Türkiye’nin yedek parça alanında önde gelen firmalarından biri olan Yaf Diesel, geride bıraktığımız 15. Exposhipping Expomaritt Uluslararası Fuar’ının en dikkat çekici standlarından birinin de ev sahipliğini yaptı. Türkiye, Çin, Hong Kong ve Kore’de ofisleri bulunan firma, hızlı ve kaliteli hizmet anlayışı ile her geçen gün daha da büyüyor.
Dünya denizcilik sektörünün hızla değişen teknolojik ve çevreci ekipmanlarının adresi haline gelen Yaf Diesel, dünyanın önde gelen hidrosiklon teknolojisine sahip yeni Ballast Water Management Systemi ile Türkiye’deki satış temsilciliğini de yapıyor. Aynı zamanda Uzakdoğu’da inşa edilmiş gemilerin her türlü ikmal ve teknik sorunlarına da hizmet sağlayan firma 15. Exposhipping Expomaritt İstanbul Uluslararası Fuar ve Konferansı’nda tanıttığı ‘dünyanın tek filtresiz Balast Suyu Arıtma Sistemi’ olan ‘Balast Water Management System’in 200 metreküplük bir modeli ile yoğun ilgi gördü. Beklentilerinin üzerinde bir ziyaretçi yoğunluğu ile karşı karşıya kalan Yaf Diesel, ayrıca ikramları ve konukseverliği ile de adından söz ettirdi. Geride bıraktığımız 15. Exposhipping Expomaritt İstanbul Uluslararası Fuar ve Konferansı’na ilişkin sorularımızı yanıtlayan Yaf Diesel Genel Müdürü Yusuf Kanıcı, son fuarın öncekilere nazaran daha profesyonel olduğunun altını çizerek, organizasyonda emeği geçen herkesi teşekkür ettiğini söyledi.
DTO ile birlik ve dernekler birlikte hareket etmeli
-Exposhipping Expomaritt İstanbul'u önceki fuarlarla ve yurtdisi fuarlari ile kıyasladığınızda neler söyleyebilirsiniz?
Bu yıl Tuzla’da düzenlenen Exposhipping Expomaritt İstanbul Denizcilik İhtisas fuarının daha önceki fuarlarla karşılaştırdığımda ciddi anlamda daha profesyonel daha organize ve verimli bir fuar olduğu kanaatindeyim. Hem katılımcı, ziyaretçi yorumları ve hem de katılımcı, ziyaretçi rakamları da bu doğrultuda. Türkiye’de organize edilecek olan bir sonraki fuarın kesinlikle bu yılkinden daha fazla katılımcı ve ziyaretçisi olacağını düşünüyorum. Bu nedenle gerek yapımcıların gerek denizcilik otoritelerinin ve katılımcıların bu doğrultuda organize ve iyi hazırlanmaları gerekiyor. Yurtdışı fuarları ile karşılaştırmak gerekirse komşularımız Yunanistan ve Rusya’da düzenlenen fuarlarda, ziyaretçi ve katılımcı oranı çok daha fazla. Bizim de bu rakamları yakalayabilmemiz için bundan sonraki fuarlarda gerek Deniz Ticaret Odası’nın (DTO) gerek bu konuda Türkiye’de faaliyet gösteren birlik ve derneklerin organize olarak birlikte hareket etmeleri gerektiğini düşünüyorum.
Örneğin en basit yapılabilecek Tuzla ve Yalova’daki tersanelerin organize olarak tersanelerinde bulunan yerli yabancı armatör temsilcilerine VIP giriş kartı çıkartıp fuara getirmeleri yada ziyaret etmelerini sağlamaları gerekir. Bilemiyorum belki de yapılmıştır. Fakat bildiğim kadarı ile bu konuda organize bir çalışma olmadı. Bazı tersaneler bireysel olarak müşterilerini getirdiler. Bir sonraki fuar için değerlendirilebilir. Fuara gerek katılımı gerekse ziyareti cazip hale getirecek organizasyonlar ve destekler sağlanmalı...
Türkiye’de faaliyet gösteren klas kuruluşlarının ülkede düzenlenen fuarda katılımcı olmaları gerektiğini düşünüyorum buda fuara canlılık katacaktır, Örneğin iki yıldır CCS ( CHINA CLASSIFICATION SOCIETY ) Türkiye’de aktif olarak faaliyet gösteriyor fakat birçok tersane ve armatör firmanın CCS varlığından haberdar olduğunu sanmıyorum. Fuar kendileri için iyi bir fırsattı fakat fuardan haberdar değillerdi. Fuar yapımcıları bu konuda Deniz Ticaret Odası’ndan ve sektörde faaliyet gösteren diğer birlik ve derneklerden destek ve fikir almalı.
-Yaf Diesel'e Exposhipping Expomaritt İstanbul fuarında denizcilik sektörünün ilgisi nasıldı?
Biz Yaf Diesel olarak fuardan memnunuz en azından beklentilerimizi karşıladığını düşünüyoruz. Dört gün boyunca yoğun bir şekilde hali hazırda tanıştığımız çalıştığımız müşterilimize yeni parça ve ekipmanlarımızı tanıtmaya çalıştık ve daha önce tanıma fırsatı bulamadığımız yerli ve yabancı potansiyel müşterilerimiz ile tanışma fırsatı bulduk. Ayrıca standımızda Kore, Japonya, Çin ve Almanya’dan işbirliği içerisinde olduğumuz üretici firmalardan 10 temsilci vardı bize destek ve yardım için buradalardı. Ben sizin aracılığınız ile kendilerine ve fuar yapımcılarına teşekkür etmek istiyorum
Kullanıcıların geri dönüşleri çok iyi
-Fuarda tanıtımını yaptığınız BWMS için ‘dünyada tek filtresiz UV sistem’ gibi çok çarpıcı ve iddialı bir sloganınız var. Sistemden biraz bahseder misiniz?
Türkiye satış ve satış sonrası bakım servis için yetkili olduğumuz BRIGHT SKY marka BWMS bildiğimiz geleneksel elek tipi filtre olmadan dolayısıyla bakım ve temizlik gerektirmeden tıkanma riski olmadan gemi ömrü kadar garanti verdiğimiz Hidrosiklon ile balast suyunu ıslah ediyor. Yeni kuralları karşılayabilmek için bu filtrelerin elek kalınlığı 20 mikrona düşürüldü. 20 mikron dediğimiz sac telinden daha ince bir kalınlık. Denizden gelen suyu ilk olarak bu filtre karşılayacağı için sistemlerin en büyük handikapı bu filtreler olacak. Sık sık tıkanma sorunu yaşanacağı ve her ne kadar geri yıkama sistemleri olsa da zamanla filtrelerin içerisinde kalan mikro organizmaların zamanla büyüyerek filtreleri kullanılamaz hale getireceği kaçınılmaz bir gerçek. ITU tarafından bu filtrelerin temizlenmeleri ile ilgili bir proje yürüttüklerini fuarda öğrendim. Bizim sistemde filtre olmadığı için böyle bir sıkıntıda olmuyor. Şuana kadar 350 gemide 600 un üzerinde sistemimiz hali hazırda sorunsuz çalışmaktadır. Biz kullanıcılar ile görüştüğümüzde çok iyi geri dönüşler alıyoruz.
‘En uygun fiyatlı sistem’
-Filtresiz olması fiyatlara da yansıyor mu? Sonuçta diğer sistemler ile kıyasladığınızda filtre maliyeti yok.
Evet filtre maliyeti yok fakat Hidrosiklon var filtre yerine kullandığımız merkez kaç kuvveti ile çalışan içerisinde hiç bir hareketli parçanın olmadığı bir ekipman. Bunun bir AR-GE ve patent maliyeti var. Fakat tabi ki filtre kadar değil özellikle kullanım maliyetinin sıfır olması çok büyük bir avantaj fakat satışta da şuan var olan sistemler içerisinde bizim sistem en uygun fiyatlı sistem...
7DENİZ – ÖZEL