Denizcilik Genel Müdürlüğü haziran ayı yük ve konteyner istatistiklerini yayınladı.
Kocaeli Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Soner Esmer, verilerle yılın ilk 6 ayının değerlendirmesini yaptı.
“Limanlarımızın yılın ilk yarısındaki performansı belli oldu” diyen Prof. Dr. Soner Esmer, “Toplam yükte şubat ayından bu yana süren artış mayıs ayında durmuştu, sonrasında haziran ayında %3,5 oranında bir gerileme geldi. Ancak yine de altı aylık toplam verilerde %3,2 oranında bir artış gerçekleşti. Artıştaki yavaşlamanın temel nedeni mayıs ve haziran aylarında ithalattaki azalma oldu. Yük türleri bazında da sıvı dökme yüklerdeki düşüş sürdü” ifadelerini kullandı.
“Konteynerde ise Türkiye genelinde mayıs arında artış yavaşlamıştı haziranda da yavaşlama devam etti ve aylık gelişim %3,2 oranında oldu. Ancak yılın 6 ayında sürekli bir artış olduğu için geçen yılın aynı dönemine göre %11,2 gibi oldukça yüksek oranda bir artış gerçekleşti” diyen Kocaeli Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı “Bu artışın konteyner olarak karşılığı 685 bin TEU’dur. Artıştaki yavaşlama özellikle ihracat konteynerde nisan ayından bu yana süren azalmadan kaynaklandı” değerlendirmesinde bulundu.
Soner Esmer, ilk yarıda toplam yükte Aliağa’nın liderliğini 44,2 milyon ton işlem hacmi ile sürdürdüğünü belirterek şunları kaydetti: “Bölgede yılın başından bu yana kesintisiz bir artış eğilimi var. İkinci sırada yer alan Kocaeli’de ise toplamda 42,7 milyon tona ulaşıldı. Ancak Kocaeli’de son iki aydır bir azalma söz konusu. Konteynerde ise liman başkanlığı bazında Kocaeli, Tekirdağ ve Aliağa liman başkanlıklarında kesintisiz artış sürüyor. Özellikle Aliağa’da ilk yarıda ortalama %35 gibi önemli bir yükseliş eğilimi kaydedildi.”
Dekan Esmer, kruvaziyer yolcu sayısının artışını sürdürürken (%19) tır, çekici, treylerden oluşan Ro-Ro taşımalarında %16 oranında artış, bitmiş araç taşımalarında ise %-0,3 gibi oldukça düşük bir durgunluk gerçekleştiğine dikkat çekti.
7DENİZ