile çarpıştı. Kazada yolculardan 5 kişi yaşamını yitirirken MV İzmir gemisi bir yıl süren tamirat çalışmaları sonrasında 1958'den itibaren artık kıyı seferleri ile sınırlı kalacak şekilde yeniden faaliyete geçti.
1979-Independenta
Rumen bandralı Independenta gemisi Libya’da yüklenen 95 bin ton ham petrolü Romanya’nın Köstence Limanı'na ulaştırmak için yola çıktı. Gemi, 15 Kasım sabahı saat 5.30 sıralarında Haydarpaşa açıklarında, Karadeniz yönünden gelen Yunan bandralı Evriali isimli kuru yük gemisi ile çarpıştı. Büyük bir patlama meydana geldi ve gemi alev aldı. Kaza sonucu 43 kişi yaşamını yitirirken Independenta’daki yangın 27 gün boyunca söndürülemedi. Tankerdeki 30 bin ton ham petrol yandı. Geriye kalan 65 bin tonluk kısım da Marmara’nın mavi suyuna karıştı. Deniz dibinde yaşayan canlıların yüzde 96’sı yok oldu. İstanbul'da tutulan balıklar uzun süre yenilmedi. Bu kaza, Türkiye’de meydana gelen en büyük çevre felaketleri arasında yer aldı.
1991-Rabion 18
İstanbul Boğazı'nda koyun yüklü Lübnan bandıralı Rabion 18 gemisi ile Filipin bandıralı gemi çarpıştı. Kazada 22 bin koyun Boğaz sularına gömüldü.
1994- M/T Nassia- M/V Shipbroker
Ham petrol gemisi M/T Nassia, her ikisi de Kıbrıs'a kayıtlı olan dökme yük gemisi M/V Shipbroker ile çatıştı. Kazada 28 kişi hayatını kaybetti. 98 bin 600 ton ham petrol yükü bulunan Nassia tankerinde çıkan yangının söndürülmesi 4 gün sürdü. 15 bin ton petrol yanarak deniz ortamını ciddi şekilde etkiledi. Boğazda trafik birkaç gün süreyle durduruldu. Shipbroker gemisi ise tamamen yandı.
2008-Hayat-N Ro-Ro
İstanbul Lines deniz taşımacılığı şirketine ait Hayat-N Ro-Ro adlı gemi Bandırma Limanı’ndan İstanbul’a hareket ettikten kısa bir süre sonra battı. Kazada 1 kişi yaşamını yitirdi. 4 kişi kayboldu. Kayıp kişilerden ikisinin cesedine ise bir kaç gün sonra ulaşıldı.
2023-Kafkametler
Zonguldak’ın Karadeniz Ereğli ilçesinde 19 Kasım’da mendireğe çarptıktan sonra batan Türk bayraklı Kafkametler gemisinde bulunan 12 mürettebat’ın 5’inin cansız bedenine ulaşıldı. 7 mürettebatı arama çalışmaları ise sürüyor.
7DENİZ