Sektörden

Türkiye’de ilk kez 'Methanol' konuşuldu

Türk denizcilik sektörüne önemli hizmetlerde bulunan Esko Marine, fosil yakıtlara alternatif olabilecek ‘Methanol’un Türk denizcilik tarafından tartışılması ve araştırılması için “Metanol-Geleceğin Deniz Yakıtları” seminerini düzenledi.

Abone Ol

Türk denizcilik sektörüne önemli hizmetler sunan Esko Marine, fosil yakıtlara alternatif olabilecek ‘Methanol-Geleceğin Deniz Yakıtları” seminerini düzenledi. Marriott Ataşehir Otel’de düzenlenen seminere, İMEAK Deniz Ticaret Odası Meclis Başkanı Salih Zeki Çakır, Ekonomist Harun Şişmanyazıcı, Gemi Makineleri İşletme Mühendisleri Odası Başkanı Feramuz Aşkın ve sektörde çok sayıda kişi katıldı. Yoğun ilgi gösterilen “Methanol-Geleceğin Deniz Yakıtları” seminerine konuşmacı olarak Methanol Institute adına Mr Chris Chatterton, Sea Commerce Consulting adına Cpt Saleem Alavi, konferans yolu ile ABS Pire ofisinden Anthony Vourdachas ve Lloyd’s Register Southampton ofisinden Petro Zaarour katıldı. Seminerin açılış konuşmasını yapan Esko Marine Genel Müdürü Erhan Esinduy, Methanol’u Türkiye’de ilk kez tartışmaya açmaktan mutluluk duyduklarını belirterek katılımcılara gösterilen ilgiden dolayı teşekkür etti.

 

 

“Methanol-Geleceğin Deniz Yakıtlarıı” seminerinde ilk sunumu Methanol Institute adına katılan Chris Chatterton yaptı. IMO 2020 kurallarını, Methyl / Ethyl alkol deniz yakıtı olarak kullanımları ile ilgili geçici kuralları ve IMO’nun 2050 GHG emisyonları ile ilgili stratejilerini anlattı. Paris Anlaşması’nın yürürlüğüne girmesiyle birlikte karbon konusunda pek çok tartışmanın yaşandığına dikkat çeken Chatterton, “Yenilenebilir enerjiler çok rekabetçidir” dedi.

 

 

‘Metanol’un büyük bir potansiyeli var’

 

Methanol'un yenilenebilir enerji konusunda büyük bir potansiyeli olduğunun altını çizen Chatterton, “Bu sektöre odaklanmış durumdayız. Pek çok ülkede ve sektörde döngü Methanol ile sağlanıyor. Methanol ve Ethanol çok iyi bir şekilde dengeleniyor” diye konuştu.

 

Uluslararası enerji bankalarıyla görüşüldüğünü ve Methanol’un belli bir seviyede kullanılabileceğini dile getiren Chatterton, “Bu sadece bir başlangıç” ifadesini kullandı.

 

Methalon ile çalışmanın akaryakıttan daha kolay olduğunu sözlerine ekleyen Chatterton, “Methanol güvenlidir” diye konuştu.

 

 

Saleem Alavi: Methanol geleceğin yakıtıdır

 

Chatterton’ın ardından ikinci sunumu Sea Commerce Consulting adına katılan Cpt Saleem Alavi yaptı. Deniz yakıtlarında LNG ile Methanol’u karşılaştırmalı bir sunum yapan Alavi, sunumunda, “Methanol geleceğin yakıtıdır. Gemi sahipleri bunu ciddi olarak düşünmelidir” dedi.

 

 

Alavi’nin ardından ABS Pire Ofisinden Anthony Vourdachas skype yoluyla seminere katılarak Methanol’un deniz yakıtı olarak kullanılmasını bir Klas kuruluş perspektifinden değerlendirdi. Son konuşmacı olan Lloyd’s Register Southampton ofisinden Petro Zaarour, Methanol ile çalışan gemilerin klaslanması konusunu açtı.

 

Seminer sonrasında 7Deniz’e değerlendirmede bulunan Karcı Logistics’ten Gülsün Karcı Erdoğdu, geleceğin yakıtı olarak ele alınan Methanol’un Türkiye’de tartışılmaya başlanmasının oldukça olumlu olduğunu söyledi.

 

 

Esinduy: Topu yuvarlamaya başladık

 

Esko Marine Genel Müdürü Erhan Esinduy, Methanol konusunda yeterince bilgi olmadığına dikkat çekerek, seminerde hem Klas hem de Methanol ile ilgili kapsamlı bilgiler paylaşıldığını belirtti. Bu anlamda Türkiye’de bir ilki gerçekleştirmekten mutluluk duyduklarını ve bu tür çalışmalar ile denizcilik sektörüne hizmet etmeye devam edeceklerini söyleyen Esinduy, “Topu yuvarlamaya başladık, gerisi gelir” dedi.

 

 

‘Fosil yakıtlara alternatif olabilir’

 

Günümüzde fosil yakıtlar yerine alternatif arayışına girildiğini dile getiren Esinduy, “Arabalarda da, denizcilikte de, her endüstride böyle. Getirilen kurallar var. Dolayısıyla herkes arayış içinde. LNG biraz daha yaygın olsa da Methanol çok yeni bir yakıt türü. Alternatif olabilir. Şu ana kadar 24-25 gemi ful Methanol ile çalışıyor. Bu gemiler çift yakıtlı olarak da çalışıyor. Tabi çok yeni bir aşamada olduğu için 5-6 yılı daha var. Yani kuralların yapılandırılmasına ve klasların uydurulmasına daha vakit var” diye konuştu.

 

 

LNG’nin yerini Methanol gibi yakıtlar alacak

 

Seminerin çok faydalı olduğunu belirten Ekonomist Harun Şişmanyazıcı, ise sera gazı salınımları ile çevre kirliliği, küresel ısınma ve mevsimsel değişikliklere neden olan fosil enerjilerine karşı tüm dünyada önlemler alındığını belirterek, “IMO bu konuda MARPOL muvacehesinde bir sürü yaptırım getirmekte ve 2050 ye kadar gemilerden kaynaklı co2 salınımlarını yüzde 70, sera gazı salınımlarını yüzde 50 düşürmeyi hedeflemektedir. Doğal olarak bu gelişmeler klasik ve geleneksel fosil kaynaklı deniz yakıtlarına alternatif yakıtların marine fuel olarak kulanılmasını gündeme getirmektedir. Bu konuda ilk karşılaştığımız  ve iltifat gören yakıt LNG olmuştur. Bu yakıtın dual olarak hibrit sistemlerde kullanılacağı gündeme gelmiş ve 2050 den sonra tüm denizcilik camiasında gaz ve yakıt terimlerinin  kullanılacağı ileri sürülmüştür. Fakat küresel ısınmanın hızla artması, IMO ve AB'nin  Co2 salınımlarının minimize edilmesi ve decarbonization politikaları sonucu Co2 yi istenilen seviyeye düşüremeyen LNG’nin 2030’lara kadar peak yapacağı ve ondan sonra giderek kullanımının azalacağı ortaya konmuştur. Onun yerine Biofuel- Methanol, Ethanol, Hiydrogen, Amonium, LPG, Dimethyl Ether, Ship Electrification and Renewables ortaya çıkmıştır” dedi.

 

 

Methanol, yakıtlar karşısındaki avantajları ve dezavantajlarını ortaya koyuyor

 

Methanol’un 2016 yılından bu yana konuşulmaya başlandığını kaydeden Şişmanyazıcı, şöyle devam etti: “Bu konuda Sn Prf Mustafa İnsel DTO da bir sunum yapmış tarafımdan da 2017 yılında Alternatif Deniz Yakıtları başlığı ile  yayınladığım bir makale içinde methanol’a yer verilmiştir. Ancak bu çalışmalar pirimitif olup ilk defa Esko Marine tarafından verilen bu seminerde Methonol konusunda uzman Klas Kuruluşu Temsilcileri, METHANAL Enstitusu yetkilileri ve diğer yabancı otoriteler katılmış ve Methanal ile ilgili detaylı bilgiler meyanında  ona rakip diğer alternatif yakıtlar karşısındaki avantajları ve dez avantajları ortaya konmuştur.

 

 

En fazla mukayese de LNG ile yapılmıştır. LNG’nin Co2’yü düşürememesi büyük bir dez avantaj olup nakliye, depolama ve kullanım sırasındaki extra maliyeti ve riski Methanal’a göre daha fazla olmaktadır. Zaten şu ana kadar dünya ticaret filosunun sayı olarak  yüzde 0.6 de LNG kullanılmakta. (556 gemi) ilaveten siparişteki 392 gemi de LNG kullanıcaktır. Toplam ticaret filosunun 61.000 olduğu dikkate alındığında oranın azlığı aşikar. Dünya üzerindeki LNG miktarı ise 2030 yılında 640 milyon ton olacaktır. Bu fuel fosil enerjilerinin sadece o tarihte yüzde 17’si olacak” ifadelerini kullandı.

 

 

Şişmanyazıcı: Esko Marine önemli bir farkındalık yarattı

 

Şişmanyazıcı, şöyle devam etti: “Kısaca LNG ve Methanol 2050’lere kadar toplam deniz yakıtları içinde cuzzi bir orana sahip olacaklardır. Bunlar henüz sature ve mature olmamıştır. 10-20 yıl sonrasının yakıtlarıdır. Ancak bu günden bilinmesinde yarar bulunmaktadır. Esko Marine bu bakımdan çok önemli bir farkındalık yaratmıştır. Kendilerine bu bakımdan camiamız adına  teşekkür ederim. Methanol şu an tanker, ferry, romorkör, pilot boat olmak üzere 20 gemide kullanılmaktadır. Yakıt kullanımında yaklaşık yüzde 10 tasarruf sağlamakta olup hem 4 hem de 2 zamanlı makinalarda kullanılmaktadır. NOX‘su  ilave etmek sureti ile istenilen seviyeye düşürmekte SOX ve CO2 de regülasyonlara uygun derecede azaltmaktadır.

 

 

Yakıt kaçağı, deniz kirlenmesi, makine dairesi kirlikil problemi bulunmamaktadır. Diğer düşük flas pointli yakıtlar kadar da risk ihtiva etmemektedir. İkmal için karada ve gemide yakıt tankları tesis maliyeti malın karada nakliyesi ve prosedurleri son derece uygun olmaktadır. Bu gün için IMO ve Klaslar nezdinde Methonal için spesifik regülasyonlar olmayıp Gas ve düşük flaş pointli yakıtlar için uygulanan kurallar geçerli olsa da yakın gelecekte likit olan bu marine fuel için de özgün kurallar oluşturacaktır.

 

Tabi 2030-2040’lara kadar yenilenebilir enerji son derece gelişecek ve Bakırköy kadar bir alana konan güneş enerjisi panalleri ile tüm dünyanın ihtiyaç duyacağı enerji ihtiyacı karşılanacak, nano teknoloji ile bu enerjinin çok küçük bataryalara depolanması ve enerjinin kablosuz intikali gerçek olacaktır. Enerjinin marjinal maliyeti 0’a yaklaşacaktır. Bunların gerçekleşmesi ise resmi tamamı ile farklı bir noktaya taşıyacaktır.

 

 

‘Methanol hem P&I hem de armatörün lehine’

 

“Methanol-Geleceğin Deniz Yakıtları” seminerinin faydalı olduğunun altını çizen OMNİ Sigorta’dan Kaptan Ali Çakır ise, çok yeni bir ürün olması ve bu konuda yeterince tecrübe olmamasının armatörü yeterince cesaretlendirmediğini söyledi.

 

Methanol’un P&I açısından da ilgi çeken yönleri olduğunu belirten Çakır, “Methanol’un deniz kirliliğine neden olmayacağı dile getirildi. Bu hem P&I hem de armatörün lehine” şeklinde konuştu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

7DENİZ - ÖZEL